Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

U paklu ljubomore: Zapitajte se zašto vas baš sad opterećuje...

U paklu ljubomore: Zapitajte se zašto vas baš sad opterećuje...
1

UZROK Najčešći je problem u niskom samopouzdanju ljubomornoga koji često, negdje duboko u sebi, smatra da ne zaslužuje svog partnera i boji se da će ga ostaviti

VIDEO

Svi koji smatraju da je ljubomora dokaz ljubavi, nisu nikad osjetili njezinu oštricu, točnije koliko je riječ o osjećaju koji povređuje. Čak i ako je iskazana u malim količinama pa katkad može probuditi zapretenu iskru među partnerima i potaknuti ih da se više okrenu jedno drugome i posvete si više vremena i pozornosti, riječ je o dvosjeklom maču koji može onima koji ga se late, ali i njegovim najdražima, nanijeti teške povrede.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:27

Stručnjaci upozoravaju da je ljubomora kompleksan osjećaj, koji obuhvaća osjećaje u rasponu od straha od odbacivanja, gubitka i napuštenosti, poniženja, tjeskobe, pa čak i bijesa. Ljubomora se najčešće javi kad netko osjeti neku treću osobu kao prijetnju odnosu (što ga razlikuje od zavisti, koja uključuje želju stvari, status, položaj ili netko drugi). U velikim količinama ljubomora opasno nagriza odnos i može dovesti do nasilja koje potpuno uništi vezu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da bi je bilo još teže zaustaviti i prije nego se pretjerano razvije, ljubomoru ne odlikuje samo jedna emocija ili ponašanje nego različita: strah od gubitka romantičnog partnera, sumnje i gnjev zbog slutnje ili samo strah od izdaje; smanjeno samopoštovanje i tuga kao nakon gubitka, anksioznost, nesigurnost, usamljenost i nepovjerenje - samo su neki osjećaji koji mogu moriti ljubomornu osobu prije nego išta izreče partneru. Najteže je to što način na koji se najčešće reagira na iskazanu ljubomoru, odbijanjem i obranom, samo stvara plodno tlo za njezin daljnji razvoj i pothranjuje sumnje.

Bolesna ljubomora nije znak ljubavi, nego signal za bijeg
Bolesna ljubomora nije znak ljubavi, nego signal za bijeg

To i nije ništa neobično kad samo pomislite koliko stalno ispitivanje o tome gdje ste, kada i s kime bili može biti zamorno. A paradoksalno je da sve te sumnje mogu postati stvarnost upravo zbog ljubomore. Stoga su psiholozi zaključili da postoji samo jedan lijek za ljubomoru, a njega mora 'uzimati' onaj tko je ljubomoran.

Čim osjeti naznake tog osjećaja, treba se pitati zašto se javljaju baš u tom trenutku: 'Zašto se baš sada bojim, zašto sam ljutit?'. Postavljanje takvih pitanja već je prvi korak prema rješavanju duljeg problema i njime izbjegavate negativne osjećaje. Jer ljubomora može biti i samo naučen način ponašanja pri nekom unutarnjem problemu koji smo možda preuzeli od oca ili majke.

Ljubomora i razgovori o seksu će otvoriti 'Pandorinu kutiju'
Ljubomora i razgovori o seksu će otvoriti 'Pandorinu kutiju'

Najčešći je problem, ističu psiholozi, u niskom samopouzdanju ljubomornoga koji često, negdje duboko u sebi, smatra da ne zaslužuje svog partnera i boji se da će ga ostaviti. Stoga je iskren razgovor među partnerima u kojem će oboje opisati kako se osjećaju prvi korak k svjetlijoj budućnosti. I važno je da pritom svatko govori samo o svojim osjećajima i ne predlaže drugome što bi trebao raditi. I što češće se stavite na partnerovo mjesto i pogledajte sebe iz njegove perspektive pa ćete shvatiti da su često riječi suvišne. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru