Obavijesti

Lifestyle

Komentari 168

Ludi od ljubavi: Ljubomora nije nužno loša, ali u maloj mjeri

Ludi od ljubavi: Ljubomora nije nužno loša, ali u maloj mjeri
1

Ponekad je ljubomora dobar podsjetnik koliko je partnerima stalo, može potaknuti na ponovno zavođenje, probuditi strast, ali i otkriti pravo lice te stav partnera

VIDEO

Ako vam lice pocrveni dok se vaš partner smješka i razgovara s potencijalnom konkurencijom, to je znak da ste spremni za novu stepenicu u vašem odnosu, smatra komunikologinja Laura Guerrero sa Sveučilišta Arizona. Ona vjeruje da ljudi koji su spremni priznati da su umjereno ljubomorni mogu bolje iskomunicirati svoje želje i očekivanja od partnera, što je zapravo pozitivna stvar za vezu. 

Ljubomora ima još nekoliko dobrobiti, ali sve dok ima razumne temelje i ne prelazi u posesivnost i manipuliranje, izjavila je Guerrero za Fox News navela. Jedna od teorija ukazuje i da je ljubomora nasljedna pa tako djeca, čiji su roditelji pokazivali znakove ljubomore, i sami su više ljubomorni u kasnijem životu. Ipak, nije definirano koliko na to utječu geni, a koliko je to zapravo posljedica gledanja takvog ponašanja i modela učenja. 

U ljubomori se otkriva pravo lice

Način na koji partner reagira na vašu ljubomoru govori mnogo o njegovoj samokontroli, stavovima, ali i načinu na koji vas doživljava. Kaže li vam iskreno "žao mi je što si se tako osjećao/la" time pokazuje da mu je stalo do vašeg mišljenja te želi da imate dobar odnos. S druge strane kaže li vam "Ne budi glup/glupa, nećeš ti meni govoriti kako da se ponašam" otkriva da mu i nije previše stalo, ali i da vas ne poštuje.

Ljubomora kao okidač strasti

Osobito kod dugogodišnjih parova, koji su navikli na rutinu u vezi, ljubomora može biti pravi okidač strasti, smatra Guerrero.

- Ona zapravo predstavlja obranu vaše veze i podsjeća vas koliko vam je stalo - kaže Guerrero.

- Ljude ponekad treba podsjetiti kako je to vidjeti partnera kao nekoga za koga se moramo boriti i osvajati ga - smatra profesorica komunikologije sa Sveučilišta Boise, Heide Reeder.

Nešto nedostaje ako ljubomora potpuno izostaje

Davanje i primanje malih doza ljubomore, osobito ako su one prezentirane na šaljiv način, pravi su začin za vezu. Mnogi, koji se žale da njihovi partneri nisu nimalo ljubomorni, kažu kako bi voljeli ponekad osjetiti tračak tog zelenog čudovišta. Izostaje li ona u potpunosti, partneri se osjećaju kao ih se uzima "zdravo za gotovo", a ljubomorom bi im partner dao do znanja da su poželjni i drugim ljudima.

Ispeci pa reci

Važno je ostati sabran, ne brzati sa zaključcima te prvo dobro razmisliti prije nego suočite partnera sa svojim optužbama. Razmislite postoji li opravdan povod za ljubomoru, zamislite situaciju s obrnutim ulogama i tek potom reagirajte. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'