Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Maja Šesnić: Uz petero djece vodim posao u Splitu i Zagrebu

Maja Šesnić: Uz petero djece vodim posao u Splitu i Zagrebu

Maja Šesnić, arheologinja po struci, danas vodi obiteljsku tvrtku za edukaciju u Splitu i Zagrebu. Kaže da je za uspjeh u poslu najvažnije biti hrabar, uporan i odgovoran...

VIDEO

Spojiti majčinstvo i privatan posao za mnoge zvuči poput nemoguće misije, no Maja Šesnić (38) uspješno balansira između njih. Majka petero djece i ravnateljica EdukaCentra - Ustanove za obrazovanje odraslih, koja djeluje u čak dva grada reference su s kojima ju možemo uvrstiti među najuspješnije hrvatske poduzetnice. 

Privatnom poslu odlučila se posvetiti stjecajem okolnosti, a i tada nije razmišlja o rezultatima već se smjelo uhvatila - posla.

- Prije prelaska u privatni posao bavila sam se sasvim drugom vrstom posla. Radila sam u privatnoj firmi kao arheologinja jer mi je to i zanimanje. Većinom je to bio terenski posao, uz koji sam sve teže brinula o dvoje male djece, pa se logično nametnulo da preuzmem upravljanje obiteljskom tvrtkom koja je do tog trenutka djelovala u Splitu - priča Maja Šesnić. U početku joj, priznaje, nije bilo nimalo lako jer je "upala" u drugu branšu, koja joj nije bila nimalo bliska, ali uz suprugovu podršku i predan rad uspjela je posao postaviti na noge. 

- Odluka o širenju došla je već nakon godinu dana, obzirom da smo obiteljski život preselili u Zagreb gdje smo otvorili podružnicu tvrtke i tako je započela moja pojačana poduzetnička aktivnost. Upravo je širenje posla iz manje u veću sredinu za mene bio najveći izazov u karijeri - kaže Maja.

- U Zagrebu je tržište potpuno drugačije. U Splitu su naši polaznici inertniji kada je riječ o promjenama, dok je na zagrebačkom tržištu promjena stalna i konstantno trebamo unaprjeđivati i sadržaj i načine edukacije. Oba tržišta imaju svoje dobre i loše strane, ali u tome je i čar ovog posla. Nema puno odmaranja - kaže Maja. U EdukaCentru se provodi edukacija za verificirana zanimanja odobrena od nadležnih ministarstava, kao i cijeli spektar cjeloživotnog obrazovanja. 

Pobijedila rak dojke: Rekla sam sebi ‘To je kao da imaš gripu’
Pobijedila rak dojke: Rekla sam sebi ‘To je kao da imaš gripu’

- Osim velikog broja stranih jezika u ponudi imamo širok spektar “soft edukacija”, informatičkih specijaliziranih edukacija, programiranja, dizajna, upravljanja projektima, poslovnih seminara. Provodimo “in-house” edukacije surađujući s tvrtkama koje nam se obraćaju s različitim potrebama. Za njih prilagođavamo program, termin i tempo rada. Ono po čemu smo još posebni na tržištu, i zbog čega ne brinem za egzistenciju je - individualna nastava. Svaki zainteresirani polaznik može nam se javiti kako bi održali probni sat i vidjeli koje su njegove potrebe i ciljevi. Nakon toga na licu mjesta prilagodimo i osmislimo individualan program - naglašava Maja.

Kada priča o unapređenju posla, velike prepreke vidi u državnim "nametima", suvišnoj papirologiji, kompliciranim administrativnim procedurama i regulativama te njihovim konstantnim promjenama. Primjerice, s obzirom da ima značajan broj vanjskih suradnika nužna je fleksibilnost njihovog angažmana. No ipak, zadovoljna je podrškom određenih institucija kroz edukacijske programe za mlade poduzetnike. 

S obzirom na obaveze oko djece većinu posla pokušava odraditi od kuće, ali naravno uvijek ima potrebe i fizički doći u ured. Podrška je uvijek prisutna, i kod prijatelja i obitelji ali na kraju ipak posao treba odraditi, a to, kaže, odrađuješ sam/a. 

- Nakon što odvedem djecu u vrtić i u školu, vratim se kući i pregledavam mailove te odrađujem najhitnije poslove. Obavljam plaćanja i administraciju koja odnosi puno vremena. Najradije se bavim osmišljavanjem novih edukacija, radionica u koje uključujem stručnjake iz specijaliziranih područja - priča Maja Šesnić. 

Ženska ekipa: Sloboda je ključ kreativnosti

Maji su glavni oslonac u poslu tri mlade kolegice koje operativno vode većinu aktivnosti unutar tvrtke. 

14 sati dnevno: Majčinstvo je jednako radu na dva i pol posla
14 sati dnevno: Majčinstvo je jednako radu na dva i pol posla

- Naš tim je u potpunosti ženski i na to smo jako ponosne. Sve smo predane poslu, a ujedno i opuštene i zato je uvijek veselo. Spontano smo postigli to da se naši klijenti osjećaju kao kod kuće, iako smo uz sve to zadržali i profesionalnost - priča Maja. U poslu su joj najvažnija iskrenost i povjerenje u suradnice. 

- Nastojim biti podrška ako iskrsne neočekivana situacija, no najčešće se zajednički dogovaramo kroz razne kanale komunikacije - od maila do whatsappa. Zajednički rješavamo sva aktualna pitanja i razvijamo nove usluge - govori Maja i dodaje da nastoji zaposlenicama osigurati slobodu kako bi bile što kreativnije i zadovoljnije, a one to znaju cijeniti. 

JEZIVA ISTINITA PRIČA IZA POPULARNOG FILMA: 'Obitelj je u kući strave proživljavala pakao, u pet ujutro budio bi ih miris leševa'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom