Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kuća Djeda Mraza u Kašteliru djeci ostvaruje božićne snove

Kuća Djeda Mraza u Kašteliru djeci ostvaruje božićne snove
1

Donji dio kuće rezerviran je za kuhinju, u kojoj se pripremaju ukusne slastice, poput fritula Djeda Mraza i najboljeg čaja, a na katu je mjesto na kojem crta, čitaju bajke, izrađuju igračke

VIDEO

U Kašteliru u Istri i ove je godine, deveti put, svoja vrata otvorila kuća Djeda Mraza, koja je okupila mnoštvo djece iz tog malog mjesta, ali i šire. 

To je mjesto na kojemu mašta postaje stvarnost, gdje su kolači najmirisniji, a čaj se pije i kad nisi bolestan.

- Kuća Djeda Mraza zapravo je stara istarska kuća koja vuče povijest još od prije Drugog svjetskog rata - kažu volonteri koji proteklih dana užurbano rade da svako dijete iz kuće izađe sretno i s osmijehom.

Kuća Djeda Mraza na Trsatskoj gradini

Prostire se na više od 160 četvornih metara, a odiše pravim blagdanskim ugođajem. Pazilo se na svaki detalj, pa je snijeg koji je prosut po strmim stubama koje vode do sobe Djeda Mraza zapravo stiropor. Donji dio kuće rezerviran je dijelom za kuhinju, u kojoj se pripremaju ukusne slastice, poput fritula Djeda Mraza i najboljeg čaja, a na katu je mjesto na kojem se po cijele dane crta, čitaju bajke, izrađuju igračke, pjevaju pjesmice i gdje patuljci pomažu izraditi čizmice, oslikati dječje nosiće, izraditi rajfove sa šarenim ružama i 'strašne' maske za dječake. 

- Kuća u Kašteliru prva je takva kuća u Hrvatskoj, koja je otvorena prije devet godina, a kasnije ih se pojavilo gotovo svugdje. Nismo niti slutili da će nas cijela ta priča o kući u jednom trenutku prerasti i da će izaći izvan svih naših okvira. U ovoj kući je prije Drugog svjetskog rata bila kinodvorana, kasnije plesna, onda i gostionica. Zapravo je kuća puna dobrih vibracija. Jedne godine imali smo čak 7000 posjetitelja - kaže Ester Diklić, predsjednica udruge Kreka- kreativne Kaštelirke. 

Kuća podsjeća na pravu božićnu čaroliju, pa su tako sve zavjese crveno- zelene, baš kao i odjeća patuljaka, velika prostorija na katu ima čak nekoliko božićnih drvaca ukrašenih svjetlima, a u kutu je smješten stari krevet Djeda Mraza, koji ga uvijek čeka spreman kad umoran dođe s podjele darova. Osjeti se božićni duh, a volonteri vrijedno rade kako bi svakom djetetu koje pokuca na vrata ostvarili snove. 

- Volim biti ovdje jer je toplo i jer se svi smiju. Tu pričamo i igramo se, a Baka Mraz čeka da dođe Djed Mraz. Kada dođe, svi smo sretni - kaže jedna djevojčica.

- Potrebno je malo mašte i ideja. Radimo malene patuljke od starih stvari, pa je tako dovoljna jedna čarapa, malo pijeska i čupavi materijal za bradu - kaže Ester. 

Tako se mogu napraviti i božićni anđeli, koji se pune lavandom. Svi mali stolci za djecu su stari, ali volonteri su ih osvježili pomoću šarenih salveta, tehnikom decoupage. U tome im pomažu i djeca.

- Tako smo napravili i slike koje krase zidove kuće Djeda Mraza. Stare boce i staklenke od majoneze ili marmelada ne bacamo nego ih istom tehnikom ukrašavamo, pa one postaju šarene ukrasne posude - kaže Ester te dodaje da su bijele pločice u kuhinji postale šarene “sličice”. 

- Od flisa smo napravili zelene borove, koji krase nekoliko pločica. Dio iznad pločica, koji je zapravo bijeli zid, oživili smo božićnim detaljima uz pomoć starog valjka s motivom. Dodajući malo crvene boje, zid je postao prepun jurećih sobova - ispričali su nam volonteri. 

Tu je i veliki poštanski sandučić, u kojemu mališani ostavljaju pisma sa željama i porukama za Djedicu. Svako pismo se otvori i Djedica uz pomoć svojih dobrih patuljaka vilenjaka odgovori svakom djetetu. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru