Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Lijek: Gospina trava i kopriva će pokrenuti cirkulaciju nogu

Lijek: Gospina trava i kopriva će pokrenuti cirkulaciju nogu

Dugotrajno sjedenje zaustavlja cirkulaciju, a posljedice mogu biti kronični umor, vrtoglavica te trnci ili grčevi u rukama i nogama. Potaknite ju masažom i kapima od koprive i ružmarina

VIDEO

Otežana cirkulacija u tijelu ljude prati u svim vremenskim razdobljima, pa čak i ljeti. 

Kao posljedica toga nerijetko se javlja i kronični umor i iscrpljenost, šum u ušima, vrtoglavica i trnci u rukama i nogama i prstima, odnosno grčevi u nogama tijekom noći.

Uzrok je često masni plak koji se nakuplja unutar krvnih žila i tako ih čini užima, no to može biti i slabokrvnost, odnosno nedostatak željeza, kao i dugotrajno sjedenje ili stajanje na poslu, te općenito nedostatak kretanja te pritisak na živce uz kralježnicu.

Hladne i teške te otečene noge, pogotovo gležnjevi i stopala te prsti na nogama, kao i hladne ruke i prsti na rukama, te česte glavobolje za koje ne možete otkriti uzrok najčešći su znak slabe cirkulacije, odnosno toga da kroz arterije i kapilare ne teče dovoljno krvi, pa je ne dolazi dovoljno do udaljenih dijelova tijela. 

Ne teče dovoljno krvi

U slučaju da su jedan od uzroka slabe cirkulacije oslabjele vene i kapilare, koristan je prirodni lijek koji mnogi koriste: masaža rakijom u kojoj su se namakali divlji kesteni.

- To nije lijek za samu cirkulaciju već više za jačanje stijenki vena i kapilare, pa bih ga prije preporučila onima koji imaju problema s venama. No kesten sadrži escin i eskulin, koji jačaju vene, a njihovo jačanje može pomoći i rješavanju simptoma kao što je slaba cirkulacija - objašnjava dr. med. i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec te dodaje kako su escin i eskulin česti sastojci krema za jačanje vena.

Pozitivan i negativan stres: Što se događa u našem tijelu
Pozitivan i negativan stres: Što se  događa u našem tijelu

Proširene vene najčešće su genetsko naslijeđe, iako njihovu nastanku pogoduju i predugo sjedenje, pretilost, trudnoća, pušenje... 

- Trajno proširenje krvnih žila - vena u obliku plavičaste, iskrivljene i kvrgave zmije najčešće je prisutno na potkoljenicama. Cirkulacija se odvija između površinskog i dubokog venskog sustava koji su međusobno povezani. Krv se mora iz donjih ekstremiteta popeti do srca, a to joj omogućuju mišići nogu i zalisci unutar vena. Zbog slabosti mišića i oštećenja zalistaka javlja se zastoj i proširenje površinskih i dubokih vena, što je opasnije od moguće tromboze - naglašava dr. Krajina Pokupec. 

Promjena životnih navika prvi je korak u rješavanju problema slabe cirkulacije. Ako niste skloni discipliniranom vježbanju, hodajte. 

Fotolia

Izbjegavajte ekstreme

Izbjegavajte i ekstremne temperature. Pretjerano boravljenje na suncu, ležanje na vrućem pijesku, sauniranje, te dugo ležanje u toploj vodi ima vazodilatacijski učinak - širi krvne žile. To je posebno opasno za oboljele. Noge zato treba polijevati hladnom vodom, a najbolja kupka za poticanje cirkulacije je zagrijana voda na 35-36 stupnjeva u koju otopi malo morske soli.

VIDI OVO: 7 načina kako pravilno voditi brigu tamo "dolje"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku