Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljute i hladne juhe spas su od iscrpljujućih vrućina

None Foto: web

Ukusne hladne ili ljute juhe rashlađuju, potiču metabolizam i mršavljenje te daju energiju jer sadrže visokovrijedne vitamine i minerale

Hladan i osvježavajući tzaziki od miksanog jogurta, krastavaca i češnjaka s metvicom ili boršč, poznata ukrajinska gusta juha, nezaobilazan su dio ljetnog jelovnika. Ohlađene juhe, osim što osvježavaju, osiguravaju dovoljne količine tekućine, bez koje energija pada, a koncentracija slabi. Španjolce su visoke temperature i mediteranska klima navele na kuhanje gazpacha, hladne juhe s povrćem. Iako u prijevodu znači “namočeni kruh”, obiluje povrćem i opskrbljuje tijelo dragocjenim mineralima i vitaminima. U Malagi je pripremaju s telećim bujonom, u Cordobi miješaju s vrhnjem i brašnom, a u Andaluziji ne prolazi bez kuhanih jaja. Vichyssoise, nježno žućkasta francuska juha, profinjena je verzija seljačkog recepta za juhu od krumpira i poriluka. Izmislio ju je 1917. godine francuski kuhar Luis Diat dok je radio u njujorškom Ritzu.
Nadahnut sjećanjima na majčinu kuhinju, nazvao ju je po Vichyju, gdje je proveo djetinjstvo. Osim što su hladne, ljetne juhe su lagane, ljute ili voćne. Ljuti začini sadrže kapsaicin, fitokemikaliju zaslužnu za “vatreni” okus. Nakon nagla vala vrućine na jeziku, tjelesna temperatura se - snizuje.
Juhe u koje se dodaje čili, đumbir ili feferoni ubrzavaju metabolizam i produljuju osjećaj sitosti pa su idealan pomoćnik tijekom ljetne dijete. Ovisno o receptu, začini se dodaju u malim količinama, tek toliko da ne naštete probavi ili okusu.

>>Bogate vlaknima, žitarice imaju obilje vitamina E i B te minerala koji podižu imunitet. Možete ih poslužiti u juhama kao prilog, umjesto tjestenine. Heljda, proso, ječam, zob... mogućnosti je mnogo, a za razliku od bijele tjestenine ili riže, produljuju osjećaj sitosti, daju puniji okus i ne debljaju jer imaju visok glikemički indeks.

>>Svečane juhe za posebne prigode ili drage goste mogu se dodatno ukrasiti tučenim ili kiselim vrhnjem. Stavite li žlicu vrhnja u sredinu i vrhom noža izvučete nekoliko krakova, dobit ćete zvijezdu, a vjenčić se dobiva kružnim nakapavanjem točkica vrhnja kroz čija se središta provuče potez nožem kako bi se spojile u krug. Stilizirani cvjetovi dobivaju se potezom noža.  

Komentiraj, znaš da želiš!