Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kus-kus: Svestrana namirnica za različite okuse i kombinacije

Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga nadopunjuju ribom u umaku s grožđicama, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi rajčica i govedinom

Kus-kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice koje se kuha na pari. kus-kus je zapravo vrlo sitna tjestenina pripremljena od navlažene pšenične krupice uvaljane u glatko brašno. Ovo jelo potječe iz Sjeverne Afrike gdje se poslužuje u svečanim prigodama, obično uz povrtne gulaše ili divljač.

Cous cous on a wooden spoon | Autor: Donato Di Stasi Foto: Donato Di Stasi

Zrnca kus-kusa široka su oko milimetra, a kuhanom se obujam poveća čak tri puta. Tradicionalni kus-kus, koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na pari, teže je nabaviti, no široko je dostupna instant-varijanta koju je dovoljno kratko prokuhati i ostaviti da odstoji. Kus-kus nema izražen okus te lako upija arome druge hrane. Dok pripremate kus-kus, za porciju odvojite po šalicu suhog kus-kusa.

Varivo daje aromu

Pravilno pripremljen, trebao bi biti lagan i pahuljast, a ne gumast ili slijepljen. Može se pripremati i na pari, primjerice iznad posude u kojoj se kuha gulaš ili varivo - tako će biti mnogo bogatijeg okusa. Kuhani kus-kus u hladnjaku će se održati do tri dana. Dobro ohlađen, odličan je dodatak raznovrsnim salatama. 

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Odličan kao prilog

Kuhani kus-kus bit će mnogo ukusniji ako ga začinite maslinovim uljem i dodate mu malo maslaca. Tako pripremljenog možete ga jesti kao prilog, primjerice umjesto riže ili krumpira.

U smočnici traje godinu dana

Kus-kus je najbolje držati u zatvorenoj posudi, na tamnome mjestu. Tako ćete ga moći sačuvati i dulje od godine dana. Dobro mu je dodati list lovora koji odbija nametnike od žitarica i tjestenine. 

Foto: Dreamstime

Tradicionalni recepti

Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga katkad nadopunjuju ribom u slatkom umaku s grožđicama i karameliziranim lukom, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi rajčica i govedinom ili janjetinom. No kus-kus je i čest prilog jelima od različitih morskih plodova, primjerice račića, lignje i ribe. Slatka verzija kus-kusa s orašastim plodovima, datuljama i začinima često se jede za doručak. Kus-kus se probio i u europske kuhinje, osobito francusku.

KAKO SE PRAVILNO PRIPREMA Chrissy kajganu radi pola sata; Chef Janković: To je apsurdno

Maštovite kombinacije

Budući da je kus-kus svestrana namirnica čiji okus odgovara slatkim i slanim jelima, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci. Primjerice, u omiljenom receptu za rižot, umjesto riže možete upotrijebiti kus-kus. No ne zaboravite da se on kuha puno kraće i da je gotov za nekoliko minuta.

OTKRIVENA TUŽNA TAJNA PRINCEZE DIANE: Evo kako su Harry i William saznali da je princ Charles vara 

Komentari (2)
  • kus kus obožavam odličan je

    31. 3. 2019,   18:23
  • Ovo kao dalmatinski brudet ,sprčkaj šta ima pa jesi ili nisi gladan jbg...

    31. 3. 2019,   16:24