Obavijesti

Lifestyle

Komentari 74

Lavanda zaustavlja ispadanje kose, uklanja akne, umiruje...

Lavanda zaustavlja ispadanje kose, uklanja akne, umiruje...
1

U narodnoj medicini lavanda se koristi kao lijek protiv glavobolje i migrene te sredstvo za poticanje probave. Liječi nesanicu, a smatra se da pomaže i kod nekih tipova astme

VIDEO

Lavanda (Lavandula officinalis) odavno je poznata po umirujućim učincima. Prema japanskom istraživanju, već i miris lavande smanjuje stres. Stoga je ova biljka učinkovita u liječenju potištenosti, tjeskobe i glavobolja izazvanih napetošću. Lavanda ima i druga korisna svojstva – olakšava grčeve, potiče probavu, smanjuje nadutost i poboljšava protok žuči. Smatra se da pomaže i kod nekih tipova astme.

Lavanda djeluje antiseptički i antibakterijski, a u vanjskoj primjeni smiruje manje kožne infekcije, liječi ugrize kukaca i opekline. Sastavni je dio mnogih ljekovitih kupki, osobito onih za liječenje problema s cirkulacijom i reumatskih bolova, a uspješno smiruje i različite tipove groznica.

Preporučljiva je i kod psihičkih tegoba u menopauzi, a kod niskog tlaka kupka poboljšava opće stanje i osvježava. Kupelji s lavandom imaju dugu tradiciju – u njima su uživali još stari Rimljani. Neki autori čak smatraju da joj naziv potječe od latinske riječi za pranje (lavare). U srednjem vijeku lavanda se rabila za prikrivanje neugodnih mirisa.

Eterično ulje lavande korisno je u vanjskoj uporabi, a dobro ga je razblažiti tako da stavite tri kapi na svakih deset litara temeljnog ulja (primjerice, maslinova). Tom mješavinom možete masirati čelo i sljepoočnice kod glavobolje i stresa, a masiranje donjeg dijela trbuha i donjeg dijela leđa olakšava bolne mjesečnice. Masaže pomažu i protiv bolova u mišićima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U kozmetici vodica od lavande upotrebljava se za njegu nježne i osjetljive kože te kao antiseptičko sredstvo protiv prištića, a eterično ulje lavande, razrijeđeno u temeljnom ulju, potiče razgradnju celulita. Protiv moljaca u ormare se stavljaju vrećice lavande.

Marko Jurinec/Pixsell

Cvjetovi su jestivi i dobro se slažu sa sladoledom, kolačima, džemovima i želeima. Lavanda je rasprostranjena na cijelom području Sredozemlja, a uspijeva i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Isplati se posaditi je u vrt zbog ljekovita djelovanja, ugodna mirisa i dekorativna izgleda.

Svi dijelovi biljke su aromatični i ljekoviti, a osobito cvjetovi. Beru se od svibnja do lipnja, prije nego što se rascvjetaju. Tada je količina eteričnog ulja najveća. Potom se suše za pripremanje čajeva i drugih ljekovitih preparata ili prerađuju u ekstrakt eteričnog ulja, koje je osnova za pripremanje masti, krema i gelova. Najkvalitetnije ulje dobiva se iz sorti Lavandula angustifolia i Lavandula stoechas.

Upozorenje! Ako se propisno upotrebljava, lavanda nema neželjenih djelovanja. Prevelike količine eteričnog ulja nadražuju probavne organe i snažno utječu na opće stanje. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati upotrebu preparata od lavande iako neki zagovaraju njihovu upotrebu tijekom pojave trudova.

Čajna mješavina za smirenje

Potrebno je 25 cvjetova lavande, 20 g odoljenova korijena, 20 g matičnjakova lista, 20 g češera hmelja i 20 g cvjetova kamilice. Sve pomiješajte i stavite u staklenku. Za pripremu čaja uzmite jednu  do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Neka odstoji deset minuta i procijedite. Pijte dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

Čajna mješavina za probavne tegobe

Pripremite 25 g cvjetova lavande, 25 g mažurana, 25 g listova kadulje i 25 g paprene metvice. Pomiješajte sve biljke i stavite u staklenku. Za pripremu čaja pomiješajte dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Na dan pijte šalicu čaja pola sata prije jela.

Okrepljujuća kupka od lavande

Potrebno vam je 1 do 1,5 kg lavande i 12 l vode. Lavandu kuhajte oko pola sata pa ulijte vodu u kadu. Dopunite mlakom vodom prema potrebi. Već jedna kupka djeluje okrepljujuće na cijeli organizam. Nakon nje prema potrebi možete ponavljati kupku s manjom količinom lavande (50 do 100 g) koju ste skuhali u litri vode.

Shutterstock

Masažno ulje od lavande

Šaku cvjetova lavande stavite u staklenku, prelijte sa 250 ml maslinova ulja i ostavite da stoji dva mjeseca na suncu ili toplome mjestu. Nekoliko puta na dan masirajte dijelove tijela u kojima se pojavljuju bolovi, osobito nakon kapi.

Čaj protiv glavobolje i migrene

Pripremite 25 g lavande, 25 g majčice dušice, 10 g matičnjaka, 10 g vrbove kore i 10 g anisa. Pomiješajte biljke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja uzmite jednu do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

Tinktura od lavande

Pomiješajte 20 g suhih cvjetova lavande i 100 ml 70-postotnog alkohola te ostavite da stoji dva tjedna. Procijedite. Masirajte kod reumatičnih bolova u mišićima i zglobovima te svrbeža kože. Nanesite na mjesto uboda kukaca. Možete popiti i 15 do 20 kapi kod loše probave.

Blagi čaj protiv nesanice

Stavite žličicu cvjetova lavande u šalicu kipuće vode. Ostavite da odstoji pet do deset minuta pa procijedite. Popijte šalicu čaja neposredno prije odlaska na spavanje. Čaj se može koristiti i za ispiranje usta.

Uklanja akne s lica

Kod problema s aknama lavandino ulje treba razrijediti s ružinom vodicom u omjeru 1:10 i nanijeti na problematična područja nekoliko puta na dan. 

Rješenje protiv opadanja kose

Lavandino ulje nanijeti na tjeme kose, lagano masirati o ostaviti da djeluje 30 minuta. Nakon toga kosu isprati blagim šamponom. Lavandino ulje potiče cirkulaciju na području vlasišta, što sprečava gubitak kose.

Protiv depresije

Kod potištenosti, stavite nekoliko kapi ulja u posudu vruće vode i udišite ljekovite pare. Inhaliranje djeluje kao tonik za cijeli vaš organizam, osvježava i smanjuje iscrpljenost.Pomoći će vam i kupka od lavande. Potrebno je napuniti kadu toplom vodom i  staviti dvije šake cvjetova. Ili, napravite čaj -  5 suhih cvjetova lavande prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 2-3 minute. Procijedite i zasladite medom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru