Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Luka Nižetić: Raspjevani kuhar i njegove kulinarske majstorije

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Osim pjevanjem, Luka Nižetić bavi se i pripremom slasnih tanjura u vlastitom restoranu Fabrika u Komiži, a svoje delicije podijelit će sa svima na festivalu Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola

Multitalentirani Luka Nižetić u gastronomske je vode uplovio još prije pet godina otvorivši vlastiti restoran u Komiži. Pobjeda u celebrity kulinarskom showu Masterchef na gastronomskom mu je putu samo pomogla, a kako se snašao nakon toga, jesu li mu se promijenili pogledi na kulinarstvo i što želi poručiti mladim zaljubljenicima u kuhanje, pročitajte u kratkom razgovoru s glazbenikom.

Otvorio si Fabriku, pobjedio u Masterchefu i uplovio u gastronomske vode. Gdje trenutno stojiš po tom pitanju?

Još prije Masterchefa otvorio sam restoran 'Fabrika' u Komiži kojeg već držim petu godinu. Kako je moju sestru i mene naša mater inficirala kuhanjem još od mlađih dana to je rezultiralo afinitetom prema spravljanju i kemijanju u kužini.

Prvo je krenulo za moju rodbinu i prijatelje da bi eto na kraju ušao i u gastronomske vode. Na meni je da osmislim jelovnik, a ostalo prepuštam profesionalcima. Uigrana smo ekipa i moram priznati da nakon početnih amaterskih grešaka u koracima spoznavši probleme i prednosti doveli smo restoran do najboljeg funkcioniranja.

Jesu li ti se kroz vrijeme i prikupljeno iskustvo promijenili pogledi na gastronomiju?

Kao i u životu čovjek iz dana u dan spoznaje neke nove stvari, uči na svojim greškama i teži boljemu, a iskustvo je itekako važno u ovom poslu jer ti daje prostora za eksperimentiranjem. Kuhanje je način izražavanja, ono što ponudiš na tanjuru je tvoj potpis i trudiš se da ga gosti prepoznaju i prihvate. Najviše na svojim putovanjima otkrivam širinu ponude u gastronomiji, različitosti i to je toliko uzbudljivo kao da otkrivaš neki novi kontinent. 

Ne možete zamisliti što vam se sve može naći na tanjuru i koji su to sve okusi, žao mi je što mi ovaj život neće biti dovoljan da spoznam sve te gastronomske ljepote ovoga svijeta.

Jesi li razmišljao o profesionalnoj gastronomiji ili se više držiš domaće kuhinje?

Ja sam glazbenik i to je moja preokupacija i time se hranim. Gastronomija mi nikad neće biti profesionalan poziv, dok budem imao prostora, vremena i ljubavi se njome baviti dotle ću i držati restoran. Pobornik sam domaće kuhinje, ali s raznim fuzijama i nekim svojim čitanjima. Ne mogu, a niti ne želim pobjeći od svojih korijena, mediteranska kuhinja za mene je broj jedan, sadrži sve od zdravlja do ukusa, ali ubaciti neku neočekivanu notu s drugog kraja svijeta je zanimljivo. To je za mene gastronomija kada nema pravila, granica i kada je sve dozvoljeno dok je jestivo.

Postoji li mogućnost da te u budućnosti vidimo u kakvom finom spoju glazbe i gastronomije?

Taj spoj se jedino događa u mojoj kužini dok kuham i usput pjevušim.  

Piknik na otvorenom ili kvalitetan restoran?

I jedno i drugo. Koliko mi nije strano otići u restoran trenutno najbolje kuharice na svijetu Ane Roš, toliko volim otići i na ćevape u kvartu ili na burek kod Trešnjevačkog placa. Hrana je hrana gdje god se servirala, samo da je ukusna. Ne radim granice inače u životu pa tako niti u gastronomiji, a i danas se recepti naših baka nude kao prave gastronomske poslastice dok ih je nekad jela sirotinja.  

Jesi li majstor od grilla ili se više držiš pripreme drugih vrsta hrana u kuhinji?

Volim kompleksnije stvari, kada mi triba više teća, začina, ali i dobar grill treba znati napraviti. No, kako u Zagrebu nemam prostora za grillanje, manje ga prakticiram. Kakve su tvoje omiljene uspomene koje uključuju grill? Ma uvijek je to neformalno druženje, ćakule, gitara, pjevanje do duboko u noć. Najviše grillam na moru, kada je ljeto, nekako je to primjerenije kada dođu topliji dani.

Puno putuješ, gdje se jede najbolji grill u svijetu?

Najbolji grill sam jeo kod prijatelja u njegovoj konobi u Dalmatinskoj Zagori. Domaće meso, povrće, salata, ambijent, sve je bilo kako treba. Mislim da će se tako nešto teško ponoviti.  

Foto: pbz

Koji prilozi se najbolje slažu uz dobar grill?

Dobar BBQ umak, coleslaw salata, pečena paprika ili lijepo zapečeni krumpir s koricom.  

Koja bi po tebi bila tri zlatna pravila kod pripreme roštilja?

Dobro odabran komad mesa! Zato je dobro imati nekog svog mesara. I dobar pac i na kraju, dobra vatra.

Foto: pbz

Koje jelo je tvoj omiljeni specijalitet s grilla?

Dobar ćevap ništa ne može zamijeniti.  

Koje povrće i umake biraš uz grill?  

Kod odabira povrća nema tu neke velike filozofije tikvice, paprike, gljive, a od umaka BBQ.

Foto: pbz

Imaš li neki savjet za sve mlade grill entuzijaste?

Neka samo kuhaju, na greškama se uči. Uvijek treba paziti na vatru.

Foto: pbz

Može li grill uspjeti bez dobre cuge i mjuze?

Nikako, to je najbolji prilog, iliti začin uz dobar roštilj.

Foto: Gastro

Uz Luku Nižetića, delicije će na festivalu za vas pripremati i brojne druge domaće gastronomske zvijezde. Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi...  

Pratite nas na facebookuGastro.hr i portalu Chill&Grill.

Komentari (3)
  • Luka Nižetić voli grill ali i kobasicu ala Sobin...

    27. 4. 2017,   17:51
  • Luka Nižetić - Proljeće, samo po toj pesmi ga poznam :)

    27. 4. 2017,   18:27
  • Nema što ne bih, samo nek' sam na TV ili u 24h !

    28. 4. 2017,   08:50