Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Ljekovite kapi prirode: Kadulja i lavanda ublažavaju PMS

Ljekovite kapi prirode: Kadulja i lavanda ublažavaju PMS
1

Plačljivost, depresiju i nervozu otklonite inhalacijom eteričnih ulja lavande i muškatne kadulje. Za ublažavanje boli umasirajte pripravak od rimske kamilice

VIDEO

Ako je praćena PMS-om ili bolovima, menstuacija može biti itekako stresna, a vrlo često se neravnoteža ne može povezati s nekim fizičkim uzrokom, što otežava odabir adekvatna tretmana i liječenja. PMS je hormonalni poremećaj vezan uz manjak progesterona u tijelu u dane koji prethode menstruaciji i izravno je povezan sa stresom. Kombinacija je mentalnih i psihičkih simptoma koje žene osjećaju u  razdoblju dva dana do dva tjedna prije menstruacije.

Najčešći simptomi su napuhan abdomen, iritabilnost, depresija, akne, umor (malaksalost), zadržavanje tekućine, pojačan apetit, nesanica, nemogućnost kontrole emocija, glavobolje (pa čak i migrene), bolne i natečene grudi te povećanje tjelesne mase. Srećom, svi se ovi simptomi ne javljaju svakoj ženi. 

Pomoći može povećan unos vitamina B6, ulje noćurka, te vježbanje jer potiče cirkulaciju. Najveći problemi vezani za PMS su emocionalne naravi. Vrlo često žene lako briznu u plač ili se naljute na neku sitnicu na koju inače ne bi uopće reagirale.

- To je područje na kojem eterična ulja pokazuju svoje gotovo trenutno djelovanje primjenjeno suhom inhalacijom (udisanje ulja koje smo nanijeli na maramicu) ili u aroma-svjetiljci. Odlična ulja za ove probleme su eterična ulja rimske kamilice, lavande i muškatne kadulje. Efekt je trenutačan, a miris divan - kaže homeopatkinja Matilda Ivaniš Knez za portal zdravakrava.hr. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za istu svrhu može se koristiti i eterično ulje ruže koje je odlično za ravnotežu i zdravlje reproduktivnog sustava. Kako svaka žena proživljava simptome na svoj jedinstven način nije moguće dati jedno rješenje koje će pomoći svima. No četiri eterična ulja najbolja za primjenu u slučaju PMS-a su ulje ruže, melise, muškatne kadulje i rimske kamilice. Predložene mješavine eteričnih ulja koriste se kao ulja za masažu otopljena u baznom ulju ili mirisnim kupkama.

Ulje od ruže i rimske kamilice 

Priprema: U 50 ml baznog ulja od badema dodajte tri kapi ruže (Rosa damascena) i pet kapi kamilice rimske (Chamaemelum nobile). Uljnu mješavinu umasirajte u donji dio trbuha, donji dio leđa te unutarnju stranu bedara svako jutro i večer sedam do deset dana prije menstruacije. Blagotvorno djelovanje ulja vidi se nakon dva mjeseca.

Kamilica i komorač u bademovu ulju

Priprema: Na 100 ml baznog ulja od badema dodajte 15 kapi muškatne kadulje (Salvia sclarea), 7 kapi kamilice rimske (Chamaemelum nobile), te 15 kapi komorača (Foeniculum vulgare). Uljnu mješavinu možete umasiravati od zadnjeg dana menstruacije pa kroz cijela dva ciklusa. Ne treba je nanositi jedino tijekom same menstruacije.

Prijateljice koje se svakodnevno druže imaju usklađene cikluse

Zanimljivo je da se ženama koje mnogo vremena provode zajedno usklađuju razdoblja kada imaju menstruaciju. Istraživanja pokazuju da je razlog usklađivanja međusobna izloženost žena određenim spojevima iz znoja koje potiču to spontano usklađivanje. Stručnjaci tvrde da je za usklađivanje potrebno oko tri mjeseca višesatnoga, svakodnevnog druženja.

Faze ciklusa ‘određivale’ su faze Mjeseca

U starim kulturama koje su poštivale prirodu i budno pratile koliko su s njom u skladu, žene su dobivale menstruaciju za mlađaka, a do ovulacije je dolazilo za vrijeme punog mjeseca. Veći otkloni smatrali su se znakom unutarnje neravnoteže koja je zahtijevala posebnu pažnju kako bi se menstrualni ciklus ponovno vratio u prirodan ritam koji je promatran i kao indikator zdravlja. Danas je usklađenost menstruacije s mjesečevim mijenama rijetkost. Znanstvenici su uočili da se u nedostatku umjetnog svjetla, ciklus sinkronizira s fazama Mjeseca.

Ah, ta povijest: Od slavljenja do izgona iz društva

Sama pojava menstruacije bilo je nešto što se podizalo na pijedastal, pa su se žene tada posebno poštivale i njihovo mišljenje se uvažavalo jer se smatralo da su tada posebno u skladu s prirodom i puno intuitivnije. U nekim vremenskim razdobljima smatrane su prljavima, te su ih izdvajali iz zajednice. 

Kava, šećer i životinjske masnoće će pojačati PMS

Snažnije izraženom PMS-u karakterističnom za posljednjih par desetljeća, uvelike pridonosi loša prehrana. Poštedite se konzumacije šećera, alkohola, čaja, kave, mliječnih proizvoda i životinjskih masnoća, te manje sjedite jer sve navedeno pojačava simptome poput nesanice, nervoze i stresa, uvlačeći vas tako u začaran krug. 

Menstruacija dulja od sedam dana je znak za uzbunu

Nepisano je pravilo da menstrualni ciklus traje 28 dana počevši od prvog dana menstruacije, dok normalno menstrualno krvarenje traje do sedam dana. Oko pet posto zdravih žena ima krvarenje kraće od četiri dana, a pet posto dulje od osam dana. Važno je znati da i pušenje utječe na menstruaciju - pušačice obično dulje krvare, a sportašice kraće. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru