Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Magnezij i vitamin D saveznici su protiv jesenske depresije

None Foto: Fotolia

Osvježite svakodnevnu rutinu nekim novim izazovom, osvijestite rizik od alergija, radite vježbe disanja i napunite tijelo vitaminom D te magnezijem...

Prvi tjedni jeseni nose dozu melankolije na koju su rijetki imuni, ali posebno deprimirajuće djeluju na meteoropate i ljude sklone čestim promjenama raspoloženja. Jesen uglavnom nosi velike promjene - novi rasporedi, novi posao, nova škola, novi zadaci... 

Nije čudno što nakon bezbrižnog ljeta pojačano proradi hormon stresa, piše Huffington Post, koji predlaže efikasne načine olakšavanja tjeskobe:

1. Prihvatite izazov koji vas opušta

Mozak voli novosti, stoga ne prihvaćajte svakodnevnu rutinu kao način života iz kojega nema izlaza. Svakoga dana uradite nešto novo, pa makar to bio odlazak na posao drugim putem.

2. Budite svjesni alergija

Jesen je, poput proljeća, vrijeme alergija za mnoge ljude, a to dodatno pospješuje nervozu i tjeskobu. Jednostavno osvješćivanje toga rizika djeluje umirujuće. Proces u kojemu se tijelo bori protiv infekcije izgleda jednako kao i depresija, pokazuju brojne studije.

3. Ne zaboravite disati

Ovo je najlakša tehnika za opuštanje prije svakog stresnog događaja. Potrebno je samo duboko udahnuti i zadržati dah na pet sekundi te isprazniti pluća. Joga je aktivnost koja se također preporučuje za učenje pravilnog disanja. 

4. Opskrbite se vitaminom D i magnezijem

Rujan je idealno vrijeme da počnete uzimati dodatke s vitaminom D s obzirom na to da ga tijelo više ne dobiva preko sunca. Manjak D-vitamina povezuje se s razvojem depresije i tjeskobe.

Magnezij hrani središnji živčani sustav pa je važno održavati i njegovu razinu u tijelu. Špinat, kelj i blitva namirnice su koje obiluju ovim mineralom, a dobar su njegov izvor i lješnjaci te sjemenke, ali i tamna čokolada.

Komentari (38)
  • Ima nešto u tmurnim oblacima i kišovitom vremenu što bi me moglo izdeprimirati ali ne dam se tako lako, prebacim se na predivne boje šume, jesenje plodove, mirise pripremanja zimnice i odmah sam vesela, a i tamna čokolada pomaže :)))

    25. 9. 2015,   16:50
  • ja bas volim jesen i ne znam o kakvoj depresiji pisete kad su u pitanju godisnja doba.nekome vise prija zima, nekome leto, ali ko pada u depresiju zbog toga...???

    25. 9. 2015,   16:02
  • ma daj koje smeće vi pišete.

    25. 9. 2015,   14:46