Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Loše strane: Perfekcionisti su spori, ali ih je i strah riskirati...

None Foto: Dremstime

Druga strana medalje: Iako se temeljitost traži u svakom poslu, pripazite da vas želja za savršenstvom ne odvede u ralje neodlučnosti, što će vas usporiti

Bez određene doze perfekcionizma ili težnje da se posao obavi “kako treba” nema ni uspjeha. No opsesivni perfekcionisti zaustavit će samog sebe u osobnom i profesionalnom razvoju, govori Martin Antony, profesor sa Sveučilišta Ryerson u Torontu i autor priručnika “Kada perfekcionizam nije dovoljno dobar”. 

Želja za savršenstvom lako se može pretvoriti u strah od neuspjeha, pa su zato perfekcionisti skloni izbjegavanju rizika i ulaska u nove projekte, a trenutačno stanje najbolje im odgovara. Oni će često vidjeti samo jedno pravo rješenje problema, iako ih ima mnogo, a to će im “zakočiti” kreativnost. Mana perfekcionista je i što su spori jer svakom detalju posvećuju beskrajno mnogo vremena, a mnoga su istraživanja pokazala da su manje produktivni od ostalih zaposlenika. Nisu si u stanju oprostiti ako ne dostignu zadani cilj pa se ocjenjuju sukladno tomu i često se osjećaju kao gubitnici koji nikada nisu dovoljno dobri. 

- U njih je uvijek prisutan strah da neće zadovoljiti nečija ili vlastita očekivanja te da neće biti voljeni i prihvaćeni - objašnjava profesionalni savjetnik i terapeut Dragana Svalina Stepanić te dodaje da perfekcionisti moraju naučiti postavljati razumne ciljeve i standarde, kako sebi, tako i drugima te prepoznavati i nagrađivati svoja postignuća iako nisu savršena. 

- Umjesto samokritičnosti trebali bi što češće u sebi govoriti: ‘Ja sam osoba kao i svaka druga, dakle, ponekad griješim’, a pomisao: ‘Uvijek može biti još bolje’ pretvoriti u: ‘Danas je ovo odlično’ - kaže Svalina Stepanić. 

Svaki perfekcionist koji želi raditi na sebi treba se svako malo zapitati: “Što je dobro u tome što ne postignem savršenstvo, što će se najgore dogoditi ako nije savršeno i hoću li svejedno to preživjeti”, dodaje Svalina Stepanić. 

Propušteno 

Perfekcionisti moraju prihvatiti da propuštaju priznanja, radost i osjećaj zadovoljstva koje mogu imati ako malo spuste standarde.

Malim koracima 

Nemojte odjedanput činiti prevelike korake, nego polako smanjujte svoja očekivanja. U uprotnom će to biti prevelik zalogaj za vas i vrlo vjerojatno nećete uspjeti.

Vježba 

Zamislite kako za prosječno odrađeni zadatak od vama važnih kolega dobivate više priznanja nego što biste ih inače dobili, savjetuje Stepanić. 

Komentari (64)
  • temeljt da, perfekcionist nikada:))

    5. 12. 2014,   09:25
  • perfektan sam ali moj talent nije prepoznat ijaaa njak

    5. 12. 2014,   11:09
  • Osoba sam kao i svaka druga, dakle, ponekad griješim, i to je normalno. Radost i osjećaj zadovoljstva mogu doživiti i s malim stvarima...Ne težim perfekcionizmu i nikad nisam. :))

    5. 12. 2014,   12:58