Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Ma kakva mrkva! Jaja su puna karotenoida i izvrsna su za oči

Ma kakva mrkva! Jaja su puna karotenoida i izvrsna su za oči

Zbog vitamina biotina jaja su odlična za podizanje energije, dok pakunzi na bazi sirovih jaja jačaju kosu i čine ju sjajnijom. Jedenjem jaja u organizam se unose vitamini B skupine te selen, željezo i jod

VIDEO

“Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”, pjevali smo uglas s nekad popularnom reklamom. No u tom zavodljivom stihu, čini se, ima puno istine. Za Uskrs će Hrvati kupiti 80 milijuna jaja. Prosječna mjesečna potrošnja jaja iznosi oko 55 milijuna komada, a u dva tjedna Uskrsa raste za 25 milijuna.

Jaja su oduvijek bila simbol plodnosti i važan dio običaja različitih zemalja i kultura. Kako su se jaja nekada smatrala luksuzom, tijekom korizme, bila su zabranjena, te su kršćani čekali Uskrs kako bi ih mogli jesti. A običaj bojenja jaja, pak, seže u daleku povijest, a popularan je bio u mnogim starim civilizacijama - Egiptu, Kini, Grčkoj, i Perziji.

Jaja su odličan izvor biotina, vitamina B skupine koji sudjeluje u metabolizmu masti i ugljikohidrata, stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije u tijelu. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave i blistave kože, kose i noktiju, pa ne čudi da ga često stavljamo u domaće pakunge za kosu. Ne treba se bojati ni kolesterola iz jaja jer ne povećava kolesterol u krvi. Uz to, iz klinike Mayo navode i kako unos od četiri jaja na tjedan neće povisiti rizik od bolesti srca. Pa tko onda u njima ne bi uživao, gotovo svakodnevno.  

Post smiruje hormone i upalne procese, štiti srce i krvne žile
Post smiruje hormone i upalne procese, štiti srce i krvne žile

Nisu iste količine dobre za sve

Zdravim ljudima preporučuje se unositi manje od 300 mg kolesterola na dan, dok se ljudima koji imaju kardiovaskularne bolesti ili dijabetes preporučuje ograničiti unos kolesterola na 200 mg dnevno. Jedno veliko jaje sadrži otprilike 186 mg kolesterola koji se nalazi u žumanjku.

Prednosti konzumiranja jaja

Željezo u žumanjku, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost, stoga se jaje preporučuje svima koji imaju nedostatak željeza. Dva meko kuhana jaja ostaju u želucu manje od 2 sata, za razliku od dva pečena jaja koja se u želucu zadržavaju oko 3 sata. 2 jaja odgovaraju jednom serviranju mesa ili ribe. U jajetu su zastupljeni svi vitamini B skupine te vitamini topivi u mastima A, D i E, dok od mineralnih tvari valja napomenuti da pridonose unosu selena, željeza i joda u organizam.

Janjetina je u Zadru skuplja 30 kuna nego u Slavonskom Brodu
Janjetina je u Zadru skuplja 30 kuna nego u Slavonskom Brodu

Od biološki aktivnih tvari u jajetu se ističu kolin, lecitin, lizozim, lutein i zeaksantin, a prepisuje im se antioksidativna aktivnost, zaštitni učinak na vid, mogućnost održavanja staničnih membrana, odražavanje zdravlja kostiju, kože i noktiju.

Termičkom obradom, iznad 78°C, uništavaju se moguće štetne bakterije, pa rizik od salmoneloze raste samo ako se jaja dovoljno ne obrade.

Preporučuje se za trudnice, starije osobe, malu djecu i sve kojima je oslabljen imunološki sustav. 

Svježe ili staro? Ako nije dobro, bit će na površini

Svježinu jajeta vrlo lako možete testirati u čaši vode. Ako je pokvareno, uspravno će isplivati na površinu, a ako je svježe ostat će ležati na dnu. Jaje staro tjedan dana malo će se “odlijepiti” od dna čaše, dok će ono od 2-3 tjedna uspravno “lebdjeti” po samoj sredini čaše. 

Prirodne boje: Isprobali smo višnju, kurkumu i borovnicu
Prirodne boje: Isprobali smo višnju, kurkumu i borovnicu

Jaja fantastična za oči

Karotenoidi lutein i zeaksantin mogu preventivno djelovati na razvoj makularne degeneracije i katarakte, bolesti koje se javljaju kao posljedica starenja. S obzirom da su izvanredan izvor luteina i zeaksantina, jaja su odlična za zaštitu zdravlja očiju. Jedno sadrži 150 do 250 mikrograma luteina i 200 mikrograma zeaksantina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam