Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Mačka lizala lampu himalajske soli pa joj mozak jako natekao

Dr.sc.Tatjana Šoban dr.med.vet. kaže da su simptomi hipernatrijemije povraćanje, proljev, pojačana žeđ, dezorijentiranost, napadi poput epileptičnih, koma pa i uginuće životinje

VIDEO

Mačka Ruby sa Novog Zelanda skoro je umrla zbog lizanja lampe od himalajske soli. Njezina vlasnica Maddie Smith primijetila je da se Ruby nekako čudno ponaša, no mislila je da je to zbog hladnijeg vremena.

Kada se te taj isti dan vratila navečer s posla uhvatila ju je panika jer mačka nije mogla hodati, jesti niti piti. Jako se naprezala da bi vidjela ili čula vlasnicu. Samo je ležala, kao da je netko isisao život iz nje. 

Maddie nije oklijevala, uzela je životinju i pojurila s njom kod veterinara. Dijagnoza je bila strašna - mozak joj je naticao zbog trovanja natrijem. Osim nemoći, ostali simptomi takvog otrovanja su konvulzije (grčenje mišića koje zahvaća cijelo tijelo), povraćanje, proljev i gubitak koordinacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Veterinar je mački uspio spasiti život, a Maddie je odmah uklonila tu lampu iz kuće, prenosi Daily Mail

Objavom na Facebooku Maddie je upozorila druge vlasnike kućnih ljubimaca da pripaze, a njezinu objavu prenijela je Veterinarska bolnica Rose Avenue:

Molim vas, ako bilo tko od vas ima lampu od himalajske soli u kući, držite je izvan dosega vaših dlakavih ljubimaca.

Probudili smo se u srijedu ujutro, a naša draga Ruby je hodala jako čudno i imala je glavu u neobičnom položaju dok je hodala. U početku smo mislili da je to zbog hladnoće, pa smo je ušuškali i otišli na posao. Popodne smo se vratili s posla, a njezino stanje se dramatično pogoršalo, požurili smo veterinaru.

Pas je trudnoj vlasnici spasio život, nanjušio opasnu infekciju
Pas je trudnoj vlasnici spasio život, nanjušio opasnu infekciju

Veterinar je bio jako zabrinut jer je vidio da definitivno ima neurološke probleme. Nije mogla pravilno hodati, nije čula ni vidjela, nije mogla jesti ni piti kako treba jer joj jezik nije funkcionirao kako treba. Njezina osnovna osjetila su nestala za 12 sati, bila je tako bespomoćna.

Napravili su neke testove i svi su bili dobri sve dok nisu dobili rezultate analize krvi. Ispostavilo se da u krvi ima visoku razinu natrija. To trovanje je uzrokovalo naticanje mozga, a na kraju i neurološke probleme.

Ruby is now home safe and sound, more bloods on Monday just to make sure she’s still on the right track. And some liquid...

Objavljuje Maddie SmithSrijeda, 3. srpnja 2019.

Trovanje solju nastalo je zbog obične lampe od himalajske soli koja nam stoji u dnevnom boravku, a Ruby je sol unijela u organizam jer je lampu lizala (a mi to očito nismo shvatili). Inače, to se češće događa kod pasa, tako da nam je ovo bio veliki šok, prvi slučaj sa mačkom za kojeg smo čuli.

To je krajnje smrtonosno za životinje i zapravo je pravo čudo da je ona još uvijek tu sa nama. Ove slane lampe izazivaju ovisnost kod životinja, kada ju prvi put okuse, žele još, baš kako je sa čipsom kod nas ljudi.

Stoga vas molim da držite te lampe izvan dosega vaših krznenih beba. Ruby će se još dugo oporavljati, ali smo sretni što je s nama. S pravom prehranom i hidracijom sve bi se trebalo vratiti u normalu. Ona je borac!

Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!
Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!

Mišljenje veterinarke iz Zagreba

- Lampa od himalajske soli ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje, poboljšava kvalitetu zraka otpuštajući negativne ione, apsorbira štetna zračenja, diže hormon sreće serotonin, opušta i pomaže boljem spavanju i sl. No, može biti itekako opasna za kućne ljubimce, što je pokazao i ovaj primjer mačke koja je lizala takvu lampu. Opisano stanje je vrlo opasno, radi se o hipernatrijemiji ili povećanoj koncentraciji natrija u krvi. Natrij je elektrolit od vitalne važnosti za organizam. On sudjeluje u važnim tjelesnim funkcijama, uključujući održavanje krvnog tlaka, volumena krvi u krvnim žilama, te vrlo bitne acido-bazne ravnoteže organizma, a također igra i ulogu u prijenosu nervnih impulsa duž živaca - objasnila nam je dr.sc.Tatjana Šoban dr.med.vet. iz Veterinarske ambulante Goldi u Zagrebu.

Dodaje da su simptomi hipernatrijemije povraćanje, proljev, pojačana žeđ, dezorijentiranost, napadi poput epileptičnih, koma pa i uginuće životinje. Također, do trovanja natrijem može doći i nakon dugotrajnih proljeva, povraćanja, dehidracije, prevelike količine infuzije otopinom NaCl-a, povećanim unosom soli, ali i radi nekih bolesnih stanja, rekla nam je veterinarka. 

Slučaj nalik mački Ruby nisu imali

- Ne sjećam se da smo mi u ordinaciji imali slučaj trovanja zbog lizanja lampe od himalajske soli, vjerojatno jer u nas još nisu toliko rasprostranjene po kućanstvima, ali često imamo poremećaje vezane uz disbalans elektrolita. Dijagnoza se postavlja određivanjem količine određenih elektrolita iz krvi i urina - kaže dr.sc.Tatjana Šoban dr.med.vet.

Slatka maca u dvije godine od crne postala bijela zbog bolesti
Slatka maca u dvije godine od crne postala bijela zbog bolesti

- Terapija se svodi na hidraciju intravenoznim infuzijama, da bi se korigirao disbalans elektrolita. Potrebno je mjeriti natrij iz krvi i urina za vrijeme i nakon terapije, a životinja se stavlja na dijetu sa smanjenom količinom soli. Zabranjene su bilo kakve poslastice. Ukoliko se stanje dijagnosticira na vrijeme i ukoliko životinja ne boluje od još nekog poremećaja, uz pravilnu terapiju, prognoza je vrlo dobra - opisala je sam postupak liječenja životinje.

- Savjet vlasnicima je da su uvijek na oprezu kada su kućni ljubimci u pitanju. Ovakve lampe bi trebale biti izvan dohvata ljubimca, a potrebno je paziti i na druge moguće načine trovanja, preko biljaka, sredstava za čišćenje, ostataka hrane i slično - dodala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje