Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Kurkuma potiče mršavljenje, čuva srce, smanjuje bolove...

Kurkuma potiče mršavljenje, čuva srce, smanjuje bolove...

PROTIV UPALA Potiče detoks jetre i rad probavnog sustava, a za brojne benefite u prehranu se preporučuje uvrstiti pola žličice na dan. Djelovanje sastojka kurkumina povezuje se s prevencijom raka.

VIDEO

Kurkuma je koncentrirani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njezina snažna protuupalna svojstva. Također je koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija, koji su zdravi za srce, željeza, koje proizvodi energiju, te mangana koji uklanja slobodne radikale. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, već se u povijesti koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana. 

Protiv menstrualnih grčeva

U istočnjačkoj kulturi koristi od davnina za ublažavanje probavnih tegoba i bolnih menstrualnih ciklusa. Potiče rad probavnog sustava i izgaranje masti. Studije pokazuju da uporaba kurkume znatno olakšava tegobe oboljelima od upalnih bolesti crijeva poput Chronove bolesti, blagotvorno djeluje na smanjenje bolova i upala kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, a djelovanje kurkumina čak se povezuje s prevencijom raka i smanjenjem daljnjeg rasta već nastalog tumora. 

Kurkuma: Usporava daljnji rast tumora i razvoj Alzheimera
Kurkuma: Usporava daljnji rast tumora i razvoj Alzheimera

Sadrži snažne antioksidanse

Kurkumin i ostale aktivne supstancije u kurkumi djeluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. Istraživanja pokazuju i da kurkumin može usporiti razvijanje multiple skleroze, kao i da pospješuje detoks jetre. 
Zahvaljujući tome što sadrži  kurkumin sa snažnim protuupalnim djelovanjem, preporučuje se i kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa. Studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova te zaustavlja djelovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese. Za razliku od klasičnih lijekova za upalu - kortikosteroida, koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena bez teških nuspojava.

Recepti iz kućne radinosti - za sjajnu kožu idealna je kurkuma
Recepti iz kućne radinosti - za sjajnu kožu idealna je kurkuma

Uvrštavanje u prehranu

Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne žličice kurkume na dan u prehranu. Količina od pola žličice kurkume je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smoothie možete ubaciti prstohvat tog začina. Ipak, trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, žučnih kamenaca ili dijabetesa, trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume. 

Svestrana: ide u rižot, juhe...

Odlično se slaže s rižom i povrćem, a možete je dodati i smoothiejima, juhama te čajevima i napicima od cijeđenog voća, pa čak i desertima.

Kurkuma - najmoćniji saveznik protiv upala, senilnosti i raka
Kurkuma - najmoćniji saveznik protiv upala, senilnosti i raka

Oprez kod dijabetesa

Preporučuje se oprez i umjerenost pri korištenju kurkume ako bolujete od poremećaj zgrušavanja krvi, ako vam se stvaraju žučni kamenci i ako bolujete od dijabetesa jer snižava razinu šećera u krvi. 

 

Top 5 najboljih učinaka: Zašto uvrstiti kurkumu u prehranu

1. Zdravlje srca

Štiti srce i krvne žile od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošega kolesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno djelovanje te pomaže u regulaciji lošega ili LDL kolesterola.

2. Dobra za crijeva

Na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore, jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ne uništiva floru i dobre bakterije u crijevima nego potiče razvoj dobrih bakterija.

3. Pomaže kod artritisa

Wrist Pain in older women.

U sebi sadrži fitonutrijent kurkumin, koji ima snažno protuupalno djelovanje, pa se preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa.

4. Čuva zube i uklanja zadah

Zahvaljujući protuupalnom učinku, smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usta te sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine. 

5. Izvor je željeza

Kurkuma je odličan izvor željeza i mangana te dobar izvor vitamina B6, bakra, kalija i dijetalnih vlakana. U samo 2 žličice začina zadovoljit ćemo čak 10% dnevnih preporučenih unosa za željezo.

VIDI OVO: 5 znakova da si seksualno ne pašete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje