Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Lice je ogledalo zdravlja: Što otkrivaju podočnjaci, crvenilo...

Na licu se sve vidi: kako nam radi probava, je li jetra preopterećena, je li došlo do neravnoteže hormona, je li nadbubrežna žlijezda pod velikim stresom, imamo li previše toksina u tijelu...

VIDEO

Pogledajte dobro svoje lice, ono vam ponekad želi nešto poručiti, kaže britanska nutricionistica Fiona Tuck. 

Za oči se kaže da su ogledalo duše, a Fiona dodaje kako je lice ogledalo cijelog organizma. Na njemu se vidi je li u našem tijelu sve kako treba ili možda postoje određeni problemi.

 

A post shared by Fiona Tuck (@fionatucknutrition) on

Tamni podočnjaci

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako to može biti i genetsko nasljeđe, češće se radi o nezdravom načinu života - nedovoljnom unosu vode, lošem izboru hrane, životu pod velikim stresom, nekvalitetnom snu...

- Tamni podočnjaci mogu biti pokazatelj visoke razine toksina u tijelu i potrebe za čišćenjem sustava. Najjednostavnije je početi piti više vode - objasnila je u svojoj knjizi "The Forensic Nutritionist".

Postoji razlika među tamnim kolutovima ispod očiju. Na primjer, ako su plavo crne boje, tada to može ukazivati da ste netolerantni na određenu hranu, prenosi Daily Mail.

Gorka sol: Što je to zapravo i kod kojih sve tegoba pomaže?
Gorka sol: Što je to zapravo i kod kojih sve tegoba pomaže?

Žuto smeđi podočnjaci pak otkrivaju neujednačen rad jetre ili žučni mjehur.

- Takvi krugovi mogu biti povezani s prehranom koja ima visoku razinu toksina iz okoliša, ili šećera, masnoće. Mogu nastati i nakon dugotrajne uporabe određenih lijekova ili narkotika. Ljudi koji konzumiraju velike količine brze hrane često imaju žuto smeđe promjene boje kože oko očiju - kaže nutricionistica.

Dodaje kako napuhane vrećice pod očima često otkrivaju visoki krvni tlak, a tamno smeđi kolutovi mogu ukazivati na poremećaje metabolizma željeza poput hemokromatoze. 

Što je točno hemokromatoza pojašnjeno je u MSD medicinskom priručniku:

"Nasljedna bolest obilježena pretjeranim nakupljanjem Fe (željeza) s oštećenjem tkiva. Simptomi se ne javljaju prije nastupa organskih oštećenja, koja su često ireverzibilna. Javljaju se umor, hepatomegalija, brončana boja kože, gubitak libida, artralgije te znaci ciroze, šećerne bolesti ili kardiomiopatije. Dijagnoza počiva na mjerenju serumskog Fe i genetskoj analizi. Liječi se ponavljanim venepunkcijama."

Zašto su chia sjemenke tako zdrave? Donosimo top razloge
Zašto su chia sjemenke tako zdrave? Donosimo top razloge

Suhe, ispucale usne

One mogu biti znak želučanog stresa.

- Ispucali uglovi usana i crvenilo znak su nedostatka hranjivih tvari, najčešće vitamina B te željeza ili cinka - kaže Fiona.

Dodaje kako treba piti više vode, jesti više fermentirane hrane, mesnih juha, cjelovitih žitarica i masne ribe. Njezina preporuka je, također, konzumirati manje šećera, prerađene hrane, alkohola, kravljeg mlijeka i glutena.

Fotolia

Rumeni obrazi ili popucale kapilare

Obrazi su povezani s plućima i često izgledaju na određeni način kada postoje problemi s disanjem.

Nutricionistica kaže kako ružičasti obrazi mogu nastati od hladnoće, ali i kod astme, gripe, problema sa sinusima ili kod plitkog disanja.

Natečeni obrazi ukazuju na probleme sa sinusima ili da je netko pušač.

- Popucale kapilare na obrazima i čeljusti mogu biti znak ekstremnog stresa ili hormonalne neravnoteže - pojasnila je i savjetovala da se jede više vitamina C i A, chia sjemenki, kokosovog ulja, masne ribe, ananasa, jabuka, mrkve i kave.

Bilo bi, kaže, dobro smanjiti konzumaciju mliječa, proizvoda od pšenice, čokolade, prerađene hrane, margarina i trans masnoća.

Oštre ili duge obrve

Obrve su, kaže ova nutricionistica, pokazatelj količine stresa u životu.

- Ako izgledaju neobično čvrsto ili dugačko, to može ukazivati da je nadbubrežna žlijezda pod previše stresa - pojasnila je.

Dodaje kako je u toj situaciji preporuka povećati unos hrane bogate vitaminom C, poput citrusa i jagoda, kao i namirnica bogatih magnezijem - zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke.

Treba jesti manje soli, rafinirane prerađene hrane, ali i križonosnog povrća poput brokule, cvjetače, prokulice i kelja. Dobro je izbjegavati i proteinske pripravke te alkohol.

Fotolia

Prištići na bradi

Mnoge žene redovito, svakog mjeseca dobiju prištiće na bradi. Prema kineskoj teoriji čitanja lica, to područje povezano je s jajnicima. Fiona tvrdi da se prištići znaju pojavljivati na različitim stranama brade, ovisno koji jajnik ovulira. 

- Previše prištića i dlaka na bradi može ukazivati na hormonsku neravnotežu kao što je sindrom policističnih jajnika - pojasnila je.

Savjetuje povećanu konzumaciju masne ribe, sjemenki bundeve, chia sjemenki, povrća bogatog magnezijem, hrane koja obiluje vlaknima te više križonosnog povrća - brokule, cvjetače, prokulice i kelja.

S druge strane savjetuje smanjiti unos prerađene, slatke i masne hrane. Izbjegavati prečestu konzumaciju slanine, salama, kobasica, pizza, sira, mlijeka, alkohola te povrća iz porodice biljaka noćne sjene (ponoćnice) kao što je to patlidžan.

Fotolia

Izbrazdano čelo

VIDI OVO: 10 koraka za savršenu masturbaciju.

Ova nutricionistica kaže kako se izbrazdano čelo povezuje s probavom.

- Možete vidjeti čak i vrlo mlade ljude koji imaju prilično duboke linije na čelu koje se ne mogu pripisati procesu starenja, ali svakako otkrivaju njihove prehrambene navike i probavu - kaže.

Promjene na gornjem dijelu čela povezuju se s mokraćnim mjehurom, sredina čela sa želucem i probavom, a donji dio čela sa tankim crijevom. Promjene na čelu mogu otkriti novotarije u prehrani ili intoleranciju na određenu hranu. 

VIDI OVO! Svirala flautu dok su joj operirali mozak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise