Za bento se ne smije koristiti lako kvarljiva hrana, pa se preporučuje da bude vrlo svježa ili toplinski tretirana. Nekada su sastojke razdvajali salatom
Listovi salate razdvajaju namirnice po vrsti u bentu
Budući da se bento priprema zbog praktičnosti i iskoristivosti veće količine hrane za sljedeći dan, iznimno je važno paziti na kvalitetu sastojaka. Lako kvarljivu hranu i sastojke koji ne podnose noćenje u hladnjaku ne treba rabiti za bento. Također treba izbaciti suvišnu tekućinu. Sirova riba ne smije se koristiti, osim ako je prethodno namočena u octu.
Većina hrane koja se koristi za bento mora biti skuhana, pržena ili pečena kako biste spriječili neželjeni razvoj bakterija i kvarljivost. Prije nego što hranu pripremite za bento, izrežite je na kockice i manje dijelove kako biste je sljedeći dan lakše jeli. Za jednostavniju pripremu rabite plastične posude s odjeljcima koje možete kupiti u trgovačkim centrima. Originalno su Japanci hranu odjeljivali listovima salate ili bambusa, pa prema želji možete i vi.
~~~ Umeboshi je poznati bento načinjen od rižine kuglice, u koju se stavi konzervirana marelica. Ona sprečava kvarenje riže
~~~ Pretinci u bentu koriste se kako se okusi različite hrane ne bi miješali, a najbolje ih je napuniti do vrha kako se ne bi istresli tijekom puta