Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Kuhanje mu je strast: Objavio je 600 recepata na Coolinarici

Kuhanje mu je strast: Objavio je  600 recepata na Coolinarici

Zdenko Maričić (79) čest je gost kulinarskih rubrika, redovito je objavljivao i u 24sata, ali priznaje - supruga Marijana kuha najbolju sarmu. Neki od njegovih recepata su stari čak 180 godina

VIDEO

Meni je kuhanje ljubav. Ako nekoga kuhanje opterećuje, ništa neće napraviti dobro, kaže nam Zdenko Maričić (79).

Ovaj Zagrepčanin je samouki kuhar, i s receptima u koje unosi svoje male tajne česti gost brojnih gastro rubrika. Zdenko je i jedan od naših najstarijih Facebook influencera. Njegov profil na Facebooku prati više od 200 ljudi koji obožavaju Zdenkove kulinarske postove i fotografije s brojnih putovanja.

Kuhanje mu je strast te tome pristupa s puno pažnje, strpljenja i ljubavi. Voli uzimati tuđe recepte, ali ih uvijek prepravi prema svojem ukusu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja ću uzeti vaš recept pa ću nešto izbaciti, nešto drugo u njega unijeti, i od njega napraviti savršenstvo okusa koje mi odgovara. 

Za zdravlje srca i krvnih žila uživajte u vinu, čokoladi i ribi
Za zdravlje srca i krvnih žila uživajte u vinu, čokoladi i ribi

Ne ide u restorane

- Ako se kuhanje shvaća kao nešto što se treba odraditi, jelo neće ispasti dobro. Jelo treba isprobavati, posvetiti mu se - kaže Zdenko.

Upravo zbog te ljubavi svoje recepte voli dijeliti s drugima. Godinama je za kulinarski prilog 24sata slao recepte, a svaki je završavao s “Osmislio i isprobao Zdenko Maričić”.

- Imao sam prilično uspjeha, rekao bih. Na Coolinarici imam više od 600 recepata, a najviše volim kad mi netko kaže da je iskoristio moj recept i da mu je bilo fino - kaže Zdenko.

Kaže da nikad ne bi otišao u restoran na janjetinu jer si doma to može pripremiti sam, i to onako kako voli. Na pitanje što najradije jede, kao iz topa rekao je sarmu koju mu pripremi supruga, za koju (suprugu) kaže da je najbolja na svijetu, a potom je nastavio nabrajati - janjetinu, gulaš i čušpajze. faširance, grah, pileću juhu...

Počeo uz majku

Kuhati je naučio uz majku koja zbog reume nije mogla dobro baratati kuhinjskim priborom pa su joj Zdenko i njegov brat pomagali.

- Kad je tata otišao u mirovinu, onda se on primio kuhanja kako bi mami pomogao, ali to nije bilo baš bajno. Tad sam sve više ja počeo kuhati - prisjeća se Zdenko. Čim bi u 13 sati završio s poslom u Pošti, dolazio je kući kuhati.

A u Pošti je Zdenko proveo cijeli radni vijek, čak 41 godinu i tri mjeseca. I ne samo to, njegova je familija, kaže, 160 godina dala za poštu. Njegov je otac bio upravitelj pošte u Branimirovoj, brat je bio šef opće službe u Branimirovoj, a on je počeo na šalteru u Branimirovoj. Tamo je upoznao i suprugu.

20 ljekovitih recepata: Luk snižava, a tušt diže krvni tlak
20 ljekovitih recepata: Luk snižava, a tušt diže krvni tlak

'Ona je moja božica'

- Puno je cijelih obitelji tamo radilo, svi su se znali, družili, bili složni. Suprugu sam upoznao kad sam išao u inspekciju u jednu poslovnicu. Poslovnica je bila prazna, a sa stepenica se lagano spuštala moja božica, moja Marijana. U braku smo sretne 52 godine - priča Zdenko sa smiješkom, koji je s Marijanom dobio i dvije kćeri, Miju i Martinu.

Kaže da su oni bili normalna generacija, nikome nije smetalo niti bilo čudno što kuha uglavnom on, a ne supruga.

- Pa ja jako volim papati, a tko će mi bolje skuhati nego ja? Ipak sarmu, a la vild i kolače radi Marijana, ona će to svaki put pripremiti fantastično - kaže Zdenko te dodaje kako se svi kućanski poslovi moraju pošteno podijeliti i da podjela na muške ili ženske poslove nije u redu niti je potrebna.

- Mi smo bili par s djecom, ona je radila u smjenama i što sam ja trebao, doći doma u jedan i čekati nju da mi skuha? Danas Marijana pegla fine stvari, a ja sve drugo. Nema nikakve frke oko pranja suđa, ona ili ja, svejedno je. Nema muških i ženskih poslova u jednom kvalitetnom braku - kaže.

Harambašići za prijatelje

Njegova starija kći živi u Londonu, a kad joj odu u posjet, opet nastoje sami kuhati.

- U Londonu smo našli nekoliko dućana s našom hranom pa je to stvarno potpuno dostupno - kaže Zdenko. Prijateljima s kojima pije kavu ponekad napravi bučnicu ili harambašiće, njegovo jelo s faširanim mesom koje se zapeče u pećnici.

'Pekar je htio moje muffine'

Dok je jednom putovao kod kćeri avionom, dobio je u avionu neko predjelo u lisnatom tijestu, sa špinatom i sirom. Dopalo mu se pa je odmah po slijetanju kupio lazanje, sir i špinat.

- Naredil sam to, nafilal tijesto sa smjesom sira i špinata te zapekao. Međutim, bilo je puno smjese, a premalo tijesta. Onda sam kupio kanelone i njih napunio smjesom, stavio sam i šunku unutra, prelio bešamelom i posuo parmezanom. Svi to sad obožavaju - kaže kulinarski inovator. Kad je čuo za muffine prije nekoliko godina, jako ga je zanimalo oko čega je cijela ta fama. Otišao je kod pekara koji je stvarno dobar u svojem poslu.

- Kupio sam jedan, šest kuna za kolač bilo mi je puno, ali sam htio probati. Onda sam otišao doma i ispekao muffine te mu ih donio da proba. Odmah me je tražio recept. To vam je to, ne možete vi kupiti ono što doma možete sami napraviti - kaže Zdenko.
Kaže da nikad ne planira prestati kuhati jer u tome uživa.

- Pa ja sam mlad, još samo 20 godina do stote - smije se.

Najviše voli bosansku i srpsku kuhinju, indijska mu se ne dopada zbog začina, talijanska mu je u redu za tjesteninu, ali ove su mu dvije kuhinje najbliže, najdraže i najukusnije.

Bakalar po bakinom receptu

Ponosan je na to kako priprema bakalar po 180 godina starom receptu koji je naslijedio od tate, on od svoje mame, a ona od svoje majke. 

VIDI OVO: 10 stvari koje su zabranjene novoj princezi!

- To pripremam za velika obiteljska okupljanja, to su najljepši trenuci - kaže gospodin Zdenko, a nama u 24sata bila je posebna čast uživati u njegovu rižotu, muffinima i prije svega - društvu.

VIDI OVO: Otkriven tajni sastojak najpopularnijeg pića na svijetu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise