Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljetna njega: Prednosti i mane popularnih vrsta depilacija

None Foto: Dreamstime

Kreme smanjuju rizik od urastanja dlačica, čupanje voskom je bolno i komplicirano, epilator je praktičan za kućnu upotrebu, a efekt šećerne paste najdulje traje

Uklanjanje dlačica britvicom najjednostavnija je i najjeftinija metoda te je dio svakodnevne beauty rutine brojnih žena. Ipak, ponekad treba napraviti pauzu jer se svakim brijanjem skida površinski sloj kože, govori Dina Dražić, vlasnica beauty centra Midi. 

Vosak je, dodaje, prilično bolna metoda. 

- Dlačicama treba dulje vremena prije no što opet izrastu, a nakon čupanja rastu nježnije i tanje. Nedostatak je što je postupak kompliciran za kućnu upotrebu i vrlo bolan. Prije čupanja dlačice trebaju izrasti najmanje pola centimetra, a kad se postigne željeno stanje, depilaciju treba ponavljati svakih tri-pet tjedana - govori. Šećerna pasta je najstariji način uklanjanja dlačica. 

- Pasta se nanosi suprotno od rasta dlake te se brzim pokretom uklanja s kože u prirodnom smjeru rasta dlake. Idealna dužina dlake je pet mm. Ako je duža, depilacija će biti bolnija. Ponavljajte je svaka tri, četiri tjedna, a dva dana prije depilacije napravite piling - savjetuje Dina te dodaje kako depilacija šećernom pastom zbog tehnike izvođenja u pravilu traje duplo dulje od depilacije voskom. Kreme su jedna od metoda uklanjanja dlačica koje smanjuju rizik od njihova urastanja, ali ih svakako testirajte prije upotrebe. 

- Epilator je praktičan za kućnu depilaciju, a kvalitetan će omogućiti do dva tjedna predaha do ponovnog izbijanja dlačica. Da biste smirili kožu, nanesite gel od aloe vere ili ulje od čajevca - savjetuje Dražić. Iako je lasersko uklanjanje dlaka skup sport, nastavlja, ako ste uporni, možete drastično usporiti rast dlačica. Učinkovitost, naravno, ovisi o boji i debljini dlačica, kao i dubini njihova korijena. 

- IPL tehnologija novija je i bezbolna metoda trajnog uklanjanja dlačica, iako skupa. Ubraja se u metodu fotoepilacije, tj. uklanjanja dlačica pomoću svjetla sličnog laseru. Postupak treba ponavljati svaka dva, tri tjedna, no između tretmana dlake se ne bi smjele čupati nego brijati kako biste sačuvali korijen koji se uništava bljeskom - zaključuje.

Savjeti za depilaciju bez neugodnih posljedica

Jedna od najčešćih posljedica depilacije je urastanje dlaka. Česte su kod nepravilnog brijanja, korištenja epilatora ili čupanja dlaka voskom. Zato preporučujem depilaciju šećernom pastom. Ako već upotrebljavate epilator, prije svake depilacije napravite blagi piling. Česta nuspojava je i crvenilo. Zato su preparati s aloe verom i termalne vode sjajni ‘pomagači’ koji će ublažiti to stanje. Tretirate li osjetljivo područje poput pazuha, smirite kožu kockicom leda. Svakako bi nakon depilacije trebalo izbjegavati sunce, savjetuje Dunja Franulović iz kozmetičkog studija Bella Vita.

Piling

Prije depilacije napravite piling, a poslije nahranite kožu uljem poput bademova.

Komentari (5)
  • mislim što mi žene sve trpimo za ljepotu,kad bar ne bi bilo dlaka...inače preko ljeta upotrebljavam britvicu ili kremu,a preko zime kad puštam dlake da rastu epilator ili možda trake...uh što boli...

    22. 7. 2014,   11:53
  • depilacija koncem (lice i ruke) savršeno... bez alergija, urastanja.. bez troška.. eto :)

    11. 11. 2014,   08:43