Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Krešo Marić: Majstor pivar odgovoran za seriju sjajnih piva

Krešo Marić: Majstor pivar odgovoran za seriju sjajnih piva

Danas nije teško skuhati pivo. Skuhati dobro pivo je već problem. Predstavljamo majstora Krešu Marića iz Daruvarske pivovare, svega par dana prije festivala Zagreb Chill & Grill powered by Coca-Cola

VIDEO

Dragi Krešo, kako ste se počeli baviti pivom?

Prije bih rekao da se pivo uvijek bavilo sa mnom. Naime već kao mali Daruvarčanin nisam mogao, a da ne svrnem svoj pogled na Pivovaru koja je uvijek zujala, zvečala, dimila i parila u centru grada uz rijeku Toplicu gdje sam rado odlazio na pecanje. Uz to djedov i tatin brat radili su u Pivovari tako da sam mogao i iznutra vidjeti o čemu se radi te slušati o tome što je pivo kako se radi i sve druge priče vezane uz pivovaru.

Prije dvije godine u ured mi je došla jedna stara gospođa i zamolila da zaposlim njezinu unuku jer je i ona nekada radila u Pivovari pa se nadala da i to nešto znači. U kratkom razgovoru ispostavilo se da je gospođa zbog trudnoće morala otići iz Pivovare pa je svoju karijeru nastavila kao babica.

Naravno da je, eto ti sudbine, porodila i moju majku, odnosno mene prva dodirnula, ispostavilo se, pravim vilinskim dodirom, i tako me obilježila da za pivo.

pivovara

Kao srednjoškolac bio sam više zagledan u pivo nego u Pivovaru ali sam ipak krenuo na Prehrambeno-biotehnološki fakultet koji sam i završio 1992. kao mladi istraživač u Plivinom institutu zaokupljen genetskim inženjeringom. Nakon godinu dana bez Daruvara, kao pravi malograđanin (u pozitivnom smislu) počeo sam nostalgično gledati prema Pivovari kao jedinoj tvrtki u kojoj bi mogao nastaviti primjenu stečenih inženjerskih znanja.

Na sreću, baš se u to vrijeme otvorilo radno mjesto Voditelja proizvodnje na koje sam primljen 1993. godine. Tako ove godine slavim 25 godina staža od čega 24 godine u Pivovari i 24 godine od prvog homebrewa na maminom štednjaku.

Siguran sam da se pivo uvijek bavilo sa mnom, a malo manje ja pivom sve do prije nekoliko godina kada započinje Craft revolucija u Hrvatskoj. Ta ogromna pozitivna energija mladih ljudi koji su se isto tako odazvali zovu piva te novi početak Daruvarske pivovare nakon stečaja aktivirala je novi život Pivovare Daruvar i usmjerila nas na proširenje naše ponude na male šarže specijalnih piva. San svakog majstora pivara, stalno razvijati nove recepte i nova piva.

Gdje danas radite i što sve proizvodite?

Ove godine uz 50 godina starosti slavim 25 godina staža od čega 24 godine u Pivovari Daruvar gdje i danas radim kao Voditelj proizvodnje, ili kako se danas veli majstor pivar.

pivovara

2011. godine Pivovara Daruvar je započela s razvijanjem novih vrsti piva kroz proizvodnju zimske linije specijalnih piva iz koje su se rodila dva nova piva u liniji STAROČEŠKO, Crveno i Bock pivo. Kao odgovor na otvaranje tržišta specijalnih piva 2014. godine razvili smo novu liniju Craft piva. 5th ELEMENT u kojoj trenutno imamo 3 piva, ABA – suho hmeljeni American Blond Ale, BART - Baltic Porter, LELA - kupažu Lager&Ale-LELA kojima iza Uskrsa, dodajemo novog člana, Imperial IPA-u kao moj slavljenički uradak.

Vesele li vas festivali poput Chill & Grilla?

Beskrajno me vesele ovakvi festivali na kojima se uz snažnu pozitivnu energiju pivu daje primjerena pažnja i razvija pivska kultura koja se do sada svodila na prekomjernu konzumaciju. Ljudima treba prezentirati da pivo nije samo brendirani svijetli lager bez okusa i mirisa kojim se gasi žeđ već da je pivo izuzetno vrijedan prehrambeni proizvod koji ima vrlo veliku šarolikost okusa i mirisa.

Ovakvim festivalima omogućuje se pivarima koji žive od piva i za pivo da prenesu svoju strast potrošačima i da im ukažu koliku raznolikost aroma, okusa i mirisa pivo pruža.

Što ćete nam dobroga točiti na festivalu?

pivovara

Imamo slatkih briga jer je oko 1. svibnja veliki angažman aparata za točenje piva pa trebamo dobro planirati gdje ćemo postaviti aparate. Nisam siguran da li smo već definirali cjelokupnu potrebu za aparatima za taj vikend ali se nadam da ćemo biti u mogućnosti prezentirati cijelu paletu linije 5thELEMENT, znači ABA-u, BART, LELA-u i IIPA-u.

Koje biste nam meso preporučili uz to?

Sva piva iz palete 5thELEMENT odlično se slažu s mesom i ribom s roštilja uz poseban naglasak na stil piva. Tako BART preporučujemo uz masnije komade, poput pečenih svinjskih rebara uz koja dobro paše sladnost i povećani sadržaj alkohola ovog baltic portera.

Ako ste ljubitelj goveđih odrezaka najtoplije preporučujemo IMPERIAL IPA-u koja svojom gorčinom i sirovom hmeljnom aromom dobro balansira slatkoću medium-rare odreska. Uz IIPA-u dobro pašu i ribe s grilla. Za nježnije verzije grilanog mesa poput pilećih/purećih prsa ili plodove mora preporučujemo ABA-u ili LELA-u koje svojom pitkošću čine ove komade još probavljivijima.

Kako gledate na današnje trendove u svjetskom i našem pivarstvu?

Već sam ranije odgovorio da je ovo vrijeme vrlo uzbudljivo za svakog majstora pivara jer ga potiče na kreativnost i inovativnost. Kuda god se okrenem svi pričaju o pivu koje, najzad, dobiva pažnju koju zaslužuje. U proteklih 15 godina imao sam sreću da sam kao delegat Udruženja pivovara, sladara i proizvođača hmelja prisustvovao na nekoliko EBC kongresa.

Kroz stručna predavanja i na kongresima je uočljiv pomak interesa s klasičnih tema velikih pivarskih industrija (uštede, učinkovitost, iskorištenje, nova tehnološka rješenja, pivske mješavine-radleri) na zapostavljene pivske teme nametnute jačanjem ponude craft piva (revitalizacija pivskih stilova, nove sorte hmeljeva, organoleptika piva, preispitivanje zaboravljenih tehnika proizvodnje piva i sl.).

Sve to ukazuje da je oslobođena ogromna energija proizašla iz kreativnosti pivskih zaljubljenika koja će neupitno utjecati na potražnju i širenje kategorije piva što će pak omogućiti razvoj malih pivarskih pogona i revitalizacije postojećih kapaciteta srednjih pivovara.

Otvaranjem svih tih mogućnosti doći će do porasta zaposlenosti i, što je najvažnije, proširenja svijesti zajednice da iza svakog piva stoji čovjek s imenom i prezimenom. Na taj se način otvara direktna interakcija proizvođač/potrošač u kojoj je važnija vrijednost proizvoda od njegove cijene ili imidža koji taj proizvod pruža potrošaču.

Vrlo je važno da se s piva skine stigma alkoholnog pića koje je uzrok alkoholizma i neumjerene konzumacije jer je pivo vrlo vrijedan prehrambeni proizvod koji zbog smanjenog sadržaja alkohola, uz umjerenu konzumaciju, može pružiti užitak te blagotvorno utjecati na organizam.

Kako vidite budućnost pivskih stilova u ovoj i sljedećim godinama?

Sve upućuje na to da će se u idućih nekoliko godina na tržištu pojaviti većina poznatih pivskih stilova ali, kako je većina potrošača nesklona prevelikoj raznolikosti, LAGER/PILSNER će ostati dominantni pivski stil ali će dio tržišta prepustiti IPA-i te PALE ALE-u.

Uz to, ovisno o godišnjem dobu, ponudi lokalnih pivovara te razvoju distribucijske mreže za takvu vrstu piva, na tržištu će se povremeno pojavljivati svi ostali stilovi.

Što nam novo pripremate u 5th Elementu?

Na ovom festivalu ćemo promovirati novo pivo u liniji 5thELEMENT, Imperial IPA-u, a za početak ljeta u nastajanju je pšenično pivo. Kažem u nastajanju jer još nisam u potpunosti odlučio koji stil pšeničnog piva i nisam provjerio recept u homebrewu.

Za kraj godine planiramo stout ali ni to još nije do kraja definirano.

U svakom slučaju linija 5thELEMENT je zamišljena kao promjenjiva linija u kojoj eksperimentiramo s 4 osnovna pivska sastojka (elementa), sladom, hmeljem, vodom i kvascem koje objedinjuje naš 5 element, ljubav i tradicija u proizvodnji piva.

Zahvaljujemo Kreši Mariću i pozivamo vas na njegova piva, kao i brojne druge domaće craftove koji će se točiti na Chill & Grillu!

Pratite nas na facebookuGastro.hr i portalu Chill&Grill.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom