Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ljetne viroze mogu završiti za djecu opasnom dehidracijom

Ljetne viroze mogu završiti za djecu opasnom dehidracijom

Osim grlobolje i temperature, enteroviroze često prati obilno povraćanje i proljev pa djeca moraju uzimati puno tekućine. Ako je dijete malaksalo i povraća i ima proljev, treba otići doktoru

VIDEO

Enteroviroze, akutne zaraze koje uzrokuju enterovirusi, javljaju se tijekom ljeta, i to najčešće među djecom i mlađim odraslima. 

Ustvari je to upala sluznica ždrijela i dišnih putova, a može zahvatiti i crijevnu sluznicu, što uzrokuje učestale vodenaste stolice i povraćanje. Bolest se, osim toga, manifestira i povišenom temperaturom, bolovima u trbuhu i grloboljom. 

Najčešći način zaraze su prljave ruke, stoga je glavni smjer borbe protiv ljetnih viroza često i temeljito pranje ruku, prije jela i svakako nakon toaleta.

Dreamstime

Izvan kuće dobro je koristiti vlažne maramice s dezinfekcijskim sredstvom te gelove za suho pranje ruku koji su prikladni za putovanja. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slabiji apetit i glavobolja. 

Nagli porast temperature

Kako za liječenje enteroviroza nema posebnog lijeka, terapija je simptomatska. Najvažnije je skidanje temperature, unos dovoljno tekućine te mirovanje, što je ujedno i osnova liječenja.

Najopasnija nuspojava blagih ljetnih viroza je dehidracija, stoga je iznimno važno konstantno hidrirati organizam, najbolje oralnom dehidracijskom otopinom. Ako je u pitanju malo dijete, najbolje je ipak posavjetovati se s liječnikom u roku od 24 sata od pojave simptoma jer bebe brže dehidriraju.

Ljetne viroze prosječno traju od tri do četiri dana što uvelike ovisi i o kliničkoj slici te imunološkom statusu djeteta. Lako ih se može prepoznati po nespecifičnim temperaturama.

Početak im je iznenadan i buran, a djeca imaju temperaturu između 38 i 40 stupnjeva, klonula su i katkad se tuže na glavobolju uz proljev i povraćanje.

Zaraza na bazenima

Kako bi se spriječile enteroviroze i skratilo njihovo trajanje ako dijete ipak oboli, važno je stalno održavati higijenu nosa vlaženjem fiziološkom otopinom, kao i higijenu ušiju.

Kod kupanja u bazenu veća je mogućnost zaraze enterovirusima, stoga se preporučuje pripaziti da djeca dok rone ne gutaju vodu iz bazena.

15 lakih trikova s kojima ćete uvijek izbjeći 'veliko čišćenje'
15 lakih trikova s kojima ćete uvijek izbjeći 'veliko čišćenje'

Razni simptomi enteroviroza 

Antibiotici, kao i kod ostalih virusa, ne pomažu, pa ih ne treba ni očekivati ni tražiti od liječnika. Liječnika je potrebno posjetiti samo u slučaju da je dijete malaksalo i da ga ne uspijete sami rehidrirati jer povraća i ima proljev.

Osim toga, simptomi, ovisno o vrsti viroze, mogu biti i bolni mjehurići ili ranice na nepcu, konjunktivitis ili egzantem (osip koji može podsjećati na ospice).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam