Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Lubenica-dijeta 'skinut' će vam pet kilograma u samo 15 dana

Lubenica-dijeta 'skinut' će vam pet kilograma u samo 15 dana
1

Lubenica se sastoji od 92 posto vode pa je idealna namirnica za regulaciju težine. Ali ova dijeta ima i svojih mana jer bez promjene životnog stila kile se vraćaju

VIDEO

Ljeto je idealno godišnje doba za promjenu načina prehrane zbog dostupnosti raznolikog voća i povrća. Jedna od najprimamljivijih dijeta tijekom ljeta je ona s lubenicom. 

Lubenica može pomoći pri skidanju kilograma, a odlučite li se za ovu dijetu, najbolje bi bilo da je se pridržavate od devet do 13 dana. Dulji plan se sastoji od dvije faze. Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj se fazi dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok. Druga faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do deset dana, ali ne sadrži puno ostalih namirnica. S obzirom na to da lubenica sadrži puno vode, možda nećete imati potrebu za uobičajenom konzumacijom vode. U drugoj fazi jelovnik izgleda ovako: za doručak pojedite zdjelu zobenih pahuljica s mlijekom i nekoliko žlica kravljeg sira, za međuobrok od 2 do 3 kriške lubenice, za ručak pileći file, ribu ili nemastan komad govedine na naglo, salatu od bilo kojeg povrća s malo maslinova ulja i octa te za večeru od dvije do tri kriške lubenice. Vlakna kojima je bogata držat će vas sitima i spriječiti prejedanje. 

Thinkstock

- Iako je lubenica bogata hranjivim tvarima i ima malo kalorija, ona ima visok glikemijski indeks. Kod osoba koje su osjetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinirati s namirnicama niskoga glikemijskog indeksa. To ne mora biti u istom obroku, ali imajte na umu da bi u idućem obroku trebalo pojesti namirnicu niskoga glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice - objasnila je nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lubenica pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno djeluje na probavni sustav. Osim toga, prirodno je slatka pa vam može pomoći i kad nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane, ne samo zato što je visoko hranjiva i odlična okusa, nego i zato što ima malo kalorija: jedna šalica lubenice sadržava samo 49 kalorija. Bogata je vodom pa osvježava, ali i zadovoljava apetit. 

Ovo ljetno voće idealna je dijetna namirnica jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama. U 100 grama sadrži tek 30 kalorija, a istodobno snabdijeva tijelo s pregršt važnih nutrijenata. Izvanredan je izvor vitamina C. Također, dobar je izvor vitamina A, B1 i B6 te minerala kalija i magnezija. Jedna šalica lubenice osigurava 24 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Posebno je vrijedna zbog sadržaja karotenoidnog pigmenta likopena, dvostruko snažnijeg antioksidansa od beta karotena. Nakon što završite dijetu s lubenicom, kako biste održali proces mršavljenja, zamijenite sve sokove običnom vodom i lubenicom. Dvije kriške lubenice narežite na manje komade i zamrznite ih. 

Potom šaku zamrznutih komadića stavite u čašu i dodajte vode. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blagi okus. Nakon što popijete vodu, pojedite lubenicu. Uz pomoć lubenice smanjite i veličinu obroka. Jedenje manjih obroka jedan je od najboljih načina za gubitak kilograma, a lubenica vam može pomoći u zadržavanju osjećaja sitosti.

- Lubenica dijeta mogla bi imati jo-jo efekt pa kao jedini dugoročan način mršavljenja predlažem promjenu prehrambenih navika. Lubenica je izvrsna namirnica i treba je jesti, ali se nikako ne smije pretjerivati s izbacivanjem drugih namirnica u želji da se što prije smršavi – objasnila je nutricionistica Trumbetaš.

Ubija glad i potiče libido

Nije voće

Povrće je svaka struktura koja nastaje iz drugih dijelova biljke. Prema tome, kad se kaže da se jede povrće, onda se misli na lišće biljaka, njihove stabljike, korijenje i gomolje. Po toj definiciji, lubenica je povrće.

Puna je vode

Sadržava iznimno puno vode, približno 92 posto, a to njezinu mesu daje meku i blago hrskavu teksturu te je čini omiljenim voćem za gašenje žeđi.  

Bobice

Ima visok glikemijski indeks pa kod osoba koje su osjetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinirati s namirnicama niskog glikemijskog indeksa, poput orašastih plodova, trešanja, raženog kruha...

Slatka

Lubenica može pomoći u gubitku kilograma zahvaljujući tome što će zavarati glad i povoljno djelovati na probavni sustav. Osim toga, lubenica je prirodno slatka te može pomoći kad nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. 

Lagana

Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane, ne samo zato što je visoko hranjiva i odlična okusa, nego i zato što ima malo kalorija: jedna šalica lubenice sadrži samo 49 kalorija. Bogata je vodom pa osvježava, ali i zadovoljava apetit.

Prednosti dijete

  • Lako je ublažiti glad tako što ćete jesti velike količine lubenice 
  • Rezultati su vidljivi u kratkom roku  
  • Detoksikacija - izbacivanje toksina

Nedostaci dijete

  • Nije dopuštena dijabetičarima, osobama s bubrežnim i urinarnim problemima 
  • Vrlo rigorozna  
  • Gubite na težini ne zbog sagorijevanja masnog tkiva, nego zbog izbacivanja vode 
  • Velika vjerojatnost od jo-jo efekta jer se nakon dijete vraćate na prvobitni režim prehrane
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje