Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Kupljeni smoothie u sebi može imati i do 11 kockica šećera

ŠTO MANJE SOKA - BOLJE U kašama je više vlakana koja usporavaju razgradnju šećera i porast razine u krvi. Smoothie se lako radi: Izmiksa se voće, a može mu se dodati i povrće

VIDEO

Voćne napitke ili smoothieje rade od voćnog soka. Sadrže i voćnu kašu, ponekad i vodu, te sastojke poput kokosova mlijeka.

Kaša je samo pasirano voće, a sok sadrži manje vlakana. U analiziranim smoothiejima nema dodanog šećera. Onaj naveden u deklaraciji je prirodni šećer iz voća. Kako pri proizvodnji soka uništavamo stanice voća, šećer izlazi iz njih pa je u sokovima kao slobodni koji brzo podiže razinu šećera u krvi.

Savršen obrok: Smoothieji za brz povrat izgubljene energije
Savršen obrok: Smoothieji za brz povrat izgubljene energije

U bočici dnevna doza

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Takav šećer, iako je prirodni iz voća, može djelovati negativno na zdravlje. U svježem voću šećer je u stanicama i sporije ulazi u krvotok. Analizirani smoothieji sadrže između sedam i deset grama šećera na 100 mililitara. No bočice sadrže oko 300 mililitara pa je u njima oko 30 grama šećera. U nekim zemljama EU-a, poput Velike Britanije, to je dnevna preporuka šećera za ljude koji dnevno unesu oko 2000 kalorija.

Svježe voće je zdravije

Energetska vrijednost analiziranih smoothieja je između 120 i 230 kalorija po pakiranju. Sokovi, pa tako i smoothieji, nemaju istu količinu vlakna kao svježe voće. Prehrambena vlakna usporavaju razgradnju šećera i porast njegove razine u krvi što je dobro. Pospješuju probavu i štite crijeva. Što je više cijelog voća, a manje soka, smoothie je kvalitetniji. Osim voća, neki sadrže dodanu vodu i kokosovo mlijeko, u kojem nema laktoze, ali ima zasićenih masnih kiselina koje mogu štetiti srcu unese li ih se previše u organizam.

S mlijekom je shake

Iako smoothieji sadrže voće u obliku sokova, pulpe ili kaše, bolji izbor je svježe voće. Na deklaraciji bismo trebali paziti na udio soka, jer što je njega više, više je i slobodnog šećera. Ako je smoothie pasteriziran, zagrijavanjem na oko 70 stupnjeva uništene su bakterije, ali i dio vitamina iz voća.

Želimo li sami napraviti smoothie, trebamo samo izmiksati razno voće, a možemo dodati i povrće. Jabuka je dobra baza, a uvijek je ima. Shake se razlikuje od smoothieja po tome što sadrži mlijeko i kremastiji je. Ako želimo shake s manje kalorija, možemo odabrati mlijeko s niskim udjelom mliječne masti.

Jogurt s voćem slađi je od 'pravih' smoothieja

Dukatov b-aktiv smoothie s borovnicom i bananom je jogurt, iako mu u nazivu piše i smoothie, pa ga nismo uspoređivali s pravim smoothiejima. No ovaj jogurt sadrži više šećera od smoothieja. U bočici s 330 grama jogurta čak je 43,23 grama šećera, odnosno 10,8 kockica.

Najviše kalorija ima K Classic od ananasa i banane, čak 205 na 250 mililitara. To je kao u kečapu, a više nego u pola litre Coca-Cole.

250 ML - 19,99 KN
SPAR RED JUICE IMA 24 GRAMA ŠEĆERA I 125 KALORIJA. SADRŽI SOK NARANČE I JABUKE, KAŠU MALINE I BRUSNICE.

330 ML - 8,99 KN
ENJOY ANANAS/BANANA IMA 33 GRAMA ŠEĆERA I 170 KALORIJA. SADRŽI SOK ANANASA, NARANČE I JABUKE TE KAŠU BANANE.

250 ML - 7,99 KN
K CLASSIC JAGODA/BANANA IMA 30 GRAMA ŠEĆERA I 135 KALORIJA. SADRŽI KAŠE JAGODE I BANANA, SOK LIMUNA, NARANČE I GROŽĐA TE PULPU NARANČE.

250 ML - 7,99 KN
SOLEVITA ANANAS IMA 29 GRAMA ŠEĆERA I 205 KALORIJA. SADRŽI SOK ANANASA I LIMUNA, KAŠE BANANA I MANGA TE KOKOSOVO MLIJEKO.

250 ML - 7,99 KN
SOLEVITA JAGODA IMA 29 GRAMA ŠEĆERA I 136 KALORIJA. SADRŽI KAŠU JAGODE I BANANA. SOK I PULPU NARANČE TE SOK GROŽĐA.

250 ML - 7,99 KN
K CLASSIC ANANAS/BANANA IMA 27,5 GRAMA ŠEĆERA I 205 KALORIJA. SADRŽI SOK ANANASA, KAŠE BANANA I MANGA TE KOKOSOVO MLIJEKO.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru