Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kupanje zimi idealno je protiv gripe i prehlade, protiv stresa'

Vesela družina kupa se tijekom cijele godine, a zimi svaki vikend. Kažu da je znanstveno dokazano kako kratkotrajno kupanje u hladnoj vodi ima mnoge povoljne utjecaje na zdravlje

Zimsko kupanje ne može se usporediti s ljetnim, kad umjesto kupanja više vremena provodimo igrajući briškulu i trešetu na plaži. Kupanje zimi idealno je protiv gripe i prehlade, protiv stresa i depresije i ja ne znam da se ikad itko od nas svih ovih godina zbog takvoga kupanja prehladio. Ono daje božanstven osjećaj duha i tijela, kaže član udruge i opatijski liječnik Mario Sušanj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pojasnio je i razlliku između picigina na splitskim Bačvicama i opatijskog.

- Razlika između picigina na splitskim Bačvicama i našeg opatijskog je velika. More na Bačvicama je do kičice (gležnja), a naše – do kičmice. Velika razlika je i u splitskom balunu, odnosno našoj bali, kojom igramo picigin – pojašnjava Sušanj. 

On je na poznatom opatijskom kupalištu sa svojih 15 kukala, od kojih najstariji Goran Brozović ima 68 godina, 1. siječnja tradicionalno otvorio novu kupališnu sezonu. 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Promiču zdravlje

Inače, vesela družina kupa se tijekom cijele godine, ljeti svaki dan, a zimi vikendima, čime, kažu, promiču zdravlje budući da je znanstveno dokazano kako kratkotrajno kupanje u hladnoj vodi ima mnoge povoljne utjecaje na zdravlje (jačanje imuniteta, elasticiteta krvnih žila, poboljšanje respiratorne funkcije, cirkulacije i metabolizma te subjektivnog osjećaja zdravlja).

Mother checking on sick daughter laying in bed ŠTO RADITI NA HITNOJ? Ako se djetetu temperatura ne skida - hitno idite kod liječnika

- Promičemo zdrav način života, čisto more kao prirodni ljekoviti činitelj i bogomdanu klimu kraja u kojem živimo. A naša je velika želja da otvaranje novogodišnje kupališne sezone uz pomoć Grada i Turističke zajednice postane veća manifestacija ili čak festival, po uzoru na druge destinacije u svijetu. Najbliži je Portorož, gdje se prije nekoliko godina na Novoletnom skoku v morje kupalo više od 400 ljudi – govore nam Opatijski kukali. 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Treba biti oprezan

- U more se nakon zagrijavanja ulazi postupno, a nakon kratkoga kupanja potrebno je slojevito se odjenuti. Nakon nekoliko minuta u hladnome moru čovjek se osjeća, tvrde, kao da je u toploj kadi. Kupanje obično traje dvadesetak minuta, nakon čega temperatura tijela pada na niskih 32 stupnja. Tad je vrijeme za izlazak. Pojam hidroterapije kao liječenja vodom pri kojemu se koriste fizikalna svojstva vode u terapijskim procedurama za poboljšanje zdravlja - pojasnio je Mario Sušanj.

Thinkstock UVRSTITE JE U JELOVNIK Hrana bogata vlaknima štiti nas od tumora i srčanih bolesti

- Brojne kliničke studije i ispitivanja dokazali su da kratkotrajno kupanje u hladnoj vodi ima pozitivan utjecaj na metabolizam, elasticitet krvnih žila, poboljšanje cirkulacije, jačanje imuniteta, rad dišnog sustava, tonusa kože, ima antidepresivno djelovanje, pomaže kod nesanice i djeluje stimulativno na poboljšanje općeg tjelesnog i psihičkog stanja. Plivanje je kao jedna od osnovnih fizioloških aktivnosti najbolje i najzdravije što čovjek može priuštiti svome tijelu i umu. Naravno da su za zimsko kupanje potrebne mjere opreza, kao što su zagrijavanje prije ulaska, polagano zaranjanje, utopljivanje i slojevito odijevanje nakon kupanja. Alkohol je zabranjen prije kupanja – objašnjava Sušanj.

Ljubav prema zavičaju

Opatija: Ä?lanovi udruge Opatijski kukali uz ??ampanjac zaplivali u moru i zaigrali picigin | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Opatijski kukali prerasli su u velike turističke promotore grada pod Učkom, pa je njihova “morska zdravica” uvrštena i u službeni kalendar opatijskog Adventa.

Osim kupanja u moru, tu su druge manifestacije u kojima sudjeluju Opatijski kukali, kao što su Opatijski karneval, Opatija carski grad te Balinjerada, odnosno poseban šou Kukala, svojevrsna parodija Sinjske alke u kojoj članovi u moru jašu drvene morske konjice te kopljima od bambusa gađaju balinjerade za punte.

- Tim aktivnostima, osim sportskim životom, promičemo zdravlje, ljubav prema rodnom kraju, povijest opatijskog turizma, prijateljstvo, humanost i pripadnost zajednici - zaključuju veseli opatijski plivači.

SLUČAJNOST ILI NEŠTO DRUGO: Zaručnik popularne pjevačice izgleda identično kao njezin otac!

Komentari (25)
  • Vama kapa do poda, kod vas more bude i ispod 10° i stvarno se kupate, na bacvicama more do gleznja i nikad nije palo ispod 16°

    16. 1. 2019,   08:15
  • Sve stoji. Osobno nisam nikad, možda budem jednog dana, volio bih. Svakodnevno se tuširam hladnom vodom, ali ono, baš hladnom. Nakon čega se osjećam kao ponovno rođen.

    16. 1. 2019,   08:56
  • Wim Hof, legenda :)

    16. 1. 2019,   09:12