Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Loše je za obje strane: Nemojte ulaziti u borbe moći s djetetom

Loše je za obje strane: Nemojte ulaziti u borbe moći s djetetom

Stručnjakinja za osjetljivu djecu Maureen Healy tvrdi međutim da otpor češće pružaju upravo emotivno inteligentnija djeca i da je on odraz unutarnjih procesa

VIDEO

Vaš mališan baš ne želi navući čarape, a vaša je djevojčica 'čvrsto odlučila' da danas ne ide u školu. Nakon što iscrpite cijeli spektar molbi, prijetnji i ucjena, često ste već na početku radnog dana tako iscrpljeni da se jedva pokrenete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

A naši najdraži i dalje ustraju na svom. To je čin otpora koji neki stručnjaci pripisuju nižoj emocionalnoj inteligenciji. Točnije, riječ je o sklopu sposobnosti (samorazumijevanja, samokontrole, samouvjerenosti, empatije…) koje nisu suprotne nego komplementarne racionalnoj inteligenciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjakinja za osjetljivu djecu Maureen Healy tvrdi međutim da otpor češće pružaju upravo emotivno inteligentnija djeca i da je on odraz unutarnjih procesa. Takva djeca, tvrdi ona, zapravo slušaju svoju 'unutarnju mudrost' i umjesto da se pridruže drugoj djeci koja bespogovorno i poslušno ispunjavaju svoje obveze, oni poručuju da takvo ponašanje 'njima nije u redu'. Treba hrabrosti da se istupi i pokaže kako se osjećaju. Slično misli i magistra psihologije i praktičarka teorije igrom Tea Knežević.

Evo na koja tri načina roditelji potiču loše ponašanje kod djece
Evo na koja tri načina roditelji potiču loše ponašanje kod djece

- Prkosno reagiranje djeteta znak je njegova otpora. Tako dijete pokušava držati određenu dozu kontrole nad situacijom pa stoga ne želi popustiti. Prkos je izraz djetetove frustracije i ono ga koristi kada mu je nešto za što se bori jako važno. Odrasla osoba tada može verbalizirati razumijevanje djeteta tako da mu kaže da zna da mu je to baš jako, jako važno i tek tada, kad se dijete smiri, onda mu mirnim ali jasnim i odlučnim glasom treba postaviti granicu - kaže.

Otpor je uvijek odraz potrebe, ističe Healy, da se nešto promijeni u uhodanu redu i bez toga ne bi bilo promjena ni velikana poput Majke Terezije, ali ona je ipak bila odrasla kad je počela mijenjati svijet. A prvi korak u pomoći našem inatljivcu treba biti, slažu se stručnjaci, razumijevanje. A ono počinje s razgovorom u kojem bi vam dijete moglo otkriti što ga zaista muči i zajedno razmotrite neka moguća rješenja.

Najvažnije je, napominje Healy, ne gubiti strpljenje. Prkosno dijete je izazov i čini se teško za svladati, no istina je da je često takvo jer se smatra neshvaćenim. Njih na takvo ponašanje potiče unutarnji impuls, a nemaju razvijene vještine da drukčije pokažu kako se ne slažu s onim što se od njih traži. Zato su tu roditelji i druge bliske osobe da mu pomognu razviti te vještine i pokazati mu da se može i bez nedopustivih i neprimjerenih prkosnih gesta (bacanje stvari, lupanje vratima…).

Novi roditelji često očekuju da im obitelj i prijatelji pomognu
Novi roditelji često očekuju da im obitelj i prijatelji pomognu
Father and daughter

Najbolji je način da ste tu za njega, da vam u tom trenutku može reći kako se osjeća. Naravno, da nisu sve situacije pogodne za pregovore, na primjer, odlazak zubaru može se odgoditi, ali ne i izbjeći, baš kao i pranje zuba. Tada duboko udahnite i slijedite savjet psihologinje Knežević:

- Kako biste potaknuli dijete da promijeni svoju reakciju, važno je smanjiti pritisak na dijete i na neki način mu pomoći da se opusti. Treba normalizirati situaciju i ne ulaziti u borbu moći s djetetom jer se nakon borbe moći najčešće obje strane osjećaju loše. Tek kada se smiri i opusti, dijete će moći odabrati drukčije se ponašati.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima