Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Kunići su od 35 do 60 kuna, a mast im je dobra za kozmetiku

Kunići su od 35 do 60 kuna, a mast im je dobra za kozmetiku
4

POPUT PILETINE Za pohanje su najbolji kad imaju oko 1,5 kilograma, za ostale načine pripreme mogu biti i veći. Kilogram kunićeva očišćenog mesa obično stoji 55 kuna na akcijama u trgovačkim centrima

VIDEO

Stanislav Trstenjak iz Marofa pokraj Svetog Martina na Muri u Međimurju od malih nogu uzgaja domaće, crne, bijele, sive i šarene kuniće.

Ima ih oko 50. Ženke legu 10 mladih, a najbolji su oni koji na svijet dođu u proljeće zato što su najotporniji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

- Nekad su ljudi kuniće držali u stajama među kravama, pa su oni jeli sijeno. Danas ih hranimo briketiranom hranom. To je prešano sijeno. Trava im je prejaka i previše ‘otrovna’ budući da je sve zagađeno. Od nje bi se napuhnuli, patili i na kraju uginuli - ispričao je.

Ženka se sama okoti, a priprema se tjedan dana. Napravi gnijezdo za mlade i počupa si dlaku kojom ih zaogrne jer se kote goli. Nakon dva tjedna ih otkrije. Kad ih je šest ili sedam u gnijezdu, krupniji su. Ako ih je više od 10, zakržljaju i zaostaju.

- Zečiće ne smijete dirati prva dva tjedna jer bi ih ženka odbacila. Događa se i da ih zečica tijekom okota sve pojede. Takvu majku se poslije usmrćuje - kaže Trstenjak i napominje kako treba dobro paziti da do malih kunića ne dođu štakori i pojedu ih.

Kuniće zove zečevima iako je riječ o različitim vrstama. Samo kunići rastu u zatočeništvu. Hrani ih povrćem, voćem, krumpirom, starim kruhom, suhim zrnjem. Nakon mjesec dana daje im maslačak kako bi dobili vitamine, minerale i željezo, pa postupno ostalu hranu.

- Svakodnevno im kosim travu. Dovoljno ih je hraniti tri mjeseca i spremni su za klanje. No ja ih hranim malo dulje da budu masniji jer je njihova mast dobra za kozmetiku. Otopimo salo i mast punimo u bočice. Za jednu nam treba mast od tri kunića - objašnjava Trstenjak.

Najviše masti kunići imaju ispod kože na leđima i oko bubrega. Bočica masti od pola litre stoji 30 kuna, a kilogram kunića bez glave 35. Uglavnom ih prodaje kad imaju oko dva kilograma.

Znate li što je srdela, a što je sardina? Ovo je glavna razlika
Znate li što je srdela, a što je sardina? Ovo je glavna razlika

- Prodajemo ih ako treba nekom bolesniku zbog zdravlja ili na sajmovima, a na njih idemo ako ne moramo plaćati mjesto - priča Stanislav.

Na tržnici se cijeli živi kunić prodaje po 100 kuna.

Dodaje kako se može pripremati na različite načine, poput pileta, te da mu je meso dijetno i dobro za jetru.

- Za pohanje su najbolji kad imaju oko tri mjeseca i do kilograma i pol. Za druge načine pripreme mogu biti i stariji. Tad im je meso čvršće i ne raspada se - objašnjava.

Kunići borave vani u gajbama, koje čiste dvaput na tjedan. Veliku i malu nuždu obavljaju na jednome mjestu i prilično su uredni. Cijelog dana trebaju svježu vodu. Svake dvije godine mijenjaju mužjaka za oplodnju, a dvjema ljubimicama dali su i ime.

- To su Medena i Lara - kaže Stanislav Trstenjak.

Niste ljubitelj čišćenja? Ovih 12 stvari svi peru i prečesto
Niste ljubitelj čišćenja? Ovih 12 stvari svi peru i prečesto

Njegova je obitelj u kući napravila etnografsku zbirku koja je po opsegu i značenju među većima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Najčešće ih posjećuju djeca vrtićkog i školskog uzrasta, koje Trstenjak provede kroz imanje i nudi domaćim kukuruznim, bučinim ili drugim kolačima te domaćim sokom ili čajem.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...