Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ljekovita abeceda - pomoć kod svih boljki od akni do žgaravice

Ljekovita abeceda - pomoć kod svih boljki od akni do žgaravice
1

Sok od aloe vere pomoći će vam kod afti, kora banane uklanja bradavice, kod gripe uzmite pokoju bobicu bazge, a kod grčeva u mišićima posegnite za magnezijem i termoforom

VIDEO

Afte
Sok od aloe vere može donijeti dobrodošlo olakšanje. Istisnite malo gela iz lista aloe vere. Osušite aftu pamučnom vatom, a zatim nanesite gel.  Ponavljajte onoliko puta koliko želite. Ili probušite kapsulu vitamina E i  nekoliko puta na dan istisnite malo ulja pa njime premažite aftu.

Akne
Nakon pranja isperite kožu čajem od kamilice koji pročišćava, stolisnika koji pomaže oslobađanju od otrova, lavande koja umiruje ili majčine dušice koja  djelotvorno uništava klice. Na akne nanesite malo limunova soka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:10

Bradavice
Prije spavanja stavite na bradavicu koru od banane (unutarnja strana na kožu) i ostavite da djeluje preko noći. Prema potrebi ponovite nekoliko dana  zaredom. Na isti način možete upotrebljavati limunovu koru. Čini se da ulje u njoj također djeluje protiv bradavica.

Bronhitis
Najučinkovitiji način liječenja jest inhalacija, odnosno udisanje para. U posudu nalijte kipuću vodu, nagnite se nad nju pa prebacite ručnik preko glave  i posude. Da bi liječenje bilo učinkovitije, u vodu dodajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa ili bora. Pijte čaj od divizme, majčine dušice ili trputca.

Young sick woman sitting on sofa drinking tea

Depresija
Protiv depresije, osobito zimske potištenosti, rabi se Gospina trava. Ako se  uzima triput na dan, čaj od cvjetova lavande može ukloniti depresiju, osobito  u kombinaciji s ružmarinom (Rosmarinus officinalis) ili grozničicom  (Scutellaria lateriflora). Čaj od matičnjaka olakšava depresiju, stres i  tjeskobu. Učinkovit je i čaj od običnog sporiša (Verbena officinalis).

Glavobolja
Lavanda je korisna kod glavobolja izazvanih stresom i dobro se slaže s odoljenom (Valeriana officinalis). Čaj od odoljena koristan je kod glavobolja izazvanih napetošću, osobito u kombinaciji s grozničicom (Scutellaria lateriflora).

Grčevi u mišićima
Vjerojatno vam nedostaje kalcija, magnezija i kalija koje ćete dobiti uravnoteženom prehranom. Za brzo olakšanje stavite termofor ili vrući flanel  na bolni mišić. Držite ga 20 minuta, a zatim ga uklonite na barem 20 minuta prije no što ga ponovno stavite.

Grlobolja
Rastopite pola žličice soli u čaši tople vode (neka voda bude najtoplija koju možete piti bez problema), progrgljajte i ispljunite. Ako pomaže, ponavljajte svaki sat. To je provjereno sredstvo protiv grlobolje. Može pomoći i cuclanje  meda koji djeluje antibakterijski, čajevi ili tople limunade zaslađene medom.  Ili polagano pijte koncentrat crnog ribizla razrijeđenog u vrućoj vodi.

Vrijeme gripe

Gripa
Na prvi znak gripe uzmite 20-30 kapi tinkture od bobica bazge tri ili četiri puta na dan tijekom tri dana. Pomažu i pekmezi, sokovi i čajevi pripravljeni od bobica ili cvjetova bazge. Protiv gripe i prehlade stavite veliku žlicu  gorušice u prahu u litru vruće vode u velikoj posudi te u njoj namačite stopala.

Herpes
Na prvu pojavu peckanja na herpes stavite led, koji smanjuje oteklinu i ublažava bol. Uzimanje aspirina također može smanjiti trajanje herpesa. Pomaže  i mast od matičnjaka ili mješavina jednakih količina eteričnog ulja čajevca i  maslinova ulja.

Hrkanje
Kupite nekoliko dodatnih jastuka i podbočite se u krevetu umjesto da ležite ravno na leđima - ili podignite uzglavlje kreveta. Ovlaživanje zraka ili  inhalacija pare također može pomoći.

Kašalj
Cuclajte bilo kakve pastile protiv kašlja ili tvrde slatkiše. Oni povećavaju proizvodnju pljuvačke, zbog čega češće gutate i tako sprečavate kašalj. Možete  i pomiješati dvije žlice limunova soka sa žlicom meda.

U to dodajte prstohvat ljute paprike. Ili sitno narežite šest glavica luka pa ga pomiješajte s četiri  žlice meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele vode koja kuha.  Poklopite i kuhajte dva sata. Procijedite pa uzmite veliku žlicu svaka dva-tri sata. Pijte čaj od miloduha, majčine dušice ili kamilice.

