Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Legenda: Čokolada Milka dobila ime po hrvatskoj opernoj divi?

Legenda: Čokolada Milka dobila ime po hrvatskoj opernoj divi?
2

Njezinom talentu divio se Carl Russ-Suchard, švicarski slastičar i jedan od osnivača tvornice čokolade Milka. On je bio veliki ljubitelj Wagnera čije junakinje je Trnina odlično interpretirala

VIDEO

U Vezišću kraj Ivanić Grada 1863. godine rodila se Milka Trnina, jedna od najboljih opernih diva u povijesti. Pjevala je diljem Europe i Sjeverne Amerike, a neko je vrijeme predavala pjevanje u New Yorku.

Talijanski operni skladatelj Giacomo Puccini smatrao ju je najboljom izvođačicom njegove opere Tosca u cijelome svijetu, a njezinom talentu divio se Carl Russ-Suchard, švicarski slastičar i jedan od osnivača tvornice čokolade Milka. 

Milka Trnina bila je najbolja interpretatorica Wagnerovih tragičnih junakinja, a Russ-Suchard je bio veliki ljubitelj Wagnera. Prema legendi, slastičar je putovao za opernom divom kako bi je slušao po cijelom svijetu. Toliko je bio 'opsjednut' Trninom da je odlučio čokoladu nazvati po njoj.

Čokoladna jaja: Slavni brend je 4 puta skuplji od robne marke
Čokoladna jaja: Slavni brend je 4 puta skuplji od robne marke

No, to je samo jedna od teorija. Najglasnija je ona kako je ovaj slatkiš imenovan spajanjem dviju riječi koje su u sastavu čokolade – mlijeko (njem. MILch) te KAkao.

Za recepturu čokolade zaslužan je Philippe Suchard, ali tvrtka je osnovana tek nakon njegove smrti. Prva čokolada u svijetloljubičastom pakiranju pod nazivom Milka pakirana je 1901. godine, a danas se prodaje u više od 40 zemalja. Najveći potrošači su Njemačka, Francuska, Austrija, Poljska i Rusija.

Najveću slavu stekla je šezdesetih zahvaljujući dobrom marketingu. Ljubičasta krava od početka brendiranja je njihov zaštitni znak, a postala je još popularnija devedesetih kada su postali sponzor skijaških utrka. Posljednje tržište na koje su se probili bila je Kina gdje je čokolada prvi put predstavljena 2016. godine

Milka

Osim što je prema legendi očarala slastičara, Trninu je volio slušati i ruski kraljevski par. Nastupala je u Moskvi na krunidbi cara Nikolaja II., Ruski car nagradio ju je velikim dijamantnim brošem s rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a carica joj je darovala briljantnu narukvicu.

Nakon 24 godine velike karijere jedna od najvećih svjetskih diva se povukla zbog upale ličnog živca znajući da zbog kronične bolesti neće moći ostati na vrhu. Vraća se u Zagreb, postaje počasna članica Glazene akademije, voditeljica odjela solo pjevanja i članica ispitne komisije. Umrla je od upale pluća 1941. godine.

Je li teorija o tome da je čokolada po njoj dobila ime točna ili je to samo legenda, slastičar nije potvrdio. No, prema Milki Trnini nazvane su brojne ulice, a i jedan od najljepših slapova u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite