Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ljeti se rashladite začinima: Đumbir, čili, curry i kurkuma

Ljeti se rashladite začinima: Đumbir, čili, curry i kurkuma
1

Iako se ljeti preporučuje jesti laganiju hranu, iskustva ljudi iz toplih krajeva pokazuju da poneki obrok začinjen čilijem, curryjem ili đumbirom može olakšati vrućinu

VIDEO

Začine ne dodajemo jelima samo zato da poboljšaju okus jelu niti samo zato da se iz lonca dok se kuha nešto ukusno raširi zamamni miris koji nas pripremi za jelo i prije nego što sjednemo za stol. Začini su također i lijek te pomažu organizmu u borbi s mnogim stanjima i bolestima. Osim toga začini nam olakšavaju mnoge tegobe kao što je, na primjer, mučnina izazvana putovanjem. 

Svježi đumbir jedan je od najboljih prirodnih lijekova protiv te neugode koja muči mnoge. Ali dobar je i kad se živa u termometru popne iznad ugodnih 25 Celzijevih stupnjeva. I ne samo on nego i curry te sve varijante i boje čilija. Te biste egzotične začine, koji su posljednjih godina postali uobičajeni i u našem podneblju, trebali makar povremeno uključiti u jelovnik kad pritisnu ljetne vrućine. 

Zato stanovnici tropskih i drugih vrućih predjela poput Meksika, Kariba, Tajlanda, Indije... stavljaju te “vruće” začine u gotovo svako jelo. Iako se čini da ljeto nije doba za ljute začine jer u prvi mah izazivaju dodanu vrućinu zapravo dugoročno hlade. Potiču znojenje pa se koža hladi i dugotrajni je učinak rashladnjenje. Pod uvjetom da ljeti jedete manje količinski i manje masno. Jedan je od najomiljenijih ljutih začina u većini toplih podneblja čili. Iako vrlo ljut i “nezgodan” ako pretjerate, brzo je osvojio svijet. 

Potječe iz Latinske Amerike te se posredovanjem portugalskih brodova proširio većim dijelom Zemljine kugle, najviše po Indiji i Tajlandu, gdje je danas domicilni začin i gotovo nema jela bez njega. Koliko je oduvijek bio cijenjen, pokazuje i to da su ga još stari Inke stavljali i u vruću čokoladu, jedini način na koji su uživali u toj danas omiljenoj slastici broj jedan. Pa ako već ne možete zamisliti da jedete “vrući” čili s mesom ili povrćem na trideset i više stupnjeva iznad ništice, dodajte čili salati ili pjenici od čokolade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uživajte u njoj na način starih latinoameričkih naroda. Jedan je od sastojaka danas možda i najpopularnijeg istočnjačkog začina u svijetu, curryja, mješavine začina popularne širom svijeta. Postoji mnogo vrsta mješavina tog začina, u rasponu od blage do vrlo ljute. Nezaobilazan je u Indiji, Bangladešu, Pakistanu..., a proširio se i do Europe s Englezima koji su ga donijeli kući iz svoje daleke kolonije. Mnogima je jelo od mesa i povrća s tim začinom sinonim za ljuto jelo, ali vi ga dodajte sezonskim jelima u kojima ćete uživati ljeti, dakako, u manjim obrocima.

Ništa bez čilija

Čili, kajenski papar i feferoni ljute su papričice koje sadrže “čudesan” sastojak kapsaicin. Osim što potiče znojenje, djeluje protuupalno, protiv bolova i olakšava mršavljenje.

Curry 

Mješavina više desetaka vrsta začina postala je i sinonim za ljuto jelo. Ljeti, međutim, taj začin dodajte pirjanom povrću ili ukusnim juhama od povrća. 

Kurkuma

I ovaj je začin jedan od sastojaka slavnijeg “brata” curryja. Iz obitelji je đumbira. Svježa kurkuma je aromatična ljuto-žarećega, blagoga gorkog i smolastog okusa, sušena je blaža...

Đumbir 

Taj izdanak biljke, podrijetlom iz Kine, stoljećima je i začin i lijek za artritis, želučane tegobe i mučnine svih vrsta.

Tjestenina s čilijem

Sastojci: paket tjestenine, 2 čili papričice, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, papar, vezica peršina, 4 slana inćuna, 1 limun 

Priprema: Na zagrijanome maslinovu ulju popržite kratko nasjeckani češnjak, čili i inćune dok se ne raspadnu. Dodajte limunovu koricu pa sok i nasjeckani peršin te pomiješajte sa skuhanim i ocijeđenim špagetima. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana