Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Likopen iz rajčica utječe na smanjeno širenje stanica raka

Likopen iz rajčica utječe na smanjeno širenje stanica raka

Kuhani umak od rajčica je puno djelotvorniji od sirove rajčice, pokazalo je istraživanje. Cijela rajčica, a ne samo likopen koji sadrži, može usporiti razvoj raka na želucu i raka prostate...

VIDEO

Kuhani umak od rajčice povećava broj dobrih bakterija u želucu, pokazalo je nedavno istraživanje. Španjolski znanstvenici su zaključili da kuhani umak ima veći probiotički efekt od sirove rajčice.

Iako zdrave bakterije u crijevima sprječavaju da se neki antioksidansi apsorbiraju iz umaka od rajčice, kuhanje umaka povećava učinkovitost istih bakterija, piše Daily mail.

Istraživači navode da je zbog toga kuhani umak od rajčice bolji za zdravlje crijeva od sirovih rajčica, jer proces kuhanja čuva važnu kemikaliju koja daje rajčici crvenu boju - likopen.

Ključ prehrane: Maslinovo ulje je saveznik protiv hipertenzije
Ključ prehrane: Maslinovo ulje je saveznik protiv hipertenzije

- Bolje razumijevanje kako kuhanje i probava utječu na zdravstvene prednosti hrane, pomoglo bi proizvođačima da poboljšaju hranu - izjavili su istraživači.

Znanstvenici sa Sveučilišta Politècnica de València u Španjolskoj proučavali su kako probava utječe na antioksidanse, tvari koje pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, u umaku od rajčice.

Rajčice se smatraju posebno zdrave zato što sadrže antioksidativni likopen, što je i ono što ga čini crvenim.

Istraživači su otkrili da kuhanje rajčice jača likopen što znači da veća količina likopena preživljava probavni proces i bude apsorbirano u tijelu. Povećana apsorpcija pojačava probiotički efekt na tijelo te potiče rast dobrih bakterija. U isto vrijeme istraživači su provjerili i što se u tom slučaju događa s laktobaktilus reuteri, jednom od najbitnijih bakterija za zdravu probavu.

- Ona sprječava apsorpciju dijela antioksidansa iz umaka od rajčice, ali istovremeno antioksidansi koji se uspiju apsorbirati su puno djelotvorniji na tijelo - napomenuli su.

Dobre bakterije su važnije od antioksidansa

Fotolia

Pozitivni učinci potaknutog L. reuteri puno su važniji za tijelo od činjenice da zaustavljaju apsorpciju antioksidansa, kaže tim.

- Radili smo sa sirovom i prženom rajčicom kako bismo utvrdili utjecaj prerade. Među rezultatima smo otkrili da posluživanje obroka bogatog probioticima sa umakom od rajčice povećava probiotički učinak - rekla je istraživačica Ana Belén Heredia.

Rajčice mogu poboljšati terapiju za liječenje raka

Nije tajna da su rajčice zdrave, a prethodna istraživanja tvrde da se jedenjem rajčice može usporiti napredak raka na želucu i da može smanjiti rizik od raka prostate.

Istraživanje provedeno prošle godine otkrilo je da popularni mediteranski plod sprječava rast stanica kada se jede u cijelosti.

Istraživači su rekli da bi otkriće moglo otvoriti put za istraživanja usmjerena na sprječavanje raka želuca, kao i prehrane za podršku uobičajenim tretmanima.

Rezultati dobiveni u ovom istraživanju su kontradiktorni drugim istraživanjima koja sugeriraju da samo likopen pomaže u borbi protiv raka.

Akutni pankreatitis izliječit će pureći ujušak te pečene jabuke
Akutni pankreatitis izliječit će pureći ujušak  te pečene jabuke

- Efekti [rajčica] ne odnose se na određene komponente, kao što je likopen, nego predlažu da se rajčica u cijelosti treba razmotriti kao dobrobit za tijelo - rekla je autorica studije Daniela Barone, iz centra za istraživanje onkologije Mercogliano u Italiji

Istraživači su analizirali cijele ekstrakte rajčice zbog njihove sposobnosti da se bore s različitim svojstvima raka želuca. Ekstrakti su uzeti iz zajedničkih sorti San Marzano i Corbarino rajčica.

Rezultati su otkrili da oba ekstrakta sprječavaju širenje i razvijanje stanica raka.

Koristi rajčice

  • Sadrži vitamine A, B, C, E i K, te kalcij, magnezij i vlakno.
  • Sadrži kalij - 100 g rajčice ima oko 6% preporučene dnevne doze za odraslu osobu
  • Rajčica sadrži karotenoide, koji mogu usporiti makularnu degeneraciju oka povezanu sa starošću i druge bolesti očiju
  • Sok od rajčice može ublažiti neke simptome menopauze, kao što je anksioznost
  • Konzumacija rajčice usporava razvoj raka želuca i smatra se da umak od rajčice sprječava rak prostate

VIDI OVO: Otkriven tajni sastojak najpopularnijeg pića na svijetu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje