Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kurkuma potiče mršavljenje, čuva srce, smanjuje bolove...

PROTIV UPALA Potiče detoks jetre i rad probavnog sustava, a za brojne benefite u prehranu se preporučuje uvrstiti pola žličice na dan. Djelovanje sastojka kurkumina povezuje se s prevencijom raka.

Kurkuma je koncentrirani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njezina snažna protuupalna svojstva. Također je koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija, koji su zdravi za srce, željeza, koje proizvodi energiju, te mangana koji uklanja slobodne radikale. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, već se u povijesti koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana. 

Protiv menstrualnih grčeva

U istočnjačkoj kulturi koristi od davnina za ublažavanje probavnih tegoba i bolnih menstrualnih ciklusa. Potiče rad probavnog sustava i izgaranje masti. Studije pokazuju da uporaba kurkume znatno olakšava tegobe oboljelima od upalnih bolesti crijeva poput Chronove bolesti, blagotvorno djeluje na smanjenje bolova i upala kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, a djelovanje kurkumina čak se povezuje s prevencijom raka i smanjenjem daljnjeg rasta već nastalog tumora. 

MOĆ IZ KORIJENA Kurkuma: Usporava daljnji rast tumora i razvoj Alzheimera

Sadrži snažne antioksidanse

Kurkumin i ostale aktivne supstancije u kurkumi djeluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. Istraživanja pokazuju i da kurkumin može usporiti razvijanje multiple skleroze, kao i da pospješuje detoks jetre. 
Zahvaljujući tome što sadrži  kurkumin sa snažnim protuupalnim djelovanjem, preporučuje se i kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa. Studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova te zaustavlja djelovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese. Za razliku od klasičnih lijekova za upalu - kortikosteroida, koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena bez teških nuspojava.

Fotolia TISUĆLJETNA TAJNA Recepti iz kućne radinosti - za sjajnu kožu idealna je kurkuma

Uvrštavanje u prehranu

Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne žličice kurkume na dan u prehranu. Količina od pola žličice kurkume je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smoothie možete ubaciti prstohvat tog začina. Ipak, trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, žučnih kamenaca ili dijabetesa, trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume. 

Svestrana: ide u rižot, juhe...

Odlično se slaže s rižom i povrćem, a možete je dodati i smoothiejima, juhama te čajevima i napicima od cijeđenog voća, pa čak i desertima.

Dreamstime SUPER DODATAK Kurkuma - najmoćniji saveznik protiv upala, senilnosti i raka

Oprez kod dijabetesa

Preporučuje se oprez i umjerenost pri korištenju kurkume ako bolujete od poremećaj zgrušavanja krvi, ako vam se stvaraju žučni kamenci i ako bolujete od dijabetesa jer snižava razinu šećera u krvi. 

 

Top 5 najboljih učinaka: Zašto uvrstiti kurkumu u prehranu

1. Zdravlje srca

Foto: dreamstime

Štiti srce i krvne žile od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošega kolesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno djelovanje te pomaže u regulaciji lošega ili LDL kolesterola.

2. Dobra za crijeva

Foto: dreamstime

Na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore, jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ne uništiva floru i dobre bakterije u crijevima nego potiče razvoj dobrih bakterija.

3. Pomaže kod artritisa

Wrist Pain in older women. | Autor: Srisakorn Foto: Srisakorn

U sebi sadrži fitonutrijent kurkumin, koji ima snažno protuupalno djelovanje, pa se preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa.

4. Čuva zube i uklanja zadah

Foto: dreamstime

Zahvaljujući protuupalnom učinku, smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usta te sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine. 

5. Izvor je željeza

Foto: dreamstime

Kurkuma je odličan izvor željeza i mangana te dobar izvor vitamina B6, bakra, kalija i dijetalnih vlakana. U samo 2 žličice začina zadovoljit ćemo čak 10% dnevnih preporučenih unosa za željezo.

VIDI OVO: 5 znakova da si seksualno ne pašete.

Komentari (11)
  • Kurkuma+đumbir extra jaka kombinacija za potenciju! Smiksao sam par dana tu kombinaciju i "žilavko" stoji satima makar mi ne treba stimulans nikakav,nikada, jednostavno ko vojnik na straži koji odbija odustat! :)

    28. 6. 2018,   09:11
  • kurkumu je najbolje dodavati u jela kad više nisu vruća, ili u salate. papar pojačava njeno djelovanje.

    27. 6. 2018,   21:05
  • Dodavat kurikum kad je meso već pokvareno prikrije miris...

    27. 6. 2018,   22:09