Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ljekoviti recepti: Grožđe jača krvotok i pomaže kod alergija

Ljekoviti recepti: Grožđe jača krvotok i pomaže kod alergija

Iskoristite sezonu grožđa jer ono pozitivno djeluje na zdravlje srca, regulira kolesterol i olakšava mršavljenje. Protiv peruti u kosi koristi se sok dobiven zasijecanjem vinove loze kojim se lagano masira vlasište

VIDEO

Osim što osvježava i utažuje glad, grožđe se u narodnoj medicini tradicionalno koristi za liječenje niza oboljenja.

Preporučuje se za čišćenje krvi, reguliranje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, liječenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija. Svježi sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C te brojnim mineralima. Grožđe djeluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 posto šećera pa je dobro njime zamijeniti industrijske slatkiše. Ovo voće je također vrlo važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa grožđe snažno djeluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti. Kupujte samo zrele grozdove jer jednom ubrani više ne sazrijevaju. Grozd s bobicama mora biti zelenkastožut. Grožđe operite neposredno prije jela, a kako biste ga očuvali svježim, držite ga u plastičnoj kutiji u hladnjaku. Bijelo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrijednost kao crno, nešto manje kalija i kalcija, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kožica crnoga grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i okus, a nama su korisni za zdravlje.

Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja
Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja

Spas za krvne žile

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) su antioksidansi koji uništavaju slobodne radikale, koji mogu izazvati tumore. Također čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca. Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog obilja hranjivih sastojaka, ponajviše kalija, vitamina C, B1 i B6 te mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL kolesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti.

Non-stop jedu, a ne debljaju se - sretnici s drugačijim mastima
Non-stop jedu, a ne debljaju se - sretnici s drugačijim mastima

Protiv kašlja

Nedavno istraživanje pokazalo je da jedenje crnoga grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnoga grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motoričke i mentalne funkcije mozga te smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića. Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može ubrzati uništavanje već postojećih stanica raka. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice koje mogu zamijeniti i šećer u kolačima. Iako se njih smatralo da uzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno - da one štite zube i desni.

Izraslina duplo veća od bebine glave - operiralo je 40 liječnika
Izraslina duplo veća od bebine glave - operiralo je 40 liječnika

ZDRAVI RECEPTI

Gušterača

Prije doručka, ručka i večere pijte po 100 g soka od grožđa (bez alkoholnog vrenja) tijekom 10 dana. Prije tretmana ozbiljnijih bolesti obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Bolna stopala

Bolna stopala i donji dio noge svakog jutra vlažite krpom namočenom vinskim octom, dobro izmasirajte, a zatim zamotajte dobrim zavojem koji se skida tek prije spavanja. Tretman je najbolje primjenjivati tijekom dva tjedna, a poboljšanja se vide već nakon nekoliko dana.

Protiv ozeblina

Usitnite 30 listova vinove loze i kuhajte u mlijeku pola sata na laganoj vatri. Dobiveni talog sipajte u vodu za pranje i u njoj držite promrzle noge ili ruke najmanje deset minuta.

Prehlada

Young couple blowing their nose in tissue

Protiv prehlade i groznice skuhajte 200 ml crnog vina sa žličicom mljevenog papra i popijte prije spavanja. Po želji možete zasladiti medom ili šećerom.

Slabokrvnost

U dvije litre crnog vina stavite 200 g suhog lišća koprive, ostavite da stoji 24 sata, a zatim pijte po čašicu, svako jutro natašte i uvečer prije spavanja, tijekom duljeg razdoblja.

Savršeno skuhana riža: Tajna se krije u pravom omjeru vode
Savršeno skuhana riža: Tajna se krije u pravom omjeru vode

Bol u mjehuru

Prije spavanja pripremite vrući oblog od vinskog octa - na laganoj vatri zagrijte malo vinskog octa u širokoj posudi te njime natopite lanenu ili pamučnu krpu. Smjestite se u udoban položaj, stavite oblog na donji dio trbuha i dobro se utoplite. Pazite da oblog ne bude prevruć. Ponovite najmanje dvije večeri zaredom, pijte puno tekućine, a ako sumnjate u upalu, pijte čaj od medvjetke.

Hemoroidi

Da biste se riješili hemoroida, važno je paziti na prehranu, a pomaže i ova dijeta. Prije doručka, ručka i večere pojedite po 400 g crnoga grožđa s malo jučerašnjeg kruha.

Protiv grčeva u trbuhu

U litru bijelog vina stavite 100 g usitnjenog češnjaka i ostavite da stoji 5-10 sati, a zatim ocijedite i pijte po čašicu, od pet do šest puta tijekom 10 dana. Pripravak nije pogodan za djecu.

Reuma i giht

Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka.

Plućne bolesti

Svježi sok od grožđa bez alkoholnog vrenja pomiješajte s istom količinom mlijeka i pijte triput na dan po čašu.

Upala desni

Usitnite 2-3 češnja češnjaka i skuhajte u 100 g vinskog octa pa dobivenom tekućinom ispirite desni nekoliko puta tijekom dana.

Menstrualni grčevi

Uzmite 400 g lišća vinove loze, stavite u platnenu vrećicu i dobro zavežite, ubacite u odgovarajuću posudu i prelijte s 1,2 litre vode pa kuhajte dok voda ne zakipi i još 15 minuta nakon toga, a zatim izlijte tekućinu u posudu za pranje, rashladite do podnošljive temperature i perite noge svakodnevno po 20 minuta. Ova voda može se koristiti još jednom, kad se opet zagrije.

Domaći melem za dojilje

Young mother feeding her infant

Napravite mješavinu tri žlice sjemenki bijeloga grožđa i tri žlice sjemena dunje te prelijte s 200 g kipuće vode, ostavite da odstoji 24 sata pa dobivenim melemom mažite bradavice dojki nekoliko puta na dan. Pred spavanje dojke i bradavice operite čajem od kamilice.

Protiv tuberkuloze

Šest žlica naribanog hrena i crne rotkve prelijte litrom kipućeg vina, ostavite poklopljeno dva sata, zatim procijedite, zasladite medom i pijte svaki sat po 50 g, a prije ručka i večere po 100 g tijekom sedam dana. U to vrijeme jedite jaču hranu - suhu slaninu s bijelim vinom i dvaput na dan žvačite po 100 g saća s medom pa saće (vosak) ispljunite.

Upala želuca

Triput dnevno, 20 dana zaredom, natašte jedite 40 dekagrama crnoga grožđa s komadom crnog kruha starog najmanje jedan do dva dana.

POGLEDAJTE VIDEO (hrana koja liječi želudac):

Pokretanje videa...

Probava 01:33

Losion za lice

Čistu vatu natopite bijelim vinom pa premažite lice i vrat. Nakon dvadesetak minuta tretirana mjesta isperite mlakim čajem od kamilice. Bijelo vino odličan je osvježavajući losion.

Tegobe prostate

Poslije svakog obroka, tijekom 10 dana, jedite pola kilograma crnoga grožđa, a nakon toga popijte čaj spremljen od žlice usitnjenog lišća vinove loze (svježeg ili suhog koje se prelije sa 700 g kipuće vode, ostavi da stoji 1-2 sata, procijedi i pije) po 200 g prije jela triput na dan.

Turisti dolaze pijani i drogirani, a onda bježe bez da išta plate!
Turisti dolaze pijani i drogirani, a onda bježe bez da išta plate!

Nakon operacije

Za brži oporavak nakon operacije jedite svježe grožđe triput na dan: ujutro natašte, sat prije ručka i sat prije večere. Dnevno treba pojesti 1,5 kg grožđa, ali može i više. Prednost treba dati crnom grožđu jer je ljekovitije od bijelog. Grožđe se može jesti i s malo pšeničnog kruha. Terapija za oporavak traje tri tjedna.

Za cirkulaciju

Dvije šake usitnjenih svježih listova vinove loze kuhajte 15 minuta u litri vode. Ovaj uvarak dodajte u kupku i u njoj pola sata držite noge namočene do koljena. Ponavljajte to svaki dan kroz mjesec dana, najbolje prije spavanja.

Protiv akni

Jednu žličicu usitnjenoga, suhog, neprskanog lista vinove loze kuhajte 10 minuta u 2,5 decilitra vode. Ostavite da se ohladi, procijedite i pijte tri puta dnevno između glavnih obroka. Pijte mjesec dana, a po potrebi terapiju ponovite.

Virusne bradavice

Tri žličice sjemenki bijeloga grožđa i sjemenki dunje usitnite u mikseru ili mužaru te prelijte s dva decilitra prokuhane vode. Kad se sve ohladi, pripremljenom mješavinom natopite bradavice nekoliko puta dnevno. Nakon dvadesetak minuta bradavice obrišite vatom namočenom u mlaki čaj od kamilice.

Topljenje žučnog kamenca

Pola litre vina kuhajte s 1/8 maslinova ulja pet minuta. Ovako pripremljeni lijek pijte svako jutro natašte pet dana uzastopno po šalicu. Čim popijete, lezite na lijevu stranu i ostanite tako pola sata, a zatim se okrenite i ležite isto toliko na desnoj strani.

Pijana mladenkina mama koja mokri po sebi, gola svekrva...
Pijana mladenkina mama koja mokri po sebi, gola svekrva...

Maska za lice

Masku od svježih bobica možete jednostavno pripremiti tako da dvadesetak bobica ogulite i izvadite sjemenke, a dobivenu kašu nanesete na prethodno očišćenu kožu lica i vrata. Nakon dvadesetak minuta isperite mlakom vodom.

Bolesti slezene

Tijekom 30 dana jedite crno grožđe s komadom jučerašnjeg pšeničnog kruha. Prvih 10 dana po 300 g prije doručka, ručka i večere, drugih 10 dana po 400 g, a trećih 10 dana po 500 grama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise