Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Lan liječi upale i čisti toksine iz tijela bolje nego chia sjemenke

Lan liječi upale i čisti toksine iz tijela bolje nego chia sjemenke

Lan je najbolji biljni izvor omega-3 masnih kiselina koje štite srce i potiču mršavljenje pa je dobra alternativa chia sjemenkama koje su, kao i lan, bogat izvor vitamina i minerala

VIDEO

>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu

Chia sjemenke porijeklom su iz Južne Amerike, a posljednjih su godina postale jedna od najpopularnijih namirnica u svijetu, koja se ubraja u kategoriju superhrane, za koju su znanstvena istraživanja potvrdila vrijedna nutritivna svojstva i ljekovito djelovanje.

Dobar su izvor vitamina i minerala, bogate su višestruko nezasićenim masnim kiselinama (omega-3), koje povoljno djeluju na kardiovaskularni sustav i rad mozga.

- Chia sjemenke su bogate vlaknima, pa su korisne za probavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Otkrivamo 10 namirnica koje tope kilograme i salo
Otkrivamo 10 namirnica koje tope kilograme i salo

Dvije žlice tih sjemenki sadrže oko 40 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, no najveća njihova prednost je visoki udio omega-3 masnih kiselina koje sadrže - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Usporedbe radi, jedna prosječna jabuka sadrži 3 do 3,5 grama vlakana, dok 100 grama chia sjemenki sadrži oko 35 grama vlakana, dok jedna žlica chia sjemenki sadrži istu količinu omega-3 masnih kiselina kao i 250 grama lososa, primjerice.

Reuters/Pixsell

Visoki udio vlakana pridonosi i ravnoteži inzulina, a sa zdravim mastima pozitivno utječe na razinu šećera u krvi, što može koristiti dijabetičarima. Također, zbog vlakana su vrlo zasitne.

Kako sadrže oko 20 posto proteina, idealno ih je jesti kao dio doručka, jer će već i jedna žlica sjemenki, uz malo kalorija, osigurati potrebnu energiju da izdržimo dan.

- Omega 3 masne kiseline čine ih vrlo korisnima i u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te u prevenciji srčanog udara.

Višak kila nestaje - dva tjedna od prestanka pijenja alkohola
Višak kila nestaje - dva tjedna od prestanka pijenja alkohola

Dokazano je da smanjuju razinu kolesterola i snižavaju tlak. Također, djeluju protuupalno - kaže nutricionistica. Kako su bogate kalcijem (sadrže čak 5 puta više kalcija od mlijeka), te fosforom, magnezijem i proteinima, to ih čini važnima u očuvanju zdravlja i čvrstoće kostiju. Chia sjemenke mogu se umiješati u žitarice, jogurt, smoothie, puding, umake, juhe, salate ili namaze, kao i smjese za kruh i peciva

No kako naš organizam teško može preraditi sirove sjemenke, da biste što bolje iskoristili vrijedne sastojke, prije unosa ih treba potopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini (primjerice u sok, ili mlijeko), barem na 10 minuta, ili preko noći.

Ako ih dodajete u kuhana jela, uvijek ih dodajte na kraju, jer termičkom obradom gube dio hranjivih tvari.

- Izuzetna alternativa chia sjemenkama je lan, koji je poznat upravo kao prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina, od čega je većina višestruko nezasićenih, dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrijednih nutrijenata - ističe Željka Siladi iz OPG-a koji proizvodi međimurski smeđi lan i laneno ulje.

Saznajte istinu o jednoj od najtraženijih metoda mršavljenja
Saznajte istinu o jednoj od najtraženijih metoda mršavljenja

Sjemenke lana bogate su omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem - dodaje Siladi.

Lanene sjemenke sadrže i fitoestrogene, preteče estrogena koji se nalaze u biljkama, koji pomažu u stvaranju uravnotežene razine estrogena u tijelu i imaju antioksidativna svojstva. Zbog toga ih možemo usporediti i sa sjemenkama konoplje i podjednako su korisne za ublažavanje simptoma PMS-a ili menopauze.

Lanene sjemenke obiluju alfa-linolenskom kiselinom, koja ima protuupalna svojstva i ublažava sindrom iritabilnog crijeva.

Sadrže i lecitin, koji potiče sagorijevanje masnoća u organizmu, a dobra kombinacija masti i ugljikohidrata čine lan idealnom namirnicom za one koji žele održati liniju, ističe Siladi. Dodaje kako lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina. Usporedbe radi, sadrže čak dvostruko veći udio masnih kiselina od ribljeg ulja.

Hrana, vježbe i savjeti: Istopite kilograme i budite fit do ljeta
Hrana, vježbe i savjeti: Istopite kilograme i budite fit do ljeta

- Sjemenke lana su, također, najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa, koji, među ostalim, imaju svojstvo snižavanja kolesterola i krvnog tlaka, ističe sugovornica. Osim toga, lignani se ubrajaju u skupinu fitoestrogena koji se u našim crijevima pretvaraju u tvari slične hormonima, i tako povećavaju zaštitu od tumora osjetljivih na hormone, među kojima je karcinoma dojke. Zbog toga se lanene sjemenke i ulje posebno preporučuju ženama u menopauzi i postmenopauzi. Štoviše, postoje istraživanja koja su pokazala da žene u postmenopauzi koje kroz prehranu unose više lignana imaju niži indeks tjelesne mase i manje masnog tkiva.

- Lanene sjemenke prije jela obavezno treba samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost, no dobrobiti lana podjednako možete iskoristiti i jednostavnije, tako da koristite laneno ulje. Ulje visoke kvalitete uopće nema, ili ima jedva osjetni miris i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa.

Mršavite zdravo, brzo i lako: U tome pomažu krastavci i celer
Mršavite zdravo, brzo i lako: U tome pomažu krastavci i celer

- Možete ga koristiti kao ulje za salatu, a jednostavan, ukusan i iznimno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje umiješate u svježi kravlji sir i dodate malo čili papričice, pa ga koristite kao namaz. Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu, a recept se posebno preporučuje onima koji nastoje skinuti višak kilograma na zdravi način, kaže Siladi. Ipak, ne preporučuje se koristiti laneno ulje za kuhanje, budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama, pa se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Linum austriacum flowers in spring

- Da bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza unosa je 1 do 3 velike žlice, što ne bismo trebali prekoračiti.

Plan hodanja za vitkost: Brže se mršavi uz ovih sedam vježbi
Plan hodanja za vitkost: Brže se mršavi uz ovih sedam vježbi

Također, trudnice i dojilje, te osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi prije konzumacije ulja trebaju se posavjetovati s liječnikom, a kad ga jednom otvorite, držite ga dobro zatvorenog u hladnjaku, jer inače može izgubiti vrijedna svojstva, kaže Željka Siladi.

Kukuruzni krekeri

MK

SASTOJCI: 130 grama kukuruzne krupice, 30 grama lanenih sjemenki, 35 grama sezama, 50 grama sjemenki suncokreta, 50 mililitara suncokretovog ulja, 250 mililitara proključale vode, sol za posipanje, papir za pečenje (količina je dovoljna za oko dva velika pleha krekera)

Priprema: Ubacite u posudu sve suhe sastojke, pa dodajte suncokretovo ulje. Miješajte kuhačom dok se sastojci ne prožmu. Ulijte vodu koja je tek proključala i sve dobro promiješajte. Smjesa će sličiti na palentu, iako će djelovati tekuće. Tekstura ne treba biti kao tijesto za mijesiti, ali će se dobro razvući. Ostavite da se malo ohladi, dotle na radnu plohu postavite papir za pečenje veličine tepsije.

Prebacite žlicom pola smjese u sredinu papira za pečenje, pa ju pritisnite drugim papirom za pečenje. Pritisnite tijesto rukom da ga malo raširite, pa preko papira razvaljajte valjkom na veličinu papira. Nastojte dobro stanjiti tijesto. Maknite gornji papir i prenesite tijesto na tepsiju. Vjerojatno će popucati, no to nije važno, jer ćete ga nakon pečenja ionako trgati.

Sanjajte i mršavite: Deset pića koja treba piti prije spavanja
Sanjajte i mršavite: Deset pića koja treba piti prije spavanja

Ponovite postupak i s drugim dijelom tijesta, pa obje tepsije stavite u pećnicu zagrijanu na 150°C i pecite 30-ak minuta, uz uključen ventilator. Na pola pečenja zamijenite mjesta tepsija, tako da se krekeri ispeku jednolično, a keksiće provjerite već nakon 20 minuta.

Gotovi keksići će zamirisati, dobiti rumenu boju i biti suhi. Kad se ohlade, natrgajte ih kao mlince. Možete ih jesti same, ili uz tartar umak, ili umak od rajčice.

Heljdini krekeri s lanenim brašnom

SASTOJCI: 600 grama pire krumpira, 600 grama heljdinog brašna, 100 grama lanenog brašna, 3 jaja, 2 male žličice himalajske soli, 150 mililitara kokosovog ulja, 1 prašak za pecivo, 50 grama lana u zrnu, 50 grama sezama

Priprema: Suhe sastojke izmiješajte s ohlađenim pireom te dodati 2 jaja i ulje. Sve dobro promijesite i odmah oblikujte krekere. Premažite ih umućenim jajetom i posipajte sjemenkama. Pecite krekere oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C

Ljekovite prednosti lanenog ulja

Fotolia

Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar ljekovitog djelovanja i među ostalim imaju djelovanje na:

• stanice raka, naročito rak dojke, jajnika i prostate

• mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi

• aterosklerozu

• srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta, te aritmije

• hipertrofiju prostate

• upalu mokraćnog mjehura

• nastanak žučnih kamenaca

• probavu (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja),

• artritis i bolove u zglobovima

• metabolizam masnoća u tijelu

• simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože

• simptome menopauze

• imunitet i slobodne radikale

• laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu, a koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa te kod suhe kože sklone perutanju

 

VIDI OVO: 15 najpoznatijih odjevnih kombinacija princeze Diane.

VIDI OVO! Koji horoskopski znakovi najviše vole kockati?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe
HRVATSKA SUPERHRANA

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe

Ove godine Slavonski med zaštićen je oznakom izvornosti na razini Europske unije, a u ovom elitnom društvu nalaze se i Dalmatinski pršut, Paška sol, Varaždinsko zelje, Šoltansko maslinovo ulje...

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola
USPOREDBA

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola

Ashwagandha i babin zub su biljke koje se već stoljećima koriste kao pripravci za jačanje organizma. Ashwagandha je jedna od najcjenjenijih ajurvedskih ljekovitih biljaka
Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice
ODLIČNE ZA ZDRAVLJE

Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice

Aronija je Puna velike količine vitamina i minerala, no hrabro je slijedi šipak, koji obnavlja stanice pogođene rakom. Nar sadrži i velike količine bioaktivnih tvari - polifenola, flavonoida i tanina