Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljuti curry trenutno olakšava simptome gripe i prehlade

None Foto: Fotolia

Jedenje currya dva puta tjedno, zbog ljekovite biljke piskavice čije se sjemenke u njemu nalaze, čuvat će organizam od zimskih prehlada i gripa, otkrilo je istraživanje

Početne simptome prehlade bolje će ukoniti ljuti curry u prahu, nego lijekovi s paracetomolom. Nutricionisti su utvrdili da je piskavica, čest začin u indijskoj kuhinji i sastojak currya, zimski antivirusni eliksir. On ne samo da može umanjiti simptome gripe i prehlade te ublažiti bolest, već i spriječiti njihovu pojavu, dokazalo je britansko istraživanje. 

U tromjesečnoj studiji volonteri su uzimali pola žličice sjemena piskavice dvaputa na tjedan tako što su jeli curry. Oni koji su na početku studije već imali razvijene simptome bolesti poput curenja nosa, kašlja, kihanja, umora i bolnog grla, vrlo brzo su osjetili su trenutno poboljšanje. Volonteri koji nisu imali nikakve simptome, dodatak currya u prehrani ojačao je imunitet te se u testnom razdoblju nisu razboljeli, iako bi inače u zimsko doba godine bili barem jednom prehlađeni. 

Čudotvorni lijek

Piskavac je poznat i pod nazivima grčko sijeno i divlja djetelina, a saznanja o njegovim ljekovitim svojstvima postoje već stoljećima. U narodnoj se medicini upotrebljava i kod upalnih procesa na koži poput čireva i ekcema te za liječenje dijabetesa. 

Studiju o utjecaju currya na zaštitu od prehlade i gripe nadzirao je anglo-indijski kuhar Gurpareet Bains te planira daljnja klinička testiranja u suradnji s američkim sveučilištima.

- Već smo znali da neka hrana i začini olakšavaju simptome bolesti, no rezultati ove studije pokazuju da je piskavica gotovo čudotvoran lijek za imunost na gripu i prehladu.

Komentari (1)
  • pa baš ću probat,ne košta puno a inače mislim da zdravom prehranom možemo pobijediti i spriječiti puno bolesti, također ono držanje luka u prostorijama gdje boravimo,ja imam par glavica u sobama,uopće se ne vide ,za sada hvala Bogu od moja 4 klinca niko nije bio bolestan,neki manji kašalj,isto vrijedi i za prošlu godinu.Naravno dobra juhica par puta na tjedan i sve 5.

    21. 1. 2011,   13:25