Laringitis
Tjedan dana nemojte govoriti, pa čak ni šaptati. Pijte mlake čajeve od macine trave i divizme. Pomiješajte žlicu meda, limunova soka i prstohvat kajenskog  papra pa polagano srčite tu smjesu.

Menstrualne tegobe
Vježbanje sprečava menstrualne grčeve jer potiče proizvodnju hormona koji  djeluju protiv bolova. Pomaže i toplina. Iskušajte vruću kupku ili lezite te  na trbuh stavite termofor. Tijekom dana pijte tri šalice toplog čaja od listova maline. Mogu pomoći i čajevi od kamilice, đumbira ili paprene metvice.

Mučnina
Pripremite čaj od svježe naribanoga korijena đumbira. On je prikladan i protiv trudničkih mučnina te bolesti putovanja. Čaj od deset klinčića u šalici vruće vode suzbit će mučninu i povraćanje, a istodobno potaknuti probavu.

Nesanica
Vrlo učinkovit je čaj od odoljena (valerijane). Budući da je njegov miris mnogima neugodan, iskušajte tinkturu ili pokušajte s čajem od lavande.

Crni češnjak okusom podsjeća na čokoladu i mnogo je zdraviji
Crni češnjak okusom podsjeća na čokoladu i mnogo je zdraviji

Mokraćni putevi
Kod prvih znakova infekcije otopite ¼ žličice sode bikarbone u 125 ml vode. Popijte dvije čaše obične vode, a zatim i pripremljeni napitak. Mokraći se pod utjecajem sode bikarbone smanjuje kiselost, što ublažava osjećaj peckanja. Pijte što više tekućine te iskušajte čaj od medvjetke, brusnice ili koprive.

Opekline
Najbrže moguće stavite opečenu kožu pod mlaz hladne vode i držite najmanje 20 minuta. Tek nakon dva, tri dana možete mazati kremom, npr., od nevena ili svježim sokom aloe vere.

PMS
Smanjite unos soli, alkohola i kofeina te jedite mnogo vlakana. Uzimajte pripravke od konopljike (Vitex-agnus castus). Može proći i do šest mjeseci prije no što osjetite njezino djelovanje.

Probavne smetnje
Nakon jela uzmite nekoliko komadića ušećerenoga korijena đumbira ili popijte umirujuću šalicu čaja od đumbira. Za pripravu čaja pomiješajte žličicu svježe naribanoga korijena đumbira sa šalicom vruće vode. Namačite deset minuta i procijedite. Pomaže i čaj od paprene metvice.

Prehlada
Na prvi znak prehlade počnite uzimati pastile cinka i vitamina C ili pripravke od bazge. Jedite što više češnjaka. Kokošja juha također pomaže u liječenju prehlade. Začepljenje nosa možete olakšati inhalacijom pare vode s dodatkom majčine dušice ili eukaliptusa.

Blago iz šume: Šipak ublažava reumu, drijenak jača probavu
Blago iz šume: Šipak ublažava reumu, drijenak jača probavu

Sinusitis
Inhalacije kakve se primjenjuju kod bronhitisa olakšat će i začepljenje sinusa. Vodi dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili metvice. Ili pomiješajte 1/3 žličice obične soli i prstohvat sode bikarbone u šalici tople vode. Zatim otopinom napunite medicinsku špricu i ispirite nosnice.

Upala uha
Ukapajte nekoliko kapi maslinova ili češnjakova ulja iz kapsule. No ako je bubnjić probušen (to se prepoznaje po iscjetku), u uho se ne smije kapati ništa. Pijte puno tekućine, jedite češnjak i ljutu hranu, grgljajte toplu slanu vodu te spavajte u povišenom položaju.

Viroze
Kad osjetite da vas je napao virus, pokušajte ispirati usta umakom tabasco razrijeđenim u vodi. Poklonici ljutih umaka tvrde da je to najbrži način otvaranja začepljenih dišnih putova. Ako ne možete podnijeti žestinu umaka, upotrijebite ehinaceu.

Vrućica
Ako je temperatura niža od 38,5°C, nemojte je snižavati jer vrućica pojačava tjelesne obrambene mehanizme. Izuzetak su dojenčad i mala djeca. Želite li ublažiti nelagodu, okupajte se u mlakoj (ne hladnoj!) vodi. Popijte šalicu, dvije čaja od stolisnika ili bazge koji
potiču znojenje.

Maslinovo ulje: Za jača pluća, bolju probavu i niži kolesterol
Maslinovo ulje: Za jača pluća, bolju probavu i niži kolesterol

Zadah
Za uklanjanje neugodnog zadaha iz usta iskušajte jaki čaj od smrvljenih sjemenki korijandra ili paprene metvice. Najprije ga ohladite do sobne temperature pa rabite za grgljanje ili pijte
kao obični čaj. Pomaže i alkoholna tinktura anisa.

Žgaravica
Pomiješajte ½ žličice sode bikarbone i nekoliko kapi limunova soka s pola šalice tople vode. Travari preporučuju čaj od sjemenki anisa, kima ili koromača koji također može ublažiti žgaravicu, no još učinkovitiji pripravak je čaj od korijena bijelog sljeza.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru