Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječnici iz muškarca izvadili kamenac veličine nojevog jajeta

Liječnici su rekli kako im je ovo jedan od najčudnijih slučajeva koje su imali. Radi se o muškarcu kojemu su prije 10 godina izvadili mjehur zbog raka i nadomjestili ga komadom crijeva

Muškarac star 64 godine iz Kalifornije u SAD-u došao je u hitno bolnicu zbog problema s mokraćnim mjehurom. Trpio je jaku bol u lijevoj strani tijela i tri dana imao problema s mokrenjem, jedva je urinirao.

Kada su mu abdomen pregledali CT-om, na snimci su ugledali ogroman kamenac veličine nojevog jajeta - težio je 770 grama, a proporcije su mu bile 12x9,5x7,5 centimetara. Za usporedbu, klasični kamenci koje pronađu u pacijentima prosječno teže 1,3 grama. Liječnici su rekli kako im je ovo jedan od najčudnijih slučajeva koje su imali.

Na snimci su otkrili još jedan kamenac, u lijevom mokraćovodu, ali daleko manji. 

A 64-year-old man with a history of an orthotopic neobladder construction presented to the emergency department with a...

Posted by The New England Journal of Medicine on 7. rujna 2017

Liječnici su za The New England Journal of Medicine otkrili kako se radi o muškarcu koji je desetak godina ranije imao invazivni rak mokraćnog mjehura. U to vrijeme su mu morali ukloniti mjehur i od dijela njegovih crijeva formirati novi, a upravo to povećava rizik od nastanka kamenaca.

Kirurzi su mu operacijom izvadili ogroman kamenac, a onaj manji, u lijevom mokraćovodu, uklonili su nakon laserskog razbijanja na manje dijelove. Muškarac se dobro oporavio nakon zahvata, no liječnici kažu da će morati češće kontrolirati eventualni razvoj novih kamenaca. 

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveći kamenac ikad izvađen iz čovjeka težio je 1,9 kg, a dimenzije su mu bile 17,9x12,7x9,5 cm, prenosi Live Science.

Komentari (25)
  • Ja to ne kuzim...pa ovo nije nastalo preko noci i sigurno ga je i prije boljelo...da nije mogao ici na nekakvu kontrolu...pogotovo sto je vec imao rak...

    8. 9. 2017,   11:29
  • Kod nas se ceka godinu dana CT, tako da je dobro i prosa

    8. 9. 2017,   11:55
  • Taj u sebi ima kamenolom.

    8. 9. 2017,   12:49