Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Ksenija Urličić: Za moje unuke ništa mi nije teško napraviti

Ksenija Urličić: Za moje unuke ništa mi nije teško napraviti
4

Čelična lady zlatnog doba HTV-a, Kesnija Urličić otkriva zašto je njezinih šestero unuka smatra superbakom koju ne bi mijenjali ni za što na ovom svijetu

VIDEO

Baka za pet, tako će svaki od šestero unuka opisati svoju baku Kseniju Urličić (74). Nikada ih ne propusti razveseliti omiljenim jelom, s putovanja se ne vraća bez darova, zna čuvati tajne, a rado ih povede i na važne društvene događaje. Čeličnoj Lady nekadašnjega zabavnog programa za svoje miljenike ništa nije teško napraviti. Prvu je unuku, Andreu, dobila kad joj je bila samo 41 godina. Portir HRT-a tada ju je pozdravljao: “Dobar dan, gospodična baka”. 

- Poslije se to ustalilo, svi su govorili ‘dolazi gospodična baka’. S velikim sam zadovoljstvom primila tu vijest i od samog početka tražila da me unuci zovu baka. Ni nona, nana, a najmanje Ksenija - prisjeća se Ksenija Urličić. Najstarija unuka i danas je njezina miljenica. Kad se Andrea rodila, bila je, govori Ksenija, malena. Njezinoj majci, Ksenijinoj starijoj kćeri Katarini, bilo je 18, a tati Kazimiru 19 godina. Ksenija i njezina majka uskakale su, brinule se, pomagale... Od malih su Andreinih nogu, baka i unuka bliske, a tako je ostalo i danas, kada su Andrei 33 godine, majka je 1,5 godišnjeg Mate a očekuje i drugog sina. 

- Tipična je mlada, moderna žena, voli modu, izlaske. Kad sam čula da će postati majka, bilo mi je neobično, bojala sam se tog trenutka. Pokazalo se bezrazložno jer je požrtvovan i dobar roditelj. Nedavno mi je javila da je opet trudna, a ja ću dobiti još jednog praunuka - veselo će Ksenija.

Druga unuka, Lucija, udana je u Italiji i majka je 2,5 godišnje Beatrice Kate koju od milja nazivaju Kate. Nakon dvije kćeri Katarina je rodila i sinove Luku i Matiju, a mlađa kćer Neda ima kćer Klaru i sina Vala Ivana. 

Sada, u trećoj životnoj dobi, događa mi se da napokon spoznajem koliko je malo potrebno za sreću. Nemam nijedan veći životni problem. Živim lijepo, smireno, ništa mi ne nedostaje, imam djecu, unuke i praunuke i svi su zdravi. to je golema sreća!

- Sa svima oduvijek imam dobar, otvoreni odnos. Ako bi mi kao djeca nešto i povjerili, ja sam to diskretno podijelila s njihovim majkama. Više je bilo tajni između mene i mojih kćeri nego između mene i unuka. Zbog njihova dobra i pozitivnog ishoda, uvijek bih tajnu podijelila s roditeljima, ali unuci to nisu nikad doznali. Vrlo diskretno smo to radili da ih ne bismo razočarali - otkriva Ksenija. Tijekom njihova odrastanja Ksenija je radila punom parom i malo je vremena ostajalo za uživanje s unucima. Nedostatak vremena koje im je željela posvetiti, kompenzirala je ispunjavanjem njihovih želja, darovima, a poslije i materijalnom podrškom mladim obiteljima. U ludom radnom tempu najviše se veselila blagdanima, kada velika nježnost ne bi izostala. 

- Tradicionalna smo obitelj, nekada je moja mama okupljala rodbinu, a sada ja imam veliku obitelj i preuzela sam njezinu ulogu. Za blagdane smo obvezno svi kod mene. Veliki su to ručkovi, velika druženja, posebice za lijepog vremena kad se okupimo u vrtu. Nastojim da čak i šira obitelj bude s nama, jer se te rodbinske veze kod nas jako njeguju - govori. 

I unuka Lucija sa svojom obitelji za svaki blagdan dođe iz Ravene, što osim bake Ksenije veseli i Lucijine roditelje Katarinu i Kazimira. - Mladi je djed i neobično je vezan uz Beatrice. Baš kao i ja s Andreom. Beatrice je njegova prva unuka, a i daleko je, pa su na Skypeu svaki dan, Čim dođem k njima kaže: ‘Sad ćemo zvati Luciju i Beatrice’. Mislim da ne prođe dva, tri tjedna, a on već sjeda u auto i vozi za Ravennu vidjeti Beratrice. Nevjerojatna je to povezanost, dirljiva - nježno će Ksenija. Obožava svoje praunuke, ali ih rijetko čuva. Njezina dob, govori, teško bi se nosila s odgovornosti dadiljanja. Zato je Ksenija na sebe preuzela kuhanje, pa raznosi ručkove od kuće do kuće. Rado će, smije se, pomoći kćerima i unucima raznošenjem obroka.  

Kad je dobila prvu unuku, imala je tek 41  godinu. Portir HRT-a tada ju je pozdravljao s "Dobar dan, gospodična baka". Danas Ksenija čeka trećeg praunuka

Nema mnogo baka s kojima unuci rado izlaze. A Kseniji na gotovo svim događanjima društvo radi jedan od njezinih unuka. Andrea je, smije se, najviše bila zainteresirana za društveni život. Ponekad bi sa sobom povela i Luku, a u posljednje je  vrijeme to najmlađi Katarinin sin Matija. 

- I Nedina djeca, Klara i Val Ivan, vole izaći sa mnom. Često bi me slikali pa bi i unuci redom izašli u novinama. Valjda im se sviđalo pokazivati to vršnjacima - govori Ksenija. Ne zna je li prva s kojom će unuci podijeliti neko veselje, ali o svakome je uspjehu, sreći, pa i novim ljubavima, obavijeste.

- Ako je nešto dobro, odmah se pohvale. Dobiju li peticu, polože li ispit, nazovu istog trenutka. Pogotovo Ivan, mali fakinček, uvijek dođe i kaže: ‘Dobio sam dvije petice’. I očekuje, naravno nagradu, ali, kaže, to na fin, naivan, dječji način - smije se Ksenija koja se i danas rado sjeti njihovih nestašluka. Zbog dječjih psina nikad nije prijetila unucima. Kad bi joj nešto napravili nije ih tužila roditeljima jer, smatra, i nestašluci su dio dječje naivnosti, iskrenosti, odrastanja. - Uvijek bi mi njihove smicalice bile simpatične iako im nisam smjela pokazati. Koji put se nisam mogla pred njima nasmijati nego sam otišla u drugu sobu i tamo si dala oduška. Otvoreni su, iskreni i taj njihov nevini pogled uvijek bi me razoružao. Dirljiv je. Čak i kada sam pokušala biti ozbiljna, oštrija pa im reći: ‘to se ne smije’, bilo bi mi žao. Čim bih ugledala njihovo tužno lice shvatila sam da sam ih povrijedila - kaže. Mnogo je zgoda iz odrastanja njih šestero, a i danas se slatko nasmije jednom ručku. Znajući da baka voli zapapriti juhu, najmlađi Ivan odvrtio je poklopac posudice za papar. Ksenija ju je uzela, okrenula i sav papar sasula u juhu. 

- Bila sam ljutita, nije mi se svidjela njegova šala, mislila sam da je potpuno neprimjerena. On se pak smijao pognute glave a ja sam ga svojom reakcijom rastužila. No shvatio je da to nije smio napraviti i brzo se zaboravilo - govori Ksenija.

Iako im je u tinejdžerskoj dobi imponiralo slikati se s poznatom bakom, nijedan od unuka nije krenuo njezinim stopama. Andrea i Lucija su pokušale, ali nisu dijelile njezinu strast prema televiziji. Lucija je kao mlada vodila emisije, a Andrea glumila nečiju unučicu u “Božićnoj priči”. 

- Jako dobro je to izvela, i danas čuvamo tu lijepu uspomenu. To je bilo zlatno vrijeme HRT-a, kada je Dječji program proizvodio prekrasne priče, male igrokaze, filmiće, s finim scenarijem, glumcima, ali to je zamrlo. I danas su to senzacionalni radovi. Obje su išle sa mnom i svako malo poželjele nešto raditi. Bile su zgodne, otvorene, ljepuškaste i nije bilo problema, moji kolege dali bi im neki posao - govori. I opet se, dodaje, najstarija Andrea odlično snašla. Ksenija se svako malo s najpoznatijom HRT-ovom šminkericom, Editom Prodan nasmije zgodi kad je Andrea “zaprijetila” Editi. Njih dvije su u šminki ostale same, Andrea je uzela sve olovke, sjenila... napravila nered u njezinoj kozmetičkoj torbi i šminkala se, a Edita povikala da ne smije to raditi. Andrea je potom ozbiljno upitala: “Znaš ti tko je moja baka? Ksenija Urličić!”

- Jako joj je ozbiljno zaprijetila, a Edita i ja godinama poslije smo se smijale tome. Poslije su neke moje kolegice vidjele Andreu u novinarskom poslu. Bila je otvorena, komunikativna i mislili su da bi se odlično snašla u informativnom programu. Ali ona za to nije pokazivala zanimanje. Nagovarali su je da proba s vijestima, ali Andrea je odabrala studij prava - govori Ksenija. Iako su njezini unuci danas odrasli ljudi, još ih ne doživljava kao “velike”. Ponekad, priznaje, čak i svoje kćeri koje su u zrelim godinama doživljava kao djecu. Andrea je i danas u njezinim očima djevojčica. Iako se ustalilo da je baš ona bakina mezimica, Ksenija kaže da ih sve jednako voli. 

- Baš svi, i djeca i suprug govore ‘evo, tvoja mezimica’ ili ‘zove te mezimica’. Andrea je, po njima, zvijezda među unucima, a to nije točno. Sve ih jednako volim i to nije fraza. Jako mi nedostaje Lucija koja je divna osoba, lijepa, nježna, vitka, visoka. Kao djevojčica je plesala balet, čak ju je i Hamed Bangoura vidio kao uspješnu manekenku ili fotomodel. Baš je bio zagrizao, Lucija je čak i pokušala, a onda shvatila da to nije za nju. Plaha je, nježna i često čeznem za njom, jedva čekam da dođe - iskreno će Ksenija. Ponosi se Lukom, uvijek je bio savršen, odlikaš, među najboljima na fakultetu dobivao je i stipendije. Najmlađi Katarinin sin, Matija, sljedeće će godine biti maturant, a Nedina Klara, zabrinuto će baka, nježna je, mršavica koja slabo jede. Ivan je, dodaje, fakin, najviše sklon nestašlucima, a silno inteligentan. 

- Svi su oni dragi, volim ih i nema rivalstva za mjesto kod mene. I kad budu obiteljski ručkovi, ne spremam svakome posebno, ali znam tko što voli. Napravim dva tri jela za koje znam da ih vole. I omiljeni kolač, naravno. Vodim brigu o tome da svi budu zadovoljni i siti - otkriva. Oni pak svoju brižnu baku razvesele osmijehom, veseljem. Najsretnija je kad vidi da su zadovoljni, da im sve ide kako treba. Ima, kaže, nevjerojatnu sreću, da su u njezinoj obitelji sva djeca zdrava, pametna, dobra. Veliku obitelj s mnogo djece, a niti s jednim problemom smatra blagoslovom. 

- Obje moje kćeri jako su vezane uz obitelj i kuću. I Katarina i Neda malo su radile, a kad su došla djeca, posvetile su se njima. Svaka od njih živi vrlo lijepo. Katarina ima četvero djece. Mnogo je tu posla, ali ona sve gura s užitkom. Neda je stalno ponavljala da će radije živjeti skromnije, ali biti uz svoju djecu dok ne stasaju. Karijera, uspjeh, priznanja u društvu, ništa ih, osim brige o njihovim obiteljima, nije zanimalo - kaže Ksenija dodavši kako ona i u mirovini živi punim plućima. Ima dva vrta. U zagrebačkom, kao i onom uz more, sve je prepuno cvijeća. U dodiru sa zemljom, priznaje, dobro se osjeća, a rad u vrtu je ispunjava: 

- Imam i voćnjak, a svi moji kreativni potencijali su na raspolaganju mojim unucima. Ili sam s njima u vrtu ili opet za njih nešto pripremam; sušim  voće, kuham, pripremam razne umake, berem bosiljak... 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća