Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Krepke juhe i variva liječe prehlade i podižu imunitet

Krepke juhe i variva liječe prehlade i podižu imunitet
1

Tanjur pileće juhe ili variva od povrća, koja obiluju antioksidansima, djeluju preventivno protiv gripe i prehlade tako što brane tijelo od bolesti

VIDEO

Pileća juha slovi kao “domaći penicilin” i nalazi se na listi najzdravijih namirnica koje djeluju preventivno protiv prehlade i gripe, a zahvaljujući protuupalnom djelovanju, ubrzavaju liječenje. Tekućina iz juha i variva tjera viruse i bakterije, a vitamini i minerali jačaju imunitet. Uz pileće meso i arsenal povrća juha neće biti “slabašna” već krepko jelo koje zadovoljava sve potrebe oslabljenog organizma. Povrće jarkih boja sadrži blagotvorne biljne pigmente i antioksidanse, tvari koje štite stanice od slobodnih radikala koji izazivaju rak i druge bolesti. Ne zaostaje niti crveni luk, od kojeg Francuzi prave juhu, dobitnicu titule nacionalnog specijaliteta. Pripremi li se bez mesnog temeljca, kao stvorena je za vegetarijance kojima treba “oružje” protiv prehlade. Osim luka, u juhu se dodaju sir, maslac, češnjak i kockice prepečenoga kruha. Francuzi su “odgovorni” i za bouillabaisse (bujabes), mediteransku riblju juhu od rakova, školjki ili ribe. No i hrvatski Mediteranci imaju svoju inačicu jela od škarpine ili grdobine. Morski “štih” i antiseptična svojstva dat će komorač i kadulja, a bosiljak i majčina dušica djeluju poput antibiotika.
Volite li ljuto, u juhe i variva dodajte čilija, đumbira ili feferona - toliko da ne naštetite probavi ili okusu. Ljuti začini sadrže kapsaicin, fitokemikaliju zaslužnu za “vatreni” okus koja ublažava začepljenost dišnih putova i djeluje antibakterijski.
>>Čili, feferon i đumbir djeluju antibakterijski,
a majčina dušica i bosiljak poput prirodnog antibiotika
>>Izoticijanat, koji se nalazi u prokulicama, kupusu, hrenu, kelju i sjemenkama smeđe gorušice, čisti pluća
>>Luk je bogat i kromom i vitaminom C. Juha od luka i poriluka odlično se slaže s bukovačama, a dodate li gljive shiitake, dobit ćete kineski specijalitet.
>>Plodovi kelja bogati su betakarotenom, štite tijelo od infekcija podižući imunitet. Juhu od kelja poslužite s kuhanom rižom, vrhnjem i naribanim sirom.
>>Rajčica je najbogatija bakrom, a željeza sadrži više nego pileće meso, riba i mlijeko. Juha od rajčice s vrhnjem i čilijem meksički je specijalitet.
>>Krcate vlaknima, žitarice imaju obilje vitamina E i B te minerala koji podižu imunitet. Možete ih poslužiti u juhama kao prilog, umjesto tjestenine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise