Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ljekovito bilje: Pijte kičicu za želudac, vrbovicu za prostatu

Ljekovito bilje: Pijte kičicu za želudac, vrbovicu za prostatu

Krajem ljeta i dalje je moguće uživati u pogledu na raznobojno samoniklo cvijeće - čak i ono ljekovito. Nadzemni dijelovi biljaka u cvatu u ovo doba godine beru se i suše za pripremu čajeva, tinktura i ljekovitih obloga

VIDEO

Kičica (Centaurium erythraea) jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka vrlo rasprostranjena kod nas. Najčešće je nalazimo po šumskim čistinama, brdskim livadama i obroncima te nizinskim livadama i pašnjacima. Cvate od lipnja do rujna.

Cvjetovi se otvaraju samo na jakom suncu, obično oko podneva. U narodnoj medicini kičica je omiljeno sredstvo protiv želučanih tegoba jer gorke tvari kičice potiču izlučivanje sline i želučanih sokova, a kičica potiče apetit, jača želudac, pospješuje probavu i pomaže protiv nadutosti te lijenosti želuca i crijeva.

Dreamstime

Izvrsno je sredstvo protiv upale sluznice želuca izazvane nedovoljnim izlučivanjem želučane kiseline, ali zato se ne preporučuje kod upale izazvane prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline. Kičica pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči pa tako pomaže kod žutice, žučnih kamenaca i masne jetre.

Kičica se koristi protiv povišene temperature i groznice, smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi i pomaže protiv gihta. Omiljeno je sredstvo protiv kožnih tegoba, ponajprije osipa, pa crvenila i upale kože te nečiste i ljuskave kože, a može se koristiti i za čišćenje rana. 

Bliži se sezona gripe: Znate li da smo zarazni tjedan dana?
Bliži se sezona gripe: Znate li da smo zarazni tjedan dana?

Najčešće se koristi kao čaj, vino ili tinktura, ali sitno narezani, svježi listovi kičice mogu se dodavati u mesne juhe, variva i salate. Gorke tvari koje sadrži potiču izlučivanje želučanih sokova.

Budući da pospješuje apetit, jača cijelo tijelo. Biljke koje potiču rad želuca treba koristiti drugačije nego one koje ga smiruju. Čajeve s gorkim tvarima (pa tako i kičicu) pijemo uvijek hladne, ne pijemo ih nakon jela, nego pola sata prije obroka. 

Od crnog sljeza (Malva sylvestris) u narodnoj se medicini koriste listovi i cvjetovi. Poznat je po umirujućim i protuupalnim svojstvima pa se često propisuje za smirivanje suhoga kašlja i liječenje drugih bolesti dišnih putova.

U vanjskoj upotrebi (kad se primjenjuje kao oblog) vrlo je učinkovit u liječenju žvala, nadraženog zubnog mesa, čireva, akni i opeklina. Crni sljez umirujuće djeluje na bronhije pa se najčešće rabi za smirenje kašlja i bolesti bronhija.

Također se može uzimati za smirivanje upala u probavnom traktu te za liječenje simptoma zatvora i katara debelog crijeva. U vanjskoj upotrebi crni sljez smiruje nadraženost kože i pomaže kod tegoba u ustima. Stoga se čaj može stavljati na desni djeteta za smirenje bolova kod nicanja zuba.

Od rogača možete pripremiti ukusni liker, kao i ljekoviti čaj
Od rogača možete pripremiti ukusni liker, kao i ljekoviti čaj

Vino protiv reume i gihta

Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka.

Čajna mješavina protiv anemije

Pomiješajte 50 g kičice, 50 g listova pelina, 50 g listova koprive i 50 g šipka. Žlicu čajne mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i pokriveno ostavite da odstoji deset minuta. Čaj procijedite i zasladite medom. Ovaj čaj pijte od četiri do šest tjedana, i to dva puta na dan.

Tinktura od kičice

Staklenu bocu napuni se do polovice povenutim listovima i cvjetovima kičice, zalije do vrha jakom rakijom, ostavi na toplome mjestu 6-8 tjedana, procijedi i spremi u tamnu bocu. Uzima se 2-3 puta na dan po 20 kapi. Djeluje na poticanje apetita i probave te snižava povišenu temperaturu.

Kod potištenosti i glavobolje

Čaj se priprema od 20 g kičice koja se prelije s 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po 1 šalica tijekom dana ili 1/2 šalice pola sata prije jela. Kura traje 2-4 tjedna. Ova čajna mješavina koristi se kod želučanih tegoba, protiv groznice, glavobolje i žučnih kamenaca.

Žute listove na nekim biljkama možete spasiti dodatkom octa
Žute listove na nekim biljkama možete spasiti dodatkom octa

Gorki liker za želudac

Potrebno vam je 60 g kičice, 35 g boba borovnice, 35 g korijena rabarbare, 20 g stolisnika, 10 g podanka iđirota, 5 g listova pelina, 1 l 70-postotnog alkohola, 4 dl vode i 300 g šećera. Usitnjeno suho bilje, zdrobljene bobe borovice i mljeveni korijen rabarbare staviti u staklenku te preliti alkoholom.

Staklenku dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 2 dana. Vodu zakuhati, umiješati šećer, kratko prokuhati i ostaviti da se kratko ohladi. Hladni šećerni sirup uliti u staklenku s biljem, dobro promiješati i ostaviti na toplome mjestu da odstoji 4 tjedna. Liker procijediti te čuvati na tamnom i hladnome mjestu. Za poticanje probave, rada želuca i apetita uzimati 2-3 puta na dan po 1 likersku čašicu, pola sata prije jela.

Čaj protiv čira na želucu

Prelijte 2 žličice listova i cvjetova crnog sljeza šalicom hladne vode i ostavite nekoliko sati. Prije upotrebe lagano zagrijte. Ujutro i navečer, na prazan želudac, u razmacima i u manjim gutljajima popijte šalicu toplog čaja.

Pritom pet minuta ležite na leđima, pet minuta na lijevoj strani, pet minuta na trbuhu i pet minuta na desnoj strani. To će obložiti želudac sluzima koje će ga zaštititi. Na isti se način može upotrijebiti i čaj od bijelog sljeza, iako se od te biljke ne koriste cvjetovi, nego korijen koji se iskopava u jesen. 

Malva sylvestris Erdei mályva Mallow Grande mauve خبازة ب

Konopljasta kopriva

Konopljasta kopriva (Galeopsis speciosa) raste u sjenovitim šumama i grmlju, kao i korov na poljima, na vlažnom tlu bogatom hranjivim tvarima. Zbog velike količine silicijeve kiseline, konopljasta kopriva djeluje slično kao i preslica, odnosno potiče izlučivanje tekućine preko bubrega.

Također potiče iskašljavanje iz sluzi i bronha, potiče nastanak bijelih krvnih zrnaca i tako poboljšava tjelesni imunitet. U narodnoj se medicini katkad koristi kao dodatno sredstvo kod slabokrvnosti i bolesti krvožilnog sustava, dok su cvjetovi odlični kod probavnih smetnji i kožnih osipa. U tu svrhu pijemo jednu šalicu u prijepodnevnim satima.

Kod čireva i proširenih vena pomažu oblozi od ostataka čaja konopljaste koprive. Konopljasta kopriva je uspješna i kod tegoba s mjehurom, osobito kod starijih ljudi, kod prehlade mjehura i upale bubrega. 

Čaj od konopljaste koprive

Žlicu biljke preliti vrućom vodom i čaj ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zasladiti ga medom i piti po dvije do tri šalice na dan u malim gutljajima. Nakon šest tjedana napraviti pauzu najmanje dva tjedna. Čajem natopljeni povez upotrebljava se kao topli oblog, a čaj od cijele biljke može se koristiti i kao dodatak kupkama.  

Čajna mješavina

Pomiješati iste količine konopljaste koprive, ivanjskog cvijeća i zlatnice. Jednu žlicu mješavine popariti s četvrt litre vode. Ova mješavina preporučuje se kod bubrežnih tegoba. 

Mahovina koja raste baš ondje gdje želite: Evo kako je uzgojiti
Mahovina koja raste baš ondje gdje želite: Evo kako je uzgojiti

Protiv kašlja

Kod dugotrajnog kašlja i bronhitisa u starijoj dobi prikladna je mješavina od 40 g konopljste koprive, 30 g lista crnog sljeza i 30 g majčine dušice. Suho bilje pomiješa se u staklenci, a za pripremu čaja uzimamo dvije žličice koje se preliju šalicom kipuće vode, ostavimo da stoji 10 minuta i procijedimo. Čaj zaslađen medom pijemo dulje ujutro i navečer. 

Vrbovica pomaže kod problema s prostatom

Vrbovica (Epilobium Angustifolium) biljka je čiji se nadzemni i podzemni dijelovi koriste u narodnoj medicini. Vrlo je učinkovita u liječenja problema urinarnih organa, posebno prostate. Uz pomoć vrbovice oboljela prostata katkad se oporavi dovoljno da je moguće zaobići operativne zahvate, a ako je operacija već obavljena, čaj od vrbovice uklanja žarenje ili druge tegobe koji se javljaju nakon nje.

Topli oblog

Herbu vrbovice (nadzemni dio biljke u cvatu) treba kratko preliti vrućom vodom, dobro izgnječiti i priviti na bolno mjesto kod hematoma, upale uha, bolova u mišićima, kostima i zglobovima. 

Melem od lista

Pregršt svježih, mladih listova vrbovice treba oprati i izlupati (izgnječiti) na dasci. Obrađena masa prebaci se u emajliranu posudu i doda joj se rakijska čašica čistog hladno prešanog maslinova ulja. Smjesu zatim treba dobro umijesiti i njome natopiti čistu gazu. Ovako pripremljeni melem privija se na čireve, rane i ubode, a potom se sve učvršćuje zavojem. Melem je nužno mijenjati jednom na dan, sve do potpunog izlječenja. 

Čaj od vrbovice 

Količina od 20 grama suhe droge nadzemnog dijela vrbovice u cvatu prelije se s 200 ml kipuće vode. Sadržaj treba ostaviti da odstoji 2 sata, a zatim procijediti. Po 1 žlica ovako pripremljenog napitka uzima se 3-4 puta dnevno prije jela. 

Jaki čaj od rizoma vrbovice

Napitak se priprema od 250 ml vode i 10 grama suhog rizoma vrbovice. Sadržaj treba kuhati 20 minuta, a zatim procijediti. Pije se 3-4 puta dnevno po jedna žlica. 

Uvarak od vrbovice

Napitak se priprema od 1 čaše hladne vode i 15 grama sirovog nadzemnog dijela vrbovice. Sadržaj treba kuhati 15 minuta, a zatim ostaviti da odstoji još 45 minuta pa procijediti. Koristi se tako da se pije jedna žlica prije jela. 

Odvarak od vrbovice u cvatu

15 grama suhe droge nadzemnog dijela vrbovice u cvatu treba preliti s 250 ml kipuće vode i kuhati još 20 minuta. Nakon toga sadržaj treba maknuti s vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji još 1-1,5 sati. Ohlađen odvar treba procijediti i piti po žlicu 3-4 puta dnevno prije jela. 

Uz smokve se lakše uči i pamti, pomaže kod depresije i PMS-a
Uz smokve se lakše uči i pamti, pomaže kod depresije i PMS-a

Aromatični čaj od fermentiranih listova vrbovice 

Smatra se da najveću ljekovitost ima biljni materijal spravljen od sirovine koja je prije faze sušenja bila izložena prirodnoj fermentaciji. Zbog toga sadrži neke dodatne korisne sastojke koje organizam lako apsorbira. 

Za pripremu čaja treba 15 grama dobro osušenih, a prethodno fermentiranih listova vrbovice preliti s 250 ml kipuće vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 30 minuta, a zatim procijediti. Dnevno treba piti tri puta po šalicu čaja, prije glavnih obroka, s ili bez dodatka meda. 

Sok od vrbovice

Cijedi se iz mladih listova vrbovice, ubranih s vršnog dijela stabljike. Konzumira se 1 žlica svježe iscijeđenog soka s isto tolikom količinom meda 4 puta na dan. 

Brašno od vrbovice

Rizomi vrbovice se ogule, očiste od tamnih dijelova, iskomadaju na sitnije dijelove i osuše. Potom ih sameljemo u mlincu za kavu. Dobivena smjesa se pomiješa u jednakim dijelovima s kukuruznim brašnom te koristi za pečenje kruha, pogačica i palačinki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'