Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krizantema simbolizira sreću: Kako je sačuvati tijekom zime?

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Kinezi ovaj raskošan cvijet smatraju simbolom sreće i rado svoje vrtove ukrašavaju raznim bojama krizanteme. U Europi su se prve žute krizanteme sadile u 17. stoljeću

Prije pojave prvih mrazeva krizanteme bi bilo dobro obrezati i spremiti u podrum te zalijevati pomalo jednom mjesečno. Naravno, ovo se odnosi na cvijeće u teglicama kojime ukrašavate svoje terase i balkone jer mu je korijenje malo i plitko te se lako može smrznuti, a tada novih izdanaka na proljeće najvjerojatnije neće biti.

POGLEDAJTE VIDEO - simbolika cvijeća:

U slučajevima kada krizanteme rastu u dvorištu, tada ih nemojte prije zime obrezivati jer im te grančice i listići služe kao zaštita od vjetra i mraza.

Archangelica in the forest LJEKOVITO BILJE Korijen anđelike pomaže kod trovanja alkoholom i nikotinom

Pošto se nalazi u zemlji, korijen je dobro zaštićen, i trebao bi moći podnijeti vanjsku temperaturu do minus 20 jer ga duboka zemlja štiti, a ako padne snijeg, to je samo još dodatna zaštita. Takva biljka će početkom proljeća početi izbacivati zelene izdanke i tada je vrijeme za uklanjanje suhih grančica.

Inače, Kinezi ovaj raskošan cvijet smatraju simbolom sreće i rado svoje vrtove ukrašavaju raznim bojama krizanteme. U Europi su se prve žute krizanteme sadile u 17. stoljeću, a danas ih ima svakojakih zanimljivih boja, prenosi Atma.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (4)
  • uvijek treba poštivatu zemlju i običaje zemlje u koju dolaziš. Kod nas su krizanteme najčešće namijenjenje za grobove, dok u drugim zemljama imaju drugo značenje. Prije tjedan dana, talijanski pjevač je održao koncert u Moskvi, i odbio primiti buket krizantema koje mu je htjela pokloniti jedna obožavateljica. Javnost mu je jaaaako zamjerila, jer u Rusiji, krizantema se smatra cvijetom sreće

    3. 11. 2019,   15:15
  • Prelepe su i dugo traju .

    3. 11. 2019,   12:14