Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Lavanda smiruje i tjera bol, a gospina trava diže raspoloženje

Lavanda smiruje i tjera bol, a gospina trava diže raspoloženje

LJETNI SUNCOSTAJ Savršen dan za sakupljanje ljekovitog bilja je baš danas. Beremo stolisnik za ženske tegobe, metvicu za probavu, kamilicu za kožu

VIDEO

Najdulji dan u godini i službeni početak ljeta oduvijek je imao veliko značenje za sakupljače ljekovitog bilja.

Keltski druidi, indijanski vračevi, pa i redovnice u samostanima ljetni su suncostaj smatrali idealnim danom za branje ljekovitog bilja. Mišljenja o tome koje je idealno doba dana za branje razlikovala - neki su smatrali da mirisno bilje treba brati u ranu zoru dok je još vlažno od jutarnje rose, drugi da treba pričekati da ga oprži podnevno sunce, a treći da su za branje idealni večernji sati. No svi su se manje-više slagali u tome da bilje ubrano na taj poseban dan (ili čak tijekom nekoliko tjedana prije i poslije njega) u sebi zadržava esenciju ljeta ili, kako bismo danas rekli, sadrži najviše ljekovitih sastojaka.

20 ljekovitih recepata: Luk snižava, a tušt diže krvni tlak
20 ljekovitih recepata: Luk snižava, a tušt diže krvni tlak

Ljetni je suncostaj također bio dan slavljenja prirodnog obilja, čišćenja životnog prostora, tijela i duha - i dan danas ponegdje se na taj dan održavaju masovne meditacije i molitveni skupovi za mir u svijetu i promicanje nesebične ljubavi u svakodnevnim odnosima. Fitoterapeuti koriste ovo razdoblje za branje bilja koje će upotrijebiti za izradu ulja, tinktura i čajeva, a pritom koriste nadzemne dijelove biljaka koji su u sebi zadržali najviše sunčeve esencije (odnosno eteričnih ulja).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
20 ljekovitih napitaka od voća i povrća koji pomažu organizmu
20 ljekovitih napitaka od voća i povrća koji pomažu organizmu

Čak i ako niste stručnjak za branje bilja, šetnja šumom ili netaknutim livadama će vam dobro doći da “napunite baterije” i uskladite se s prirodnim ciklusima. A ako pritom uspijete ubrati nešto stolisnika, lavande, kadulje ili gospine trave pripazite da ga osušite na pravilan način (na toplom i suhom mjestu, ali u hladovini kako ne bi izgubilo dio svojih korisnih svojstava) ili što prije potopite u ulje, ocat ili rakiju. Isto vrijedi i za ljekovito bilje koje ste tijekom godine marljivo uzgajali u svojim vrtovima - metvica koja sada raste vrlo obilno dat će još jedan (iako nešto siromašniji) urod ako je sada režete do zemlje te upotrijebite za izradu čajeva i ljekovitih pripravaka. Kao inspiracija mogu vam poslužiti recepti naših baka, mješavine koje su osmislili suvremeni fitoaromaterapeuti, kao i tradicionalne recepture nekih drugih podneblja, primjerice mješavina provansalskog bilja ili mađarska vodica.

20 ljekovitih recepata: Uskrsna hrana u sebi krije veliku moć
20 ljekovitih recepata: Uskrsna hrana u sebi krije veliku moć

Ako bi iz tog obilja trebalo izdvojiti samo jednu biljku kao zaštitni znak ljetnog suncostaja, to bi vjerojatno bio kantarion, odnosno gospina trava (unatoč tome što ona već neko vrijeme cvate). Ova biljka koristi se za izradu čajeva i tinktura koje pomažu protiv zimske potištenosti, kao i sredstava za njegu kože (čuveno kantarionovo ulje). Korištenje tih pripravaka bilo bi dobro odgoditi za hladnije dane, budući da njihovo korištenje povećava osjetljivost organizma na sunce, te tako kod nekih ljudi može dovesti do opeklina, glavobolja i prolaznih tegoba s očima.

Sa skraćivanjem dana, odnosno nakon jesenje ravnodnevice, učinak gospine trave isključivo je pozitivan, iako je potrebno provjeriti moguće interakcije s farmaceutskim lijekovima, među kojima su i neki popularniji antidepresivi. Ako tijekom ljetnih dana osjetite napetost ili malodušnost, radije posegnite za pripravcima od lavande koji ugodno hlade, a već i sam njihov miris djeluje smirujuće te olakšava nesanicu koja se može javiti tijekom kratkih ljetnih noći. Stoga su se od ove biljke tradicionalno punili mirisni jastuci, a oni koji nemaju toliko dara za ručne radove mogu na običan jastuk kapnuti malo eteričnog ulja ovog bilja ili kraj uzglavlja staviti stručak lavande - idealno one koju ste ubrali baš na današnji dan.

20 LJEKOVITIH RECEPATA

1. Masažno ulje

Šaku cvjetova lavande stavite u staklenku, prelijte s 250 ml maslinova ulja i ostavite da stoji dva mjeseca na suncu ili toplome mjestu. Redovito masirajte bolna mjesta.

2. Glavobolja i migrena

Pripremite 25 g lavande, 25 g majčice dušice, 10 g matičnjaka, 10 g vrbove kore i 10 g anisa. Za pripremu čaja uzmite jednu do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

3. Nesanica

Stavite žličicu cvjetova lavande u šalicu kipuće vode. Ostavite da odstoji pet do deset minuta i popijte prije odlaska na spavanje. 

4. Ubodi kukaca

Pomiješajte 20 g suhih cvjetova lavande i 100 ml 70-postotnog alkohola te ostavite da stoji dva tjedna. Procijedite. Masirajte kod reumatičnih bolova u mišićima i zglobovima te svrbeža kože. Nanesite na mjesto uboda kukaca. 

5. Antistresna mješavina

Pomiješajte 25 cvjetova lavande, 20 g odoljenova korijena, 20 g matičnjakova lista, 20 g češera hmelja i 20 g cvjetova kamilice. Uzmite jednu do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Procijedite nakon 10 min. Pijte dvije do tri šalice na dan.

20 ljekovitih recepata: Proljeće donosi biljke koje će vas spasiti
20 ljekovitih recepata: Proljeće donosi biljke koje će vas spasiti

6. Mješavina za bolju probavu

Pripremite 25 g cvjetova lavande, 25 g mažurana, 25 g listova kadulje i 25 g paprene metvice. Za čaj uzmite dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Na dan pijte šalicu čaja pola sata prije jela.

7. Smilje

Dvije žličice suhih cvjetića smilja prelijte s 2 dl vrele vode, pustite da odstoji 15 minuta pa procijedite. Ovaj čaj regulira probavu, snižava krvni tlak i kolesterol te jača cijelo tijelo, a korisno je i kao sredstvo za parenje zrele kože.

8. Protiv akni

Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

9. Nevenovo ulje

Osušene nevenove latice ili cvjetne glavice (50 g) lagano istrljajte, stavite u staklenku i prelijte s 500 ml hladno prešanog maslinova ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji dva tjedna uz svakodnevno protresanje. Koristite za njegu osjetljive kože.

20 ljekovitih recepata: 4 češnja češnjaka liječe impotenciju...
20 ljekovitih recepata: 4 češnja češnjaka liječe impotenciju...

10. Tinktura protiv depresije

Potrebno vam je 20 g svježe osušenih cvjetova gospine trave i 100 ml 70-postotnog alkohola. Suhe cvjetove prelijte alkoholom i ostavite da odstoje najmanje dva tjedna. Procijedite. Kod depresije uzmite dva-tri puta na dan 20-30 kapi na pola čaše vode. Pripremite kuru koja treba trajati od četiri do šest tjedana, osobito u zimskim mjesecima.

11. Kantarionovo ulje

Blago uvenule cvjetove gospine trave (10 g) prelijte maslinovim uljem (100 ml). Do ruba napunjenu i dobro zatvorenu staklenku stavite na prozor izložen suncu te je više puta protresite. Nakon tri tjedna ulje bi trebalo poprimiti zagasitocrvenu boju. Rabi se za liječenje kože, osobito opeklina. 

12. Čaj za obloge

Prelijte jednu do dvije žličice stolisnika šalicom vrele vode, ostavite da stoji pet minuta pa procijedite. Koristite za obloge te ispiranje rana koje sporo zacjeljuju. 

13. Krvni ugrušci

Pomiješajte 25 g stolisnika, 25 g trpuca i 25 g oskoruše (Sorbus domestica). Za čaj dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml kipuće vode i pustite da odstoji 15 minuta. Pijte dvije do tri šalice na dan. Ovim se čajem izbacuje ugrušana krv iz unutarnjih organa koja je nastala kao posljedica lomova, uganuća ili pada.

14. Ulje od stolisnika

U staklenku sa širokim grlom stavite usitnjeni suhi stolisnik (100 g) i prelijte litrom suncokretova ulja. Poklopite pergament-papirom ili prozirnom folijom te zavežite. U veći lonac stavite sloj platnenih krpa, a na njih staklenku omotanu tkaninom. Ulijte u lonac hladnu vodu tako da oblije cijelu staklenku. Zagrijavajte na slaboj vatri sve dok voda ne zakuha i pustite da lagano kipi tri sata. Maknite s vatre te ostavite da se sve ohladi. Procijedite ulje kroz čistu platnenu tkaninu i ulijte u neprozirne bočice. Mažite uljem oboljela mjesta, a kod upale hemoroida pripremite obloge. Kod čira na želucu popijte ujutro i navečer prije jela po žličicu ulja.

15. Ženske boljke

Prelijte 100 g svježeg ili suhog stolisnika litrom vrele vode, ostavite da stoji pokriveno 20 minuta i procijedite. Dodajte u vodu za kupanje koja treba sezati do pojasa. Rabi se se kod ginekoloških tegoba.

16. Prašak od kamilice

Cvjetove kamilice usitnite u mlincu za kavu tako da dobijete fini prah. Spremite ga u staklenku s poklopcem, daleko od sunčeve svjetlosti. Prašak se rabi za posipanje raznih manjih ozljeda kože. Može se i pomiješati s jednakom količinom šećera te popiti s malo tople vode kao sredstvo protiv bolova.

17. Mirisni sapun

Lagano zagrijavajte 150 g naribanog dječjeg sapuna, 3 žlice limunova soka i 2 dl ohlađenog čaja lavande miješajući kuhačom dok se sapun ne otopi. Ostavite
da se hladi 10-15 minuta, umiješajte 2 žlice suhih cvjetića lavande usitnjenih u prah i 10 kapi maslinova ulja. Oblikujte 2-3 sapuna, umotajte u foliju i ostavite nekoliko sati da odstoje.

18. Reuma

Prelijte 20 g ružmarina sa 100 ml alkohola i ostavite da odstoji deset dana. Procijedite, ulijte u tamnu bocu i čuvajte na tamnom i prohladnome mjestu. Koristite za masaže kod reume ili problema s cirkulacijom te kod bolova u mišićima i sportskih ozljeda.

Thinkstock

19. Vino protiv kamenaca

Žlicu stolisnika kuhajte deset minuta u 250 ml vina. Procijedite. Popijte dvije šalice ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv bubrežnih, žučnih te mokraćnih kamenaca.

20. Tinktura od stolisnika

U staklenku stavite 50 g osušenog i usitnjenog stolisnika, prelijte litrom rakije od 40 do 45 posto alkohola i ostavite da stoji 14 dana na toplome mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u bocu. Ujutro i navečer popijte po žlicu tinkture. Služi kao tonik za jačanje apetita i organizma.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom