Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljeti je dobro spavati sa dekom kraj sebe, ne samo zbog topline

Malo tko u vrućim ljetnim noćima ostane ispod pokrivača, no medicinski stručnjaci kažu da su i tijekom sezone visokih temperatura prekrivači više nego poželjni

Za većinu je ljudi optimalna temperatura spavanja između 15 i 19 stupnjeva C, kaže dr. Kent Smithu, stručnjak za spavanje i predsjednik Američke akademije za spavanje i disanje.

- Tijelo je dizajnirano tako da najbolje spavamo na hladnijih temperaturama - objašnjava on i dodaje da naša tjelesna temperatura prirodno navečer pada za nekoliko stupnjeva, da nas pripremi za san.

Recovering Little Child Lying in the Hospital Bed Sleeping, Mother Holds Her Hand Comforting. Focus on the Hands. Emotional Family Moment. LIJEČNIK U PALIJATIVNOJ SKRBI: 'Viđao sam kako teška bolest zbližava i rastavljene partnere'

Dr. Anthony Kouri, profesor Medicinskom Sveučilištu u Toledu, kaže da kad uđemo u duboki san tijelo prestaje regulirati temperaturu koja nastavlja dalje padati tijekom noći, pa se kad spavamo oslanja na vanjske načine regulacije temperature - kao što je pokrivač.

Naked girl sleeping in bed relaxing | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime Postoji razlog zašto djeca imaju pokrivače i dekice bez kojih ne žele spavati, jer im pomažu da se osjećaju sigurno. Prema profesoru na Stanfordu dr. Anilu Rami, mnoge spavanje s dekom ili pokrivačem psihološki tješi a kaže i da su razna istraživanja pokazala da deke i pokrivači utječu i na to da se osjećamo sretnijima.

- Za vrijeme najdubljeg sna se tijelo manje opskrbljuje serotoninom i dopaminom, kemikalijama koje podižu energiju i zbog kojih se osjećamo dobro. Zato bi nam pokrivač mogao biti od presudne pomoći da se i vi probudimo sretni - rekao je dr. Smith za portal Best Life, a dodaje i kako mnogi dok spavaju jednu nogu ostave slobodnom, jer nas stopala često hlade zbog krvnih žila pri površini

ZAVODNIK SVIH VREMENA Casanova nije bježao od majki, volio je kćeri, a zavodio je obje

No, bez obzira na to jesu li vaša stopala pod dekom ili ne, obojica preporučuju da pokušate spavati s dekom. To će vam, tvrde, pomoći da regulirate tjelesnu temperaturu i osjećate se sigurnijima.

 

Komentari (11)
  • imam lagani pokrivač pri ruci.. pokrijem se kad mi zatreba i paše mi

    4. 8. 2019,   12:32
  • Po vama samo zene spvaju

    3. 8. 2019,   22:45
  • "...naša tjelesna temperatura prirodno navečer pada za nekoliko stupnjeva, da nas pripremi za san" Ako je normalna prosječna tjelesna temperatura 36.6 °C, pad od nekoliko stupnjeva znači hipotermiju.

    3. 8. 2019,   22:17