Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Liječenje kod kuće: Pobijedite kašalj pijući puno vode i sirup

Liječenje kod kuće: Pobijedite kašalj pijući puno vode i sirup
1

Opasni simptomi: Kašalj koji traje dulje od 10 dana opasan je, a ako ga prati ‘sviranje’ u plućima, pođite liječniku, a tijekom cijele bolesti pijte puno tekućine

VIDEO

Svaki kašalj koji traje dulje od deset do četrnaest dana, treba shvatiti ozbiljno i javiti se liječniku - rekla je pulmologinja, dr. med. Sanja Popović-Grle, na okruglom stolu o borbi protiv kašlja tvrtke Salveo. 

Prehladu, dodaje, većinom prate kihanje i suhi nadražajni kašalj. 

- Kod raznih drugih bolesti pojavljuje se sluz, iako se to može dogoditi i kod običnih prehlada. Međutim, ako se radi o gnojnom, zelenom iskašljaju te ako se u njemu pojave tragovi krvi, tada ne smijete čekati 14 dana da vidite hoće li to stati nego se odmah javite liječniku - upozorava dr. med Sanja Popović-Grle iz Specijalne bolnice za plućne bolesti Jordanovac. 

Liječnica dodaje da je zelena sluz nekada zamućena, prljava i doslovno smrdi jer to uzrokuju bakterije.

- Suh nadražajni kašalj bez sluzi može se javiti i u astmatskom napadu, ali tada je riječ o kašlju koji doslovno budi čovjeka iz sna noću te je praćen piskanjem, sviranjem, pritiskom u prsima - pojašnjava pulomologinja i kaže kako kod takvih ozbiljnijih bolesti nije riječ samo o jednom nadražaju na kašalj nego o čitavom paketu u kojem dolaze simptomi poput čujnog disanja, boli, pritiska u plućima...

- Do astme treba proći malo više vremena, preko 14 dana i tada liječnici počnu sumnjati da se radi o astmi. Osim po duljini trajanja, astma se očituje i po gnojnom iskašljaju te je praćena navedenim simptomima - pojašnjava liječnica. Dodaje kako po samom kašlju ne možemo znati o kojoj se bolesti radi nego su potrebne pretrage. Dakle, ako kašalj traje s temperaturom do 38 do deset dana, ne treba poduzeti ništa. Traje li dulje ili se pojave navedeni simptomi, treba poći liječniku. 

- Čak će i kod virusa prva dva tri dana biti suhi kašalj pa će se polako pojavljivati sluz jer imunološke stanice u dišnim putovima reagiraju i produciraju, te zapravo vežu viruse i zarobe ih u toj sluzi pa ih iskašljamo. Dakle, u redu je malo bjelkaste, žućkaste sluzi do 10 dana, ali to ide  tako da ste tri dana loše, pa još nekoliko dana obilno iskašljavate pa se kašalj smanjuje i nestaje kao da ništa nije bilo. Tada  je riječ o virozi - zaključuje pulmologinja Popović-Grle.

Dugotrajan kašalj 

Ljudi mogu kašljati zbog i bolesti gornjih dišnih putova - rinitisa, alergija, u trenutku kada popušta srce, kod bolesti želuca... To treba prepustiti liječniku koji će fizikalnim pregledom otkriti o čemu se radi. Liječnik nakon razgovora i fizikalnog pregleda treba odrediti je li potreban rendgen pluća, spirometrija, ili nešto drugo, kaže pulmologinja.

Pulmologinja: Kašalj liječite pijući puno vode sa sirupom

Virus zapravo ne treba liječiti jer za njega ne postoje antibiotici nego trebamo pustiti organizam da se sam izbori s infekcijom. Potrebno je mnogo tekućine. Voda neće razbiti sluz, ali će je razrijediti i omekšati. Uz malo sredstva koje će razbiti te niti, situacija će biti bolja. Sirup na bazi bršljana poput Prospana rastapa sluz tako da se ne skuplja u plućima te smanjuje nadražaj na kašalj.

Poželjno je piti i puno tople tekućine poput čaja, a mirovanje je važno jer tako imunološkim stanicama i obrambenom sustavu dajemo šanse da idealno funkcioniraju. Svaku bolest treba odležati jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopće ne funkcioniraju i ne uključe se u obranu ako fizički ne mirujemo, dakle, ne smije biti gotovo nikakva cirkulacija, kaže dr. Popović-Grle.

Savjeti:

  • Ako se pojavi drhtavica koja se javlja zbog ulaska bakterije u krvotok, svima je jasno da to nije obična prehlada. Isto je i s iskašljavanjem krvi, naglim gušenjem te jakim i intenzivnim bolovima u prsima, pa treba ići liječniku.
  • Ako kašalj traje dulje od dva ili tri tjedna, događa se da se prehlada spusti u pluća pa idućih mjesec dana kašljete. Tada to nije prehlada, može biti astma, upala pluća ili neka druga bolest s kojom se bave u pulmologiji. 
  • Jedan posto svjetske populacije tijekom života dobije upalu pluća, a to je ozbiljna bolest od koje se prije pojava antibiotika umiralo. Pri upali pluća nužno je uz antibiotike koristiti ekspektorans, lijek koji rastapa čvrste, ljepljive spone između stanica u bronhalnoj sluzi, u tom sekretu koji se stvara iz dišnih putova, kaže dr. Popović-Grle.
  • Osim na bazi bršljana, postoje kvalitetni sirupi za kašalj većinom od sljeza, klasičnog lijeka, zatim na bazi trpuca, jaglaca, islandskog lišaja... I šalica toplog sljezova čaja sa žlicom meda i limunom punim vitamina C dobar je izbor.
  • Opasnosti liječenja na svoju ruku gotovo i da nema jer svatko zna kada to prijeđe određenu mjeru – svaka temperatura do 38,5 uz dominantno kihanje i malo kašljanja nije razlog da se ide liječniku.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku