Obavijesti

Lifestyle

Komentari 271

Krevet je leglo grinja, fekalija i vaginalnog sekreta - pripazite

Krevet je leglo grinja, fekalija i vaginalnog sekreta - pripazite
1

Posteljinu s kreveta trebalo bi prati jednom na tjedan, pidžamu mijenjati svaka tri dana te redovito usisavati i prebrisavati podove i police kako bi spriječili život u rasadniku grinja

VIDEO

Postelja u koju liježete svaku večer puno je prljavija nego što možete zamisliti - zapravo u njoj se može naći gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, iscjetka sluzi iz grla, vaginalnog sekreta, urina, fekalija, a osobito kože jer se u prosjeku s ljudskog tijela dnevno oljušti 10 g te gozbe za grinje. 

Sve navedeno u kombinaciji s oko 100 litara znoja koliko ga ljudski organizam godišnje proizvede i s ostacima hrane koju povremeno ili stalno grickate u krevetu znači da je vaša postelja iznimno plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija. 

Treba istaknuti da su grinje bezopasne, ali one proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazvaju svrbež očiju, rinitis i astmu. 

Dakle, neredovito pranje posteljine ne znači samo da vam je postelja prljava, već da to može biti i vrlo opasno po vaše zdravlje, upozorava dr. Lisa Ackerley na svojem blogu The Hygiene Doctor, a prenosi Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bakterije i gljivice koje žive u vašoj posteljini znače, npr., da vrlo lako od partnera možete dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo. 

"Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao ured, kao mjesto na kojemu ispijaju čaj ili kavu, kao stol za ručavanje, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce", kaže dr. Ackerley.

"Ovisno o tome za što upotrebljavate postelju i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mjesto na kojemu biste se trebali odmoriti može biti vrlo prljavo i škoditi vašem zdravlju."

Dr. Ackerley savjetuje redovno usisavanje poda oko kreveta, pranje posteljine na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih tjedan dana, a ako niste u mogućnosti svaka dva tjedna te redovno pranje pidžama, što znači svaka tri dana. 

Najprije se treba riješiti prašine. Usisajte sobu oko i ispod kreveta, usisajte i madrac na kojemu spavate, a poplun i jastuke operite dvaput godišnje ili ih kemijski očistite. Dr. Ackerley savjetuje pranje posteljine na 60 stupnjeva Celzija, a bijelu pamučnu posteljinu i na 90 stupnjeva. 

"Ako je moguće otuširajte se prije odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebnu dekicu za njih i operite je svakih tjedan dana, a možete i češće", savjetuje dr. Ackerley podsjećajući da posteljinu treba oprati i češće ukoliko je netko od ukućana bolestan pa više vremena provodi u krevetu. 

Jedna britanska tvrtka napravila je istraživanje na 2000 ljudi o tome koliko često mijenjaju posteljinu, a rezultati su pokazali da svaki peti ispitanik ne mijenja plahte ni svaki mjesec. Isto istraživanje pokazalo je i da su, kada je o higijeni spavaće sobe riječ, žene puno nemarnije od muškaraca te da ih više od polovice ne mijenja posteljinu svaki tjedan, a 12 posto ih to čini jednom mjesečno. 

U istoj anketi se pokazalo da oko 40 posto muškaraca koji žive sami mijenja plahte jednom tjedno, a osam posto ih to čini i češće.

Dakle, promjenu plahta treba prilagoditi vlastitim životnim navikama i obrascima spavanja, a dr. Ackerley upozorava da promjena posteljine nije samo pitanje higijene, već i da može utjecati na zdravstvene rizike te pogodovati razvoju brojnih bolesti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje