Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kuhanje u perilici za suđe: Hit ideja za uštedu ili vrlo bizarno?

None Foto: You Tube

Ova neobična tehnika sastoji se od parenja namirnica u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama, a istovremeno omogućuje pripremu nekoliko jela

Parenje hrane u perilici suđa neobičan je kulinarski pothvat, a prema Lisi Casali i ukusan način uštede novca te energije u kućanstvu. Ta talijanska ekološka aktivistica iz Milana osmislila je kuharicu Cucinare in Lavastoviglie (kuhanje u perilici), prvu kuharicu takvog tipa na tržištu, piše Daily Mail.

Već desetljećima Lisa eksperimentira s kuhanjem u perilici za suđe, a njezini recepti obuhvaćaju pripremu jela poput kuskusa, janjetine, tune, pa čak i deserta.

Dok se u prvim receptima za kuhanje u perilici koristila aluminijska folija, Lisa predlaže stavljanje namirnica u hermetički zatvorene posude ili vakumirane vrećice, pa se tako može dodati deterdžent i istovremeno prati prljavo suđe te kuhati. Ta tehnika najbolje funkcionira s namirnicama koje se pripremaju na niskim temperaturama, ispod 75 °C. 

Kao posebno uspješno jelo, ona savjetuje kuhanje na pari svih vrsta ribe, a njezino je umijeće toliko da u perilici istovremeno priprema i jelo od tri slijeda, uključujući i desert. Zbog relativno niske temperature i činjenice da se vlaga zatvara u staklenkama, teško je prekuhati hranu, a nema potrebe ni provjeravati je li jelo gotovo dok perilica ne odvrti svoj ciklus.

- Još jedna prednost je to što se, za razliku od klasične pripreme jela u pećnici, miris hrane ne širi po kući - ističe Lisa.

Komentari (46)
  • sad samo čekam savjet kako oprati ruke pod mlazom vode u zahodskoj školjci nakon sranja...zbog uštede i ekologije :)

    11. 9. 2013,   12:26
  • da osim sto ce po sudima mirisat sve za 5 ja zato u bojleru kuham

    11. 9. 2013,   12:31
  • Pa to je Raymond isfurao davnih dana kad je trebao Debri očistiti ribu :D

    11. 9. 2013,   13:41