Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Ljubljenje sagorijeva kalorije, a umanjuje i alergijske reakcije

Ljubljenje sagorijeva kalorije, a umanjuje i alergijske reakcije

Osim što vas zbližava s vašim partnerom - ljubljenje je korisno i za vaše zdravlje. Ako imate partnera, pogledajte kakve sve dobrobiti ljubljenje ima i bacite se na posao

VIDEO

Poboljšava imunitet

Istraživanje objavljeno u časopisu Medical Hypotheses tvrdi da ljubljenje može pojačati imunitet žene za obranu od Citomegalovirusa. On može uzrokovati sljepoću kod djece i uzrokovati druge defekte pri rođenju ako je majka nositelj tijekom trudnoće. Ljubljenje je samo jedna od svakodnevnih navika s nevjerojatnim zdravstvenim prednostima o kojima još niste nikada niste čuli, piše Reader's Digest.

Sagorijeva kalorije

Vjerovali ili ne, ljubljenje sagorijeva dvije do šest kalorija u minuti. Iako nije baš kao da ste na traci za trčanje, sat vremena ljubljenja potrošit će sigurno pola šake M&M bombona ili pola čaše vina.

Strastveno ljubljenje dobro je za oralno zdravlje

Osim što sagorijeva kalorije, ljubljenje je dobro i za oralno zdravlje. Naime, ljubljenje je jedan od načina na koji možete dijeliti dobre mikrobiote. Mikrobioti su naziv za normalnu ili fiziološku mikrofloru koju čine mikroorganizmi koji nastanjuju kožu i sluznice čovjeka.

Ako vam oralni mikrobiomi u ustima nisu baš raznoliki i zdravi, razmjena sline s partnerom koji ima zdrave mikrobiome može vam biti od pomoći i poboljšati zdravlje.

Ljubljenje održava tonus mišića lica, zdrave zube i usrećuje...
Ljubljenje održava tonus mišića lica, zdrave zube i usrećuje...

Održava mišiće lica snažnima

Zategnuti trbuh ili tijelo bez celulita sigurno su vam na listi prioriteta što se tiče održavanja zategnutog izgleda. No, tijekom ljubljenja koristi se čak 30 mišića, koji čestim korištenjem mogu pomoći utegnuti mišiće lica, što i nije baš mala stvar.

Ljubljenje je odlično i za opuštanje

Znanstvena istraživanja pokazuju da ljubljenje povećava razinu oksitocina, prirodne kemijske tvari u tijelu. Također povećava i endorfin, hormona koji je odgovoran za dobar osjećaj u tijelu. Razmjena sline također potiče lučenje dopamina, pomoću kojeg se razvija osjećaj romantične privrženosti.

Ovo je znanstveno dokazano "najbolji način za ljubljenje"
Ovo je znanstveno dokazano  "najbolji način za ljubljenje"

Smanjuje stres

Postoje li išta bolje od toga da kada nakon napornog i stresnog dana dođete kući i poljubite svojeg partnera? Osim što tada dolazi do oslobađanja opuštajućeg hormona oksitocina, ljubljenje je također povezano sa smanjenjem hormona kortizola, koji se još naziva i hormon stresa. To također može povećati i razinu serotonina, što dovodi do osjećaja smirenosti i zadovoljstva. 

Može smiriti glavobolju

themoviedb.org

Zbog povećanog protoka krvi kojeg potiče ljubljenje, smanjuju se bolovi, glavobolje i menstrualni grčevi. Tako se kod ljubljenja i smanjuje stres koji je poznat uzročnik glavobolje.

Smanjuje krvni tlak

Sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada tijekom ljubljenja osjetite kako vam srce ubrzano lupa? Takav povećan broj otkucaja srca uzrokuje širenje krvnih žila, potrebna količina krvi dolazi u sve organe i tako pomaže smanjiti krvni tlak. 

Umanjuje i alergijske reakcije

Znanstvenici su promatrali pacijente s dvije vrste alergija - jedne s kožnom alergijom i jedne s nazalnom alergijom - prije i nakon ljubljenja svog partnera 30 minuta. Nakon ljubljenja, pacijenti su imali manje alergijske reakcije i simptome nego prije ljubljenja, što dokazuje još jednu izvrsnu dobrobit.

Pola mladih muškaraca misli da ljubljenje s drugom nije prevara
Pola mladih muškaraca misli da ljubljenje s drugom nije prevara

Lakše pronalazite odgovarajućeg partnera 

Antropologinja Helen Fisher kaže kako je ljubljenje dobar 'alat za procjenu partnera'. Ona tvrdi da kada se ljubimo, mozak u isto vrijeme doživljava skoro sva osjetila: miris, okus, dodir i temperaturu. Tako u potpunosti možemo 'osjetiti' drugu osobu i procijeniti ju.

Osim toga, znanstvenici koji su proučavali ljubljenje tvrde da je ljubljenje biološki način utvrđivanja s kim ste genetski najkompetentniji.

- U trenutku poljupca događaju se različiti procesi koji procjenjuju zdravlje, reproduktivni status i genetsku kompatibilnost osobe s kojom se ljubite - objasnio je Gordon G. Gallup profesor evolucijske psihologije na Državnom sveučilištu u New Yorku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru