Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Lijepa priča s Korčule: 'Koralje sam pretvorila u otočki brend'

Lijepa priča s Korčule: 'Koralje sam pretvorila u otočki brend'

Iako je završila ugostiteljsko-turističku školu, Irena Kaštela, koja nosi titulu ambasadorice ženskog poduzetništva, odlučila je oživjeti djedovu želju da žene u obitelji krenu u biznis i postanu neovisne

VIDEO

U gradu Korčuli već punih 28 godina turiste oduševljava mali “coral shop” Irena, prepun unikatnog i tradicijskog nakita od jadranskih koralja, kultiviranih perli, poludragog i dragog kamenja. 

Osmišlja ga i izrađuje Irena Kaštela, izdanak treće generacije filigranista, koja se izradom nakita bavi već 60 godina, u prostoru smještenom u staroj gradskoj jezgri koji je naslijedila od djeda. Svojim umijećem, predanošću i nesvakidašnjim osobnim pristupom kupcima, koje dočekuje kao goste u vlastitom domu, Irena je koraljni dućan pretvorila u kultni otočki brend. Nerijetko oni koji uđu u dućan, iz njega izađu kao Irenini prijatelji. 

Irena Kastela

Tradicija i zadovoljstvo 
- Završila sam Ugostiteljsko-turističku školu, ali to me nikad nije privlačilo kao izrada nakita. Nažalost, od djeda Lesha, koji se na Korčulu doselio iz Prizrena, gdje je obrada srebra tradicionalni zanat, nisam mogla naučiti puno jer smo ostali bez njega kad mi je bilo deset godina. Ali sudbina je htjela da upoznam ljude koji o njemu i danas pričaju s poštovanjem. Šegrti koje je podučavao filigranskom zanatu danas su uspješni i dobro ga pamte kao radišnog, strogog i zahtjevnog majstora koji im je usadio temeljne vrijednosti poslovanja. Nadam se da sam i ja naslijedila nešto od njegovih osobina, a to je, prije svega, strast za filigranskim poslom - govori Irena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Njezine papučice se prodaju u Irskoj, Njemačkoj, čak i SAD-u
Njezine papučice se prodaju u Irskoj, Njemačkoj, čak i SAD-u


Priznaje da se nikad nije doživljavala posebnom. Kao djevojčica vrijeme je provodila u radnji gledajući djeda kako stvara nakit te baku kako plete srebrne žice. I sama je nizala perlice i pravila dječji nakit. Njezin otac Kolja Skeleta bio je filigran zlatar, a i Irenina braća Robert i Rikard također izrađuju nakit te imaju svoje obrte u istoj ulici u staroj korčulanskoj jezgri.

- Djedova želja je bila da i žene u našoj obitelji krenu u biznis te postanu neovisne, tako da sam dobila prostor za koji je želio da se nasljeđuju s majke na kćer - kaže Irena. Njezin otac je prvi predstavio koraljni nakit na otoku, a Ireni je, odmah nakon završetka srednje škole, pomogao da postavi posao na noge, pa je tako njen dućan bio drugi u Hrvatskoj koji ga je uopće nudio. Iako su koralji tradicijski nakit u Hrvatskoj, u to vrijeme je izrada takvog nakita gotovo iščezla. 

Pomaže cijela obitelj
- U posao sam krenula s vizijom kako želim razvijati svoj posao, tako da straha od neuspjeha nije bilo. Iz godine u godinu smo rasli, napredovali, mijenjali se. Ne zapostavljam ni stjecanje novih znanja pa redovito odlazim na kongrese i sudjelujem na raznim edukacijama - priča Irena.

S njom u dućanu radi majka Đusta, a suprug Tomislav je zrakoplovni inženjer, ali i on nekad pomaže. U posao su uključeni, koliko im to obveze dopuštaju, kći Sara (21), koja studira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i 15-godišnji sin Vito.

Poduzetnica na vrhu: Od nule do uspjeha u samo 18 mjeseci
Poduzetnica na vrhu: Od nule do uspjeha u samo 18 mjeseci

- Nadam se da će ovaj posao nastaviti mlađe generacije, jer je neodvojiv od naše obitelji. Majka ima veliku ulogu u poslu, a suprug je zadužen za digitalni marketing, ili kako on to voli reći da je ‘mali od svega’ jer je zadužen i za dostavu i za druge stvari. I kći se bavi dizajnom nakita, kao i ambalaže, a kod nas radi ljeti. Ove godine se prvi put u trgovini okušao i sin, inače gimnazijalac - dodaje Irena. Prije nekoliko godina Hrvatska gospodarska komora odabrala ju je u društvo 30 ambasadorica ženskog poduzetništva kako bi svojim primjerom motivirala druge žene na pokretanje samostalnih djelatnosti.

- Ako imate posao i volite ga, jednostavno radite sve: ujutro čistite ulicu prije otvaranja dućana, bacate smeće navečer, organizirate poslovanje, sklapate ugovore i poslovne aranžmane, bavite se nabavom. No najvažnije je da imate vrhunski proizvod, iskrenost, uslužnost i obziran pristup kako biste u konačnici imali zadovoljnog klijenta - zaključuje. 

Irena Kastela

Crveni koralj je najpoznatiji
U Jadranu živi 56 vrsta koralja, a najpoznatiji je crveni iz roda Corallium rubrum, kojeg najviše ima oko Visa, Lastova, Hvara, Korčule i Kornata, u zadarskom i šibenskom arhipelagu. Otok Zlarin najpoznatiji je po tradiciji obrade koja datira još od 13. stoljeća. Danas se izranjaju s dubina većih od 80 metara, a vađenje je ograničeno vremenski da se ovaj beskralježnjak ne bi dodatno ugrožavao.

Zlata vrijedni savjeti: 

1. Moja preporuka svima koji pokreću svoj posao je da ga uopće ne pokreću ako istinski ne vole to čime se planiraju baviti. Naime, to je istinski preduvjet za predan rad. Kad se krene sa svojim poslom, treba biti ustrajan, naoružan strpljenjem i spreman na puno odricanja, navodi Irena. 

2. Najveće prepreke u vođenju i pokretanju biznisa kod nas su slaba povezanost između institucija te brdo papirologije koja je potrebna za početak. Stoga mladi ljudi kad se suoče s tim nerijetko izgube strpljenje i motivaciju te naposljetku i odustanu od pokretanja posla, govori Irena Kaštela.

Zvijezda 'Igre prijestolja' skinula se u bikini i pokazala svu raskoš svog isklesanog tijela!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'