Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljubimci i emocije: Agresivan pas ne znači nužno i loš pas

None Foto: Indigo 6

Na ovogodišnjoj "Real Dog" konferenciji, 16. i 17. studenog u Novoj Galeriji u Zagrebu, vrhunski će stručnjaci potvrditi odnosno opovrgnuti ustaljena mišljenja o agresivnim psima

Jedna od najistaknutijih predavačica na konferenciji koja će održati čak dva predavanja je veterinarka Dunja Kovač, ujedno i jedina veterinarka bihevioristica u ovom dijelu Europe. 

Foto: Indigo

Kovač se bavi poremećajima u ponašanju pasa i mačaka te provođenjem bihevioralne modifikacije. U Novom Sadu osnovala je svoj edukativni centar za vlasnike i kućne ljubimce “Pets & Science” gdje je razvila jedinstveni sustav savjetovanja vlasnika i rješavanja problema u ponašanju pasa i mačaka. Uz to, Kovač je jedna od autorica "Priručnika za odgovornog vlasnika psa” kao i mnogobrojnih stručnih tekstova, predavanja i radova.

Foto: Indigo

Predavanja koja će ova stručnjakinja održati nose naziv "Poremećaji u ponašanju pasa vs. neodgoj" te "Vrste agresija kod pasa". U prvom predavanju Kovač će pobliže objasniti problematiku nerazlikovanja poremećaja u ponašanju pasa koji zahtijevaju stručnu pomoć biheviorista te neodgoja u kojem vlasnik psa može djelovati sam ili uz pomoć trenera.

Drugo će se predavanje odnositi na stigmatizaciju agresivnog psa kao lošeg, opasnog i nasilnog. Kovač će objasniti zašto agresivan pas ne znači nužno loš pas te na koji se način agresija kao prikaz emotivnog stanja psa može dijagnosticirati prije nego pas postane nasilan. 

Foto: Indigo

Drugi predavač čije predavanje itekako vrijedi poslušati je Mladen Ercegović koji se kinologijom počeo baviti 1986. godine. Ercegović je osnivač dvije uzgajivačnice pasa, "Mlader's" te "Try The Best", a do danas je uzgojio 70 legala. Osim toga, Ercegović je licencirani međunarodni kinološki sudac te osnivač više pasminskih klubova. Jedan je od autora "Pravilnika o opasnim psima", a trenutno djeluje kao član Povjerenstva za kadrove i priredbe te kao licencirani ovlaštenik za provođenje pravilnika o opasnim psima.

Foto: Indigo

Njegovo predavanje nosit će naziv "Istine i zablude o psima u tipu terijera bull", a u njemu će stručno objasniti zašto pit bull terijeri i srodnici ove pasmine nisu u pravilu opasni psi, odnosno da mogu biti opasni kao i svaki drugi pas. Objasnit će zašto su ti psi uopće došli na loš glas te zašto je važno dobro poznavati ovu pasminu. 

Više informacija o ostalim predavačima kao i o kupnji kotizacija možete saznati na Facebook eventu "Real Dog Conference" te na stranicama Udruge za dobrobit i zaštitu životinja Indigo.

Foto: Indigo

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentiraj, znaš da želiš!