Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Kuhačom u prošlost: Tijesto s makom i fine bakine šnenokle

Kuhačom u prošlost: Tijesto s makom i fine bakine šnenokle

Oživite okuse djetinjstva uz jednostavna, nepravedno zanemarena jela - slatko tijesto s makom ili grašak s noklicama. A iako se prije zgušnjavalo zaprškom, gustoću možete dobiti i s povrćem

VIDEO

Prisjetila sam se nekih jela svojeg djetinjstva i poželjela da naša generacija subotom može ručati već pomalo zaboravljena ili zapostavljena jela i vratiti se u okusima u djetinjstvo, priča nam Marina Obradović, autorica Priče jedne kuhače.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Okusi djetinjstva 02:15

- Razmišljali smo da bismo u Zagrebu mogli ponuditi nešto drugačije te je prije mjesec dana nastala ideja pod nazivom Djetinjstvo na tanjuru. Riječ je o projektu koji se održava u Studiju smijeha svaku subotu od 10 do 18 sati. Započeli smo s četiri jela, a to su grašak s noklicama, šnenokle, tijesto, mak i šećer te kruh, špek, mast i luk. Hrana je domaća i spravljena s ljubavlju, baš onako kako su pripremale naše bake i mame. Veselim se pripremati jednostavna starinska jela koja Zagrepčani mogu pojesti na jednome mjestu. Dobili smo puno pohvala za projekt i obitelji dolaze kod na ručak s djecom i prijateljima pa svaku novu subotu očekujemo sve više ljudi - priča nam Marina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Izračunajte koliko vam je sna potrebno u svakoj životnoj dobi
Izračunajte koliko vam je sna potrebno u svakoj životnoj dobi

Dodaje da su, osim navedenih, nepravedno zanemareni i domaći knedli te faširanci i kelj. Za ta jela ideju su dobili od gostiju. Pitali su ih koje staro jelo bi voljeli jesti, a nemaju gdje jesti ili rijetko pripremaju.

- Vjerujem da ćemo proširiti meni i da će sve više ljudi subotom u centru grada moći pojesti dobra, stara, domaća jela. Primjerice, žganci su jedno od jela našeg djetinjstva, pogačice s čvarcima, domaći uštipci, krpice sa zeljem... - kaže Marina. Jedina razlika između nekih jela iz djetinjstva i jela koja ona priprema danas je to što, ističe, ništa ne kuha sa zaprškom.

- Zaprška je nekad bila glavni način zgušnjavanja, no ja ne zgušnjavam s njom niti s brašnom. Gustoću dobivam s puno luka i povrća. Šnenokle, primjerice, ne zgušnjavam s brašnom ili gustinom, nego ih jednostavno ujutro napravim svježe i dovoljno se same zgusnu od žumanjaka, šećera i ostataka bjelanjaka od žličnjaka koje kuham u mlijeku. Kod pripreme graška i noklica, osnovno pravilo kojeg se držim jest koliko mesa toliko luka te uz dovoljno mrkve i drugog povrća nikakvo umjetno zgušnjavanje nije potrebno - objašnjava Marina.

Desetljećima stari recepti bake Vilme oživjeli u novoj kuharici
Desetljećima stari recepti bake Vilme oživjeli u novoj kuharici

Ističe da dobra organizacija u kuhinji i plan obroka olakšavaju kuhanje i pripremu jela. Predlaže da si napravite tjedni plan obroka (barem za pet dana u tjednu), u jednoj kupovini kupite sve što vam je potrebno i namirnice držite u hladnjaku.

- Unaprijed narezani luk, paprika i mrkva skratit će vam vrijeme kuhanja. Sjeckalica i express lonac najbolji su prijatelji svakog domaćinstva te jeftini trik koji dugoročno olakšava i pojednostavljuje pripremu obroka. Meso možete marinirati ili panirati te držati u hladnjaku nekoliko dana, a salatu oprati i narezati te čuvati u zdjeli s ubrusom također nekoliko dana kako biste svaki dan brzo i jednostavno jeli zdravo. Predlažem kuhanje obroka za dva dana što štedi vrijeme i novac, a različitim prilozima možete dobiti dva posve različita jela - zaključuje.

Grašak s noklicama

Sastojci: varivo: 0,5 kg graška (može i zamrznutog), 1 glavica luka, 2 mrkve, 1 mladi luk, 2 češnja češnjaka, 2 pileća filea (oko 30 dag), 1 žlica nasjeckanog peršina (može i suhog), žličica soli i crvene paprike, prstohvat papra, 2 žlice ulja; noklice: 1 jaje, 5 žlica oštrog brašna, prstohvat soli

obradovic

Priprema: Narežite luk, češnjak i mrkvu na sitne, a piletinu na malo veće kockice. U posudi za kuhanje ugrijte ulje na najjačoj vatri. Zagrijanom ulju dodajte luk, posolite te smanjite vatru za pola i pirjajte dok luk ne omekša. Kad luk omekša, dodajte češnjak, mrkvu i meso. Promiješajte, dodajte grašak i začine te podlijte s 2 dl vode (da prekrije sastojke) te kuhajte 30 minuta na srednje jakoj vatri i začinite. Za pripremu zamrznutoga graška pogledajte uputstvo na pakiranju. Dok se varivo kuha, napravite smjesu za noklice: istucite jaje (kao za kajganu), posolite te dodajte brašno i promiješajte. Smjesa mora biti gusta, ali ne previše gusta (žitka). Nakon 30 minuta kuhanja variva žličicom zagrabite smjesu i drugom žličicom spuštajte u varivo (veličinu noklica odredite sami). Tijesto će samo kliznuti sa žličice. Kad noklice isplivaju, gotove su, a s njima i varivo (5 minuta).

Kruh s masti, lukom i špekom

Kruh narežite na šnite, luk na sitne kockice, a špek na tanke šnite ili prema želji. Bilo bi dobro imati domaći kruh te domaću mast i špek. Na šnitu kruha namažite mast te pospite lukom i špekom (špeka treba biti više od luka) i poslužite.

obradovic

Šnenokle

Sastojci: 5 jaja, 1 l mlijeka, 100 g šećera, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Odmjerite mlijeko, dodajte vaniliju pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. U međuvremenu bjelanjke malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije žlice šećera koje oduzmite od ukupnog šećera. U zavrelo mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega, okrenite ih žlicom pa izvadite šupljikavom žlicom (Marina koristi žlicu za sladoled kako bi dobila lijepi okrugli oblik žličnjaka). Odmah stavite nove žličnjake u mlijeko. Dok se kuhaju, one prve stavite u hladnjak i tako redom dok ne potrošite sav bjelanjak.

obradovic

Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera. Maknite mlijeko s vatre pa dodajte nekoliko žlica vrućeg mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema malo ne zgusne. Neće biti gusta kao puding ili kao krema za kremšnite, ali će se lijepo zgusnuti u hladnjaku. U zdjelicu stavite kuhanu kremu pa dodajte 3 žličnjaka i poslužite. Možete posipati kakaom ili ribanom čokoladom.

Tijesto s makom

Sastojci: 400 g tjestenine, 100 g mljevenog maka, 500 ml slatkog vrhnja ili mlijeka, Žlica maslaca, Šećer po želji, vanilin šećer za aromu

obradovic

Priprema: Tjesteninu pripremite prema uputama na pakiranju, neka svakako bude al dente. U vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu dodajte žlicu ulja i žličicu soli. Dok se tjestenina kuha, u zdjeli na maslacu kratko prokuhajte slatko vrhnje ili mlijeko, mljeveni mak, šećer i vanilin šećer (5 minuta). Promiješajte i ostavite sa strane. Skuhanu tjesteninu ocijedite (ne ispirite), vratite u lonac te umiješajte smjesu od maka. Dobro promiješajte i poslužite sa šećerom sa strane ako netko voli slađu varijantu, savjetuje Marina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno