Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Lakše do posla za mlade uz besplatne radionice Coca Cole

Lakše do posla za mlade uz besplatne radionice Coca Cole

Kako napisati dobar životopis da bi ga poslodavci primijetili, vještine koje poslodavci traže, a mladima nakon formalnog školovanja nedostaje - sve to moguće je dobiti uz vrsne predavače i trodnevnu edukaciju

VIDEO

Posao traži više od 51.000 mladih, koji imaju manje od 29 godina, i oni čine čak 27 posto svih nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje (ZZO). Najveći broj nezaposlenih mladih su trgovci, osobe u uslužnim djelatnostima,znanstvenici, inženjeri i administratori. Istovremeno, najnovije prognoze govore da će poslodavci u naredna tri mjeseca zapošljavati čak 100.000 novih radnika. Ali stručnjaci upozoravaju: “Malo će se tih poslova popuniti jer nema kvalificiranih radnika”.

Usred ovog paradoksa, u posebno nepovoljnom položaju su oni, koji su tek završili školovanjei traže prvi posao jer poslodavci traže znanje i vještine, koje mladi nisu stekli školovanjem. Država to pokušava ispraviti i kroz aktivne mjere za zapošljavanje koje je lani iskoristilo 19.279 mladih na ZZO-u.

coca_cola

- Općenito je položaj mladih na tržištu rada nešto povoljniji, pa je stopa njihove nezaposlenosti pala s 27.8 posto to u trećem kvartalu 2016. na 22.8 posto u istom razdoblju lani – ističu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Država daje i potpore poslodavcima, koji zaposle mlade te pokrivaju od 50 do 100 posto troškova plaće pod određenim uvjetima, a daju se i fiskalne olakšice te drugi poticaje. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi se i projekt detektiranja te aktiviranja nezaposlenih mladih između 15 i 29 godina, ali se ni ne obrazuju niti se osposobljavaju. Kažu, svim ovim mjerama žele što prije omogućiti mladima da nađu posao, kako u čekanju ne bi izgubili vještine i znanja, koje su stekli obrazovanjem. Jedan od velikih projekata kojime se pomaže mladima da nadomjeste ovaj deficit vještina i znanja je „Coca-Colina podrška mladima“ u kojem se diljem Hrvatske organiziraju radionice s iskusnim predavačima, koji ukazuju na ključne stvari, koje mladi moraju znati, kako bi postali poželjni na tržištu rada. Dosadašnja iskustva polaznika pokazuju da oni vrlo lako nalaze poslove nakon Coca-Colinih radionica. S novim iskustvom nastupaju uvjerenije i odvažnije pri traženju posla. Dodatni vjetar u leđa im je i potvrda Coca-Cole HBC Hrvatska da su prošli njihovu edukaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za vrijeme studiranja nedostajala mi je stvarna priprema za tržište rada. Osjetila sam kako nisam stekla pojedine vještine i znanje koje bih trebala imati dok tražim posao. Vidjela sam poziv na društvenim mrežama za Coca-Coline radionice, bila sam bez posla, i to mi se učinila kao prilika da naučim nešto novo, da upoznam nove ljude I steknem nova iskustva. Nisam požalila – govori Milica Stevanović (24). Milica, koja je završila Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, kaže kako je ubrzo nakon radionica našla posao, a i sam novi poslodavac zanimao se na razgovoru za posao o njenom iskustvu s radionice Coca – Cole HBC Hrvatska.

coca_cola

Ona je, uz vrsne predavače, njihovo mentorstvo, neformalni pristup, interaktivna predavanja I vježbe usvojila poslovne i životne vještine na tim radionicama. Ni Branimir Tot (28) nije dvojio kad je vidio da se može i on prijaviti. Zanimale su ga financije te poslovni sektor i dobio je priliku da o tome i uči. 
- Istaknuo bih radionicu o pregovaranjima jer smo slične stvari imali na Fakultetu političkih znanosti. Ali sam na fakultetu radio teoretski dio, ovdje sam upoznao i onaj praktični kroz primjenu - ističe Branimir neke od posebnosti s radionica. Pohvalio se timskim radom na projektu 
Nogometnog kluba Rudeš s kojim je osvojio 1. mjesto. Učio je savladavati prepreke, organizirati financije i vrijeme i sve to kako ne bi došlo do svađe unutar tima. Saznao je kako napisati dobar životopis i motivacijsko pismo s puno “caka” i finesa koje životopis čini da ga drugi primijete. Ubrzo se zaposlio u sudstvu. Branimir ne skriva kako potvrda Coca-Cole HBC Hrvatska s ove radionice pomaže u životopisu. Svjesni golemog problema nezaposlenosti među mladima iz te tvrtke odlučili su dati svoj doprinos u pronalasku rješenja. 

- Iz svakodnevne prakse znamo da je jedan od razloga zašto mladi nakon završetka školovanja teško nalaze posao taj što nemaju znanja i vještine koje poslodavci traže. Projekt je osmišljen za mlade kako bi stekli neka znanja, koja nisu dobili kroz formalno obrazovanje, a mogu im pomoći u pronalaženju posla - rekla je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria Boška Trbojević. Radi se o višegodišnjem projektu koji provode u svim zemljama EU.

- Do 2020. želimo podržati više od 500 tisuća mladih u pronalaženju zaposlenja. U Hrvatskoj smo već prve godine nadmašili ciljeve, a kroz naše radionice životnih i poslovnih vještina lani je educirano i osnaženo 250 mladih u četiri grada. Njih 29 posto kasnije je našlo posao i na to smo osobito ponosni – istaknula je Boška Trbojević. Podatak, koliko ih se kasnije zaposlilo, kaže, najviše potvrđuje njihov uspjeh. 

coca_cola

Ovogodišnje radionice bit će u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Kninu, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Vukovaru, Varaždinu i Puli. A radionice moderiraju vrsni predavači tvrtke Selectio kadrovi, a direktor tvrtke i član Uprave Aleksandar Zemunić govori o problemima domaćeg tržišta rada. 

- Puno radnika nedostaje u turizmu, industriji, području IT-a. Poslodavci najviše traže radnike koji imaju i vještine u području prirodoslovnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i takvi radnici su najtraženiji na globalnom tržištu rada – rekao je Zemunić. Na radionicama Coca - Cole HBC Hrvatska mladima prenose znanja koja oslodavci najviše traže pri zapošlajvanju – poslovnu i financijsku pismenost, vještine upravljanja projektima, prodajne i pregovaračke vještine, poslovno planiranje, kritičko razmišljanje kritičko razmišljanje, znatiželju i upornost, te razumijevanje sebe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru