Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kupnja na veliko nije baš uvijek najjeftinije rješenje

None Foto: fotolia

Velika pakiranja namirnica i ostalih nužnih kućnih potrepština uništavaju okus, zauzimaju prostor, a konačnici nisu povoljnija od malih pakiranja

Iako se zbog uštede čini kao dobra ideja, kupnja golemih pakiranja lješnjaka ili sličnih grickalica stoji znatno više, i to ne samo zbog prostora koji zauzimaju. Zbog masnoća koje sadrže, orasi, lješnjaci, kikiriki i pistacije brzo se kvare i poprimaju gorak okus. Ako ih već kupujete na veliko jer imate obitelj koja voli grickati, bolje je kupiti pržene nego sirove, a još bolje su u ljusci. Svjetlo, vrućina i vlaga kvare im okus pa ih je poželjno čuvati u zamrzivaču ili hladnjaku. Isto vrijedi i za lanene sjemenke, pinjole i sezam. Ne valja raditi ni velike zalihe svježega kvasca. Obvezno se mora čuvati na hladnome mjestu, a upotrebljiv je samo oko pet tjedana. Čak i ako se ne pokvari, nakon toga neće toliko dobro dizati tijesto. Ako želite imati kvasac za svaki slučaj, praktičniji je suhi, koji traje do dvije godine.
Smeđa riža ne traje kao bijela
Dok bijela riža može imati rok trajanja dulji i od dvije godine, smeđa riža počinje se kvariti zbog ulja koja sadrži već nakon šest mjeseci. Dobro ju je držati u hladnjaku.
Maramice su uvijek korisne
Nakon šest mjeseci izbjeljivač počinje gubiti svojstva pa ga nije poželjno kupovati u velikim količinama. No, npr., vlažne maramice traju dugo, a uvijek dobro dođu.
Meso valja šest mjeseci
Ne treba ni stvarati goleme zalihe zamrznute hrane, a osobito ne mesa, koje je bolje ne čuvati dulje od šest mjeseci. Najbrže se kvari mljeveno meso.
Daleko od očiju, daleko od usta
Nije dobro gomilati slatkiše u kući jer će vam tako uvijek biti lako dostupni, što može biti pogubno za liniju. Dovoljna je čokoladica ili dvije za “krizne” situacije.
Suha hrana za ljubimce
Suha hrana za ljubimce trajnija je od konzervirane, no pripazite na rok trajanja. Ako je istekao, i suha hrana izgubit će hranjiva svojstva nužna za životinju.
Isti okusi svima brzo dojade
Svi se, a osobito djeca, brzo zasite istog okusa, pa je bolje ne kupovati mnogo kutija istih žitnih pahuljica. Isto vrijedi i za, primjerice, konzerviranu hranu.
Isplati se kupiti više četkica
Stomatolozi preporučuju mijenjanje zubne četkice svaka tri mjeseca. Budući da nema rok trajanja, dobro je kupiti pakiranje u kojem se nalazi više njih.
Meda nikada dosta
Med je jedna od rijetkih namirnica koja nema rok trajanja. Ako se kristalizira, dovoljno ga je staviti u mikrovalnu pećnicu na nekoliko minuta ili uroniti u toplu vodu.
Oprezno s vitaminima
Najbolje je prvo kupiti malo pakiranje vitamina, vidjeti imate li nuspojava ili ne i ako vam potpuno odgovaraju, tek tada je pametno kupiti veće pakiranje.
Ne skupljajte razne začine
Začinima je u prosjeku rok trajanja do godinu dana. Osim toga, brzo gube okus.
Komentiraj, znaš da želiš!