Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Kuham s mamom: Pripremite zdrave i ukusne varijante pizze

Kuham s mamom: Pripremite zdrave i ukusne varijante pizze
4

Nikad lakše: Podloga od kukuruznog brašna, sitno naribano povrće, ‘odmaranje’ tijesta i podjela na dijelove jamče pizzu kojoj nitko u obitelji neće moći odoljeti

VIDEO

Rijetko koje dijete ne voli pizzu, a uz vašu pomoć može napraviti bezbroj omiljenih i zdravih varijanti. No prvi korak do savršene pizze je domaće tijesto.

Kako biste ga pripremili, treba vam 20 g kvasca, oko 200 ml vode, žličica šećera, 300 g brašna, žličica soli i dvije žlice maslinova ulja. Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko pet minuta na toplome mjestu. Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te, dodajući toplu vodu, umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplome mjestu dok se volumen ne udvostruči, oko 30 minuta. Kako bi dobilo hrskaviju koru, razvaljajte tijesto na podlozi koju ste posuli kukuruznim brašnom. 

Oprezno s umacima na pizzi da ne biste suviše razmočili tijesto

Također, pizza će biti hrskavija i ukusnija ako tijesto ostavite jedan dan u hladnjaku. Zatim ga izvadite, pustite da odstoji na sobnoj temperaturi barem pola sata pa tek tad počnite stavljati nadjeve. Za ljepši, zlaćani izgled kore premažite rubove s malo maslinova ulja, a možete ga ukrasiti i listovima rikule. Tijesto prekrijte tankim slojem rajčice pa stavite sir, povrće, salamu i ostale sastojke prema želji. Pritom je povrće dobro što više usitniti jer ga dijete neće moći tako lako skinuti s pizze i bit će “prisiljeno” pojesti ga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Možete pizzu podijeliti na dijelove i svakom ukućanu dopustiti da sam slaže nadjeve pa će i djeca “peći” pizzu. Pecite je 20-ak min na što višoj temperaturi u zagrijanoj pećnici. 

Mozzarella je najblažeg okusa, a i odlično se rasteže

Pizza će imati još bogatiji okus ako kombinirate nekoliko vrsta sireva. No kad se rastopi, mozzarella će se ipak najviše moći “rastezati”, što osobito veseli djecu. Osim toga, taj je sir vrlo blagog okusa i odlično se slaže s većinom povrtno-mesnih nadjeva. 

Pizza sa slaninom i krumpirom

Sastojci: Tijesto za pizzu, 200 g ribanog sira, 200 g krumpira, mladi luk, 4 kriške slanine, sol, papar

Priprema: Razvaljajte tijesto, stavite u namašćen kalup pa pospite sirom. Po njemu posložite vrlo tanko narezane kriške krumpira, nasjeckan mladi luk i kriške slanine. Posolite i popaprite pa stavite peći na 250°C. Izvadite iz pećnice nakon 20-ak minuta.

Pizza s brokulom i cheddarom

Sastojci: Tijesto za pizzu, šalica cvjetića brokule, 2 češnja češnjaka, 2 šalice naribanog cheddara, sol, papar

Priprema: Razvaljajte tijesto i stavite ga u namašćen kalup. Po tijestu pospite sir, cvjetiće brokule, nasjeckan češnjak, sol i papar. Pecite 20-ak minuta na 250 Celzijevih stupnjeva.

I povrće je bolje na slasnoj kori

Za najzdraviju verziju pizze najbolje je umijesiti tijesto od isključivo integralnog brašna ili ga pomiješati s bijelim.

Tako ćete dulje ostati siti, a i imat će puniji okus. No i komadići prethodno kuhanog ili pečenoga laganog mesa poput puretine ili piletine također će biti odličan i zasitan dodatak svakoj pizzi. Ipak, s količinom mesa i umaka bolje je ne pretjerivati, ali zato ovaj specijalitet možete “nakrcati” različitim vrstama povrća. 

Pritom ih je radi što boljeg okusa dobro prvo lagano zapeći u tavi, što se osobito odnosi na papriku i luk. Odlučite li se za veće količine povrća, preporučuje se na umak staviti tanak sloj naribana sira koji će upiti višak tekućine što će iz njega iscuriti tijekom pečenja. 

No za savršenu pizzu ne smijete zaboraviti ni na začine. Iako je origano najpopularniji, možete ga lako zamijeniti bosiljkom i koprom, koji se odlično slažu s većinom nadjeva. Osim povrća, djeci na pizzi možete “uvaliti” i voće. Iskušajte varijante s jabukama ili ananasom.

Nadjevi za pizzu za svaki ukus

Ljuta pizza za najhrabrije

Volite li pikantnije okuse, nećete pogriješiti stavite li na tijesto narezanu kobasicu, sir, rajčicu, papriku, luk te dva feferona ili čili papričice.

Mediteranska pizza s fetom

Tijesto premažite umakom od rajčice pa na njega stavite narezanu papriku, fetu, masline, tikvice te sve posolite i popaprite. Možete dodati i inćune, no tad stavite manje slan sir.

Morska pizza s tunjevinom

Razvaljano tijesto premažite vrhnjem, stavite naribani sir, konzervu procijeđene tunjevine, luk, nekoliko crnih maslina i žlicu nasjeckanog peršina.  

Egzotična pizza s ananasom

Tijesto prekrijte umakom od rajčice, posložite popečene svinjske filete prelivene sojinim umakom, komadiće ananasa iz konzerve i narezanu mozzarellu.

Šarena pizza s pestom

Razvaljano tijesto premažite tankim slojem pesta pa posložite cherry-rajčice, kobasice ili slaninu koju ste lagano zapekli u tavi. Posolite i popaprite. 

Pizza s gljivama i graškom

Sastojci: Tijesto za pizzu, 1,5 šalica ricotte, 2 šalice šampinjona, 1/2 šalice graška, sol, papar, 1/4 šalice sjeckanog bosiljka, 2 žličice sjeckane majčine dušice

Priprema: Razvaljajte tijesto i stavite ga u namašćen kalup. Prekrijte tijesto narezanom ricottom, šampinjonima i graškom. Posolite i popaprite. Pecite 20-ak minuta na 250 Celzijevih stupnjeva. Kad je gotova, pospite bosiljkom i majčinom dušicom. 

Pizza s piletinom i kukuruzom

Sastojci: Tijesto za pizzu, 3/4 šalice umaka od rajčice, 2 šalice narezane piletine, 2 šalice naribanog sira, 1/2 šalice kukuruza, 1/2 crvenog luka, sol, papar

Priprema: Razvaljajte tijesto i prebacite ga u namašćen kalup. Premažite ga umakom od rajčice pa po njemu posložite komadiće piletine, naribani sir, nasjeckani luk i kukuruz. Posolite i poparite. Pecite 30-ak minuta na 250 Celzijevih stupnjeva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